A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem fújják le a sztrájkot a BKV-szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem függeszti fel a sztrájkot a BKV-s sztrájkbizottság. A tiltakozás határozatlan időre szól, a BKV addig is alvállalkozóitól, a Volán társaságoktól és a MÁV-tól kér segítséget. A BKV vezetésével délután kettőkor ülnek le újra a szakszervezetek. Kocsis István vezérigazgató azonban előre közölte, nem engednek és nem állnak elő új ajánlattal.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem függeszti fel a határozatlan idejű sztrájkot a BKV 14 szakszervezete - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. Azt mondta, várják a BKV vezetőségének javaslatát a további tárgyalások időponjára, de eddig nem érkezett megkeresés a BKV-tól.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója nem sokkal 11 óra előtt közölte, azt javasolja a szakszervezeteknek, hogy délután kettőkor folytassák a tárgyalásokat. Kocsis erről a Fővárosi Védelmi Bizottság kedd reggeli ülése után beszélt sajtótájékoztatón.

Azt azonban a vezérigazgató kijelentette, nem állnak elő új ajánlattal a tárgyaláson, továbbra sem akarnak kollektív szerződésben rögzíteni bér jellegű juttatásokat. Szerinte ezzel eladósítanák a BKV-t. A bér jellegű juttatások mértéke az éves bértárgyalás része kell, hogy legyen - mondta, hozzátéve, nem vállalhat olyan kötelezettségeket, amelyekre nincs fedezet.

Az [origo]-nak Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese azt mondta, ha elhúzódik a sztrájk, a BKV alvállalkozóira, a Volán-társaságokra és a MÁV-ra tudnak számítani. A társaság kedden kölcsönkapott 39 darab Volánbuszt, a MÁV pedig a fővároson keresztül haladó járatait sűrítette, például a Kelenföldi pályaudvar, vagy a Nyugati pályaudvar felé. A BKV buszainak tizede alvállalkozói rendszerben jár, ezt próbálják jelenleg bővíteni buszokkal, és a nem sztrájkoló sofőröket is próbálják a legfontosabb helyekre irányítani, ez azonban nem tudja pótolni a normál buszforgalmat - mondta Bolla.

A vezérigazgató-helyettes azt nem tudta megmondani, lesz-e megállapodás valamilyen elégséges szolgáltatásról, ha a sztrájk elhúzódna, csak annyit mondott, az elégséges szolgáltatást délután kettőkor, az egyeztetésen is szóba hozzák.

Hétfőn három alkalommal, reggel 7-kor, délután 2-kor és este 10 órakor is egyeztettek a BKV menedzsmentjével a sztrájkot hirdető szakszervezetek vezetői, de nem sikerült megállapodniuk a kollektív szerződésről, és a még elégséges szolgáltatásról sem. A sikertelen tárgyalást követően a sztrájkbizottság bejelentette, kedd nulla órakor határozatlan időre sztrájkba lépnek. A BKV-nál működő 25 szakszervezet közül 14 sztrájkol. Ezek közül a legtöbb buszos érdekképviselet, de minden ágazatból csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább egy szakszervezet. A sztrájkoló szakszervezetek az összes dolgozó mintegy felét képviselik. A BKV-nál mintegy 12 ezren dolgoznak, az érintett 14 szakszervezetnek 5700 tagja van.

A keddi sztrájkról szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatja el. A BKV-sztrájkkal kapcsolatos összes hírünket itt találja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!