Fejtse meg az Orbán-rejtvényt!

Vágólapra másolva!
Mikorra tette az ország gatyába rázását Orbán Viktor? Milyen új mértékegységgel mérte volna a szocialista kormányok munkáját? Kit jelképezett beszédeiben a húsevő rovar, a kútba esett szamár és a vak zongorista? Pénteken tartja újabb évértékelőjét a Fidesz elnöke. Tesztelje le, hogy mennyire értette eddig Orbán mondandóját!
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken 15 órától országértékelő beszédet mond. Orbán először 1999-ben értékelte Magyarország előző évét és az ország helyzetét, a mostani lesz a 12. alkalom. A beszédet előben követheti az [origo]-n, melegítésnek pedig összeszedtük az eddigi 11 évértékelő néhány érdekesebb fordulatát, jellegzetes mondatát, emlékezetes pillanatát. Pórbálja kitalálni, mit miért mondott Orbán!

Melyik év kulcsmondata volt ez?

"Utat a jövőnek!" (Jelölje ki a szöveg alatti sort és megjelenik a válasz!)
2009

"A jövő céljait tíz pontban gyűjtöttem össze: mindenkinek lehessen három gyereke, három szobája és négy kereke"
2000

"Az ember nem azért szereti a hazáját, mert nagy, hanem azért, mert az övé".
1999

"A győztesen gondolkodók jelszava úgy hangzik: egy az ország, egy a zászló."
2007

"A jövő igennel kezdődik"
2008

Fotó:Tuba Zolzán [origo]
Fotó:Tuba Zolzán [origo]

Orbán tavalyi országértékelője. A fotóra kattintva nézzen még több képet az évértékelőkről!

Orbán 2007-ben arról beszélt, hogy a szocialista kormány elvesztette szavahihetőségét. Orbán beszédében feltalált egy új mértékegységet. Mi volt az?
A hantaméter - "Új idők, új szelek járnak, új mértékegysége van most már Magyarországnak. Felírtam két mondatot, ezt most felolvasom. Félre a múltbaforduló, bezárkózó, nacionalista, enyhén klerikális rovátkákkal, melyeket az ajtófélfára vésünk, most már máshogy kell mérni a dolgokat. Új kor, modern, nyitott Magyarország és ehhez új mértékegység illik, itt a hantaméter. A modern Magyarországot most már hantaméterben kell mérni."

Miről szólnak az alábbi idézetek és melyik évben hangzottak el?

"Magyarországnak sikerre van szüksége. Amikor egy fiú megkéri a lány kezét, és ha a válasz nem, akkor valami biztosan véget ér, de nem kezdődik el semmi. Viszont amikor két fiatal igent mond egymásnak, akkor elkezdődik egy új és nagyszerű történet, elkezdődik a jövő, amely lehet sikeres és lehet boldog".
Orbán 2008-as beszédének szinte egészét a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló március 9-i népszavazásnak szentelte. A fenti idézettel arra próbálta lelkesíteni hallgatóit, hogy szavazzanak igennel, azaz buktassák meg a kormány által elfogadott jogszabályokat.

"Nincs ok pánikra, rövidebb lesz, mint amilyennek tűnik, kedves barátaim".
2003-as beszédének elején mondta, a szövegkörnyezet alapján a beszédre vonatkozott, de utalt vele a 2002-ben hatalomra került szocialisták kormányzásának szerinte várható hosszára is.

"Nem olyan könnyű dolog ezt megfogalmazni. Úgy járhatunk ugyanis, mint az egyszeri ember, amikor megkérdezték tőle, hogy miért sárgarigó a sárgarigó. Azt válaszolta, mert sárga. No igen, de miért rigó?"
A hazaszeretetről 2002-ben.

"A csúnya beszédet kihagyom. 'Nem kicsit, nagyon'".
Az idézet Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő őszödi beszédének klasszikussá vált "Elkúrtuk" kezdetű mondata.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A 2005-ös értékelés. A fotóra kattintva nézzen még több képet az évértékelőkről!

Orbán kétszer szinte ugyanazokkal a szavakkal beszélt a kormányt az állam állapotáért terhelő felelősségről. Melyik kormányról mondta ezt?

"Amikor korrupcióról, adócsalásról, törvénytelenségről beszélünk, nem hivatkozhatunk többé a körülmények hatalmára. Pedig Önök is tudják, hogy gyakran tesszük ezt. De ha módunk van elgondolkodni a dolgok lényegéről, akkor világosan látjuk, mi az, amire égető szükségünk van".
A saját kormányáról 1999-ben.

"Én úgy gondolom, hogy nem bújhat ki senki sem, Európa egyetlen kormánya sem bújhat ki a felelősség alól, és nem hozakodhat elő azzal a nevetséges érvvel, hogy az állam rossz gazda, az állam korrupt, pazarló és alkalmatlan az ellátás megszervezésére. Felelős kormány sohasem hivatkozhat az állam fogyatékosságaira. Azért nem teheti ezt, mert az állam fogyatékossága és tehetetlensége valójában azonos a mindenkori kormány fogyatékosságával és tehetetlenségével. Beszéljünk egyenesen: valójában sohasem az állam, hanem mindig a kormány a rossz gazda".
2008-ban mondta a második Gyurcsány-kormányról.


Forrás: MTI
Forrás: MTI

Orbán 2001-ben. A fotóra kattintva nézzen még több képet az évértékelőkről!

Kiknek mondott külön köszönetet 2003-as beszédében Orbán Viktor azért, mert nem hagyták csüggedni a fideszes szavazókat a párt 2002-es veresége után?
A nőknek. Orbán arról beszélt, hogy vidéki látogatásaink az érdeklődők többsége nő.

Melyik volt Orbán leghosszabb és legrövidebb beszéde?
A leghosszabban 2005-ben beszélt, de akkor kérdéseket is kapott. Leghosszabb beszéde a 2006-os volt, ez 8539 szóból állt. A legrövidebb beszédet (2935 szó) 2002-ben mondta.

Orbán szereti képzelt lényekről szóló példázatokkal illusztrálni beszédeit. Kit vagy mit jelképeznek az alábbi hasonlatok?

"Nem lepke szállt fel a bábból, inkább valamiféle húsevő kapott lábra".
Az MSZP-ről mondta 2007-ben, mert szerinte kiderült, hogy a Gyurcsány által vezett új baloldal veszélyesebb, mint a régi.

"A vak zongorista beszélget a nagyothalló dobossal. A vak zongorista megkérdezi, hogy 'Táncolnak-e már?' Mire a nagyothalló dobos: 'Miért, játszunk?'"
A kormányról mondta 2005-ben, ezzel a viccel akarta érzékeltetni, hogy szerinte a kormány tagjai valótlan módon eltúlozzák az ország gazdasági kilátásait.

"Az elzárkózó ember olyan, mint a magában álló nádszál, amit az első szél könnyedén eltörhet. De ha tíz-húsz-harminc-ezer-tízezer, sőt százezer nádszál fonódik össze, azt bizony semmilyen erő sem képes összeroppantani, sőt egy ekkora nádas a szelet is megfékezi".
A nádszálak a Fidesz 2002-es választási veresége után életre hívott polgári köröket jelképezik, 2003-ban beszélt erről Orbán.

"Valahogy úgy érezhettük magunkat mi magyarok, mint egy régi keleti történetben az egyszeri ember szamara, amelyik beleesett a kiszáradt kútba. Pedig minden olyan biztatónak tunt, amikor szétnézett a legelon, és nekiindult. S egyszer csak ott állt tehetetlenül, kiszolgáltatva a kút alján. Fájt neki az esés, telis-tele volt zúzódásokkal, érezte, hogy a bordái is eltörtek, de bízott benne, nem tart ez sokáig, mindjárt jön a gazda és kihúzza. Várt, várt, s aztán meg is örült, mert a gazda valóban megérkezett. Sot segítoket is hozott. Igen ám, de nem kihúzni próbálták, hanem ásókat és lapátokat vettek elo és elkezdték a kútba lapátolni a földet, a homokot, a sittet, ami éppen a kezük ügyébe esett. A gazda ugyanis kiszámolta, hogy olcsóbb a szamarat a kúttal együtt betemetni, mint a kihúzásával bajlódni".
A szamár a magyarokat jelképezi Orbán 2007-es beszédében, és bár a nevét nem említette, a beszéd szerint "reformszemléletű" gazda Gyurcsány Ferencre utal.

Orbán 2007-ben arról is beszélt, hogy szerinte mikorra állítható újra növekedési pályára Magyarország nagyon jó kormányzással. Mikorra jósolta ezt Orbán?
2019 - "Nézzük szembe a helyzettel Kedves Barátaim. Csak ahhoz, hogy visszajuthassunk oda, ahol 2002-ben voltunk, átlagosan jó kormányzás mellett tizenhat év szükséges. Kiemelkedően sikeres kormányzás esetén pedig 12, azaz tizenkét év kell. Igen, elvettek az életünkből legalább 12 évet".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!