A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Szerdán este megpecsételheti az MDF-SZDSZ házasságot

Vágólapra másolva!
Belülről szétmálló és arcát vesztő pártot látnak maguk előtt azok az MDF-es politikusok, akik ellenzik, hogy a párt fővárosi szervezetének szerda esti ülésén hangsúlyos szerepet kapjanak az SZDSZ politikusai. Az MDF vezetése múlt héten ismerte el, hogy a két párt együttműködik. Ennek ára az lehet, hogy a fővárosban az MDF színeiben szabad demokraták indulnak. Ennek nem mindenki örül, az esti ülés előtt nagy a feszültség.
Vágólapra másolva!

"Az SZDSZ által megfogalmazott és kért feltételek a párt önállóságát, identitását veszélyeztetik" - mondta január 15-én, a kerületi elnököknek küldött levelében Lévai Zoltán, az MDF fővárosi szervezetének elnöke. A szinte azonnal nyilvánosságra került levél jelzi, hogy az MDF-ben még nem mindenki békélt meg azzal, hogy a párt várhatóan választási szövetségre lép egyik legrégibb riválisával, az SZDSZ-szel.

A levél annak a vitának az előszele, amit szerda este, az MDF budapesti választmányának ülésén folytatnak majd le a párttagok: ekkor dőlhet el, hogy az SZDSZ politikusai közül kik és mekkora szerepet kaphatnak az MDF-ben. A szabad demokraták több, az [origo]-nak neve elhallgatását kérve nyilatkozó MDF-es szerint elsősorban a fővárosra koncentrálnának, hiszen itt maradt még mérhető támogatottságuk (a júniusi EP-választáson öt százalékot szereztek Budapesten), illetve szervezeti hátterük.

Egy, az MDF-ből a korábbi belharcok miatt kizárt, de a párttagokkal továbbra is kapcsolatot tartó politikus az [origo]-nak azt mondta: a főváros 32 egyéni választókerületéből mindössze öt helyen indulnának régi MDF-esek, a többit a szabad demokraták foglalnák el. Ez szerinte azt is jelenti, hogy ősszel, az önkormányzati választásokon ezek az emberek lennének a kerületi listavezetők, vagyis a helyi posztokat is jórészt SZDSZ-esek töltenék fel, csak immár MDF-es színekben. "Vagyis az SZDSZ elindul MDF néven, aztán belülről megeszi a maradékot" - mondta a kizárt politikus.

Egy SZDSZ-es lehet az élen

Több forrásunk is megerősítette, hogy az SZDSZ-szel kötött egyezség értelmében a szabad demokraták jelölhetnek a fővárosi lista első helyére, bár az MDF megvétózhatja, ha számukra vállalhatatlan embert neveznének meg. Forrásaink egy része nem akarta elárulni, ki lenne ez a politikus, a többiek pedig mind más-más nevet említettek: felmerült Somogyi Zoltán MDF-es kampányfőnök, Fodor Gábor egykori SZDSZ-elnök (aki korábban az [origo]-nak tagadta, hogy felkérést kapott volna az MDF-listán való szereplésre) és Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes. A párt országos gyűlésének egyik budapesti tagja szerint a helyzet még képlékeny, egészen a szerda esti gyűlésig nem lehet biztosat mondani.

A második helyre az MDF-ben több jelölt is van: odaígérték már Lévai Zoltánnak is (aki egyik, a pártvezetéssel nem szimpatizáló forrásunk szerint sokat tett azért, hogy elfogadtassa Budapesten az MDF-SZDSZ szövetséget, akár kizárások árán is), de Herényi Károly korábbi frakcióvezetőnek is. A pártvezetés egyik tagja szerint azért lenne jobb, ha Herényi szerepelne a második helyen, mert ő ismertebb, vele hangsúlyosabb lenne, hogy ez mégiscsak az MDF listája (a szavazólapon a lista első öt nevét tüntetik fel).

A budapesti listáról összesen 28 mandátumot lehet megszerezni, ebből 2006-ban az MDF-nek 5,3 százalékos fővárosi eredménnyel egy, az SZDSZ-nek 12,2 százalékkal három képviselői hely jutott. Ha Budapesten egymillió ember szavaz, akkor 30-35 ezer szavazat kell egy-egy területi listás hely megszerzéséhez. Az MDF tehát két mandátumra számíthatna, ha az SZDSZ-szel együtt 7 százalék fölött teljesítene Budapesten.

Az MDF országos gyűlése várhatóan január 30-án tart ülést, amelyen jóváhagyják az országos listát. Ez forrásaink szerint szintén nem állt még össze teljesen. Dávid Ibolya pártelnök saját bizalmi embereivel, köztük párton kívüliekkel - például Somogyi Zoltánnal vagy Debreczeni József publicistával - töltené fel az értékes helyeket (az MDF 2006-ban kilenc mandátumot szerzett az országos listáról, Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt és Dávid Ibolya pártelnök helye biztos, így lényegében 7-8 helyről lehet szó), a másik több teret hagyna a régebbi párttagoknak.

Nem biztos, hogy jó az SZDSZ-es segítség

A 2006-os országgyűlési választások első fordulója alapján az MDF-nek nem biztos, hogy jól jön az SZDSZ-es segítség a fővárosban. Mindössze egy fővárosi választőkörzetben tudott jobb eredményt elérni az MDF-es jelölt szabad demokrata ellenfelénél: a IV.kerületben Hock Zoltán több szavazatot kapott, de őt tavaly nyáron kizárták az MDF-ből, mert nem akart részt venni az új frakció megalapításában (erről itt olvashat részletesen). Viszont a jól szereplő SZDSZ-esek jelentős része nem szimpatizál a jelenlegi pártvezetéssel és Retkes Attila, a nyári elnökválasztásig a párton kívül gyakorlatilag teljesen ismeretlen pártelnökkel.

Az I. kerülteben - az MSZP támogatásával - majdnem 50 százalékot szerzett például Kóka János korábbi pártelnök, jelenlegi frakcióvezető, de ő folyamatos háborúban áll Retkessel. Az V. kerületben Pető Iván korábbi SZDSZ-elnök és pártalapító tarolt, de alig szólal meg aktuálpolitikai kérdésekben. Csécsei Béla és Gegesy Ferenc mindketten jobban szerepeltek a VIII. és a IX. kerületben, mint MDF-es ellenfelük. A két polgármester azóta kilépett az SZDSZ-ből. Zuglóban Magyar Bálint korábbi oktatási miniszter múlta felül MDF-es ellenfelét, de ő kifejezetten rossz viszonyban van az SZDSZ jelenlegi vezetésével.

Jól szerepelt és még mindig SZDSZ-es Ikvai-Szabó, aki a VI. kerületben közel 3-szor annyi szavazatot szerzett, mint MDF-es ellenfele. A XIII. kerületben az SZDSZ vezetéséhez tartozó Horn Gábor jobb volt az MDF-es jelöltnél. Horn és a Retkes-féle vezetés viszonya nem egyértelmű, így akár az is elképzelhető, hogy elindítja a párt egyéniben.

Az MDF-es politikusok közül még az olyan ismert jelöltek is leszerepeltek 2006-ban, mint Csapody Miklós, aki korábban 4-szer nyert saját választókörzetében, 2006-ban azonban az SZDSZ Lakos Imre is megelőzte egy százalékkal. Pettkó András - aki már szintén nem tagja az MDF-nek - szintén kikapott Újpesten.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!