A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Lenyomta a józan észt a politika - képviselők a véget érő parlamenti ciklusról

Vágólapra másolva!
Rossz érzésekkel távozik az Országházból az [origo] által az utolsó ülésnapon megkérdezett képviselők többsége. Az ellenzékiek és a kormánypártiak is úgy gondolják, lehetett volna sokkal jobban is csinálni. A legaktívabb képviselő elégedett: Pettkó András sikernek érzi, hogy lehet bankkártyával adót fizetni.
Vágólapra másolva!

"Rossz érzésekkel távozom" - mondta az [origo]-nak hétfőn, a parlament utolsó ülésnapján, Bajnai Gordon miniszterelnök utolsó napirend előtti beszéde után Tóth Károly szocialista képviselő. "Egyetértek Bajnaival, a józan észnek és a tisztességnek kellene uralkodnia. Ez nem ment az elmúlt négy évben" - mondta Tóth, aki nem indul a tavaszi választásokon.

A józan ész helyett Tóth szerint legalább három évig az álmok uralkodtak. "Úgy állt hozzá mindenki, hogy majd lesz valami, majd megoldódnak a dolgok. Nem volt ebben rossz szándék, de nem is vezetett sehová" - fogalmazott a leköszönő képviselő. A tisztességről pedig azt mondta: pártállástól függetlenül mindenki sokat beszélt a korrupció elleni harcról, de keveset tett ellene. "Szokták tőlem idézni, hogy a korrupcióra ráment az MSZP, de azt mondom, rá fog menni a Fidesz is" - mondta.

Fárasztó ingázás

"Nehéz négy év volt. Nem fejlődött az ország, ezért nem látszik a képviselők munkája sem" - mondta Vitányi István fideszes képviselő. Szerinte ebben a ciklusban "a szakmaiságot lenyomta a politika", erre jó példa az, hogy az utolsó törvényeket már nem a kormány nyújtotta be, hanem képviselői önálló indítványok voltak. A berettyóújfalui képviselő szerint fizikailag is fárasztó volt az ingázás, és az időnként hosszúra nyúló ülésezés. "Volt, hogy egy fél évig nem csináltunk semmit, aztán az ülésszak végén beborítottak egy tucat törvényt, alig győztük" - mondta.

Más-más okból ugyan, de elégedetlenek az elmúlt négy évvel az [origo] által megkérdezett kormánypárti és ellenzéki képviselők is. "2006-ban nagy lendülettel akartunk elindulni, csak aztán kiderült, hogy valaki behúzta a kéziféket" - mondta egy szocialista képviselő, aki idén is indulni akar a választáson, ezért azt kérte, ne írjuk le a nevét. "2006 ősze óta azt reméltük, hogy már nem sokat kell kibírni, mindjárt megbukik a kormány" - mondta egy szintén névtelenséget kérő fideszes képviselő, aki szerint ez 2008 végére már kifejezetten rossz hangulatot teremtett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az MSZP-s Mécs Imre még készített egy fotót az utolsó ülésről - kattintson a galériáért!

Kellemes emlékekkel távozik viszont a parlament legtöbbet beszélő képviselője, a korábban MDF-es, most független Pettkó András. "Amikor elértem az 500. felszólalást, a munkatársaim és barátaim tortával ünnepelték" - mesélte. Pettkó a leginkább arra büszke, hogy öt év munkával elérte: lehessen bankkártyával is fizetni adót és illetékeket a hivatalokban. Pettkó szívesen emlékszik arra is, hogy egyszer majdnem napirend előtti felszólalás lett egy napirend utáni beszédből: reggel 6.40-kor mondta el a felszólalását, a következő ülésnap pedig 9-kor kezdődött.

A rossz emlékek közt Pettkó csak az MDF-frakció hétfő reggeli üléseit, illetve az azokon folytatott "értelmetlen vitákat" említi, mert ezek szerinte oda vezettek, hogy megszűnt a képviselőcsoport. Hiányozni fog neki azonban a jegyzői iroda (a képviselő az Országgyűlés jegyzője is volt ebben a ciklusban) munkatársainak szeretete és szakmai felkészültsége, illetve az éjszakába nyúló üléseken elfogyasztott virsli és csokoládé.

Négy év mérlege

Hétfőn tartotta utolsó ülését az Országgyűlés ebben a ciklusban. Most történt meg először, hogy jelnyelven szólalt fel az Országgyűlésben egy képviselő. 2009 szeptember végén Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője a magyar jelnyelvről szóló törvény általános vitájához szólt hozzá így. 2009. október 6-án szólaltak fel először a Jobbik politikusai is a parlamentben. Morvai Krisztina és Szegedi Csanád európai parlamenti képviselőként szerzett jogot ahhoz, hogy hozzászóljon a költségvetési vitához. Beszédeik alatt az MSZP képviselői kivonultak a teremből.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fideszes képviselő az ülésteremben - kattintson a galériáért!

Az Országgyűlés 2006-os megalakulása óta összesen 255 új törvényt fogadott el, és 315-öt módosított. Emellett született 416 országgyűlési határozat és 5 politikai nyilatkozat. Ezek a számok nagyjából megegyeznek az előző négy éves ciklussal, amikor összesen 262 új törvény és 311 törvénymódosítás született, a határozatok száma pedig 488 volt. A véget érő ciklusban eddig 118 ülést és 253 ülésnapot tartottak.

Az elmúlt négy év parlamenti mérlegéről itt olvashat bővebben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!