Próbaüzemmel tesztelik a lerobbant kormányzati portált

Vágólapra másolva!
A hétvégi próbaüzem tapasztalatai döntik el, tovább működhet-e a hét elején rendszerhiba miatt ideiglenesen leállított Magyarorszag.hu portál új verziója. Az Ügyfélkapu akkor felhasználók adatait keverte össze, emiatt az adatvádelmi biztos is vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Próbaüzemben újra megnyitották hétvégére a hétfőn programozói hiba miatt leállított, megújított Magyarorszag.hu portált, amelyen az Ügyfélkapu felülete is elérhető.

Az oldalon az olvasható, hogy a próbaüzem vasárnap 14 óráig tart, a tapasztalatok alapján döntenek arról, fenntartják-e a következő időszakra az új portálfelület próbaüzemét, vagy visszaállítják a régi felületet. Így felhasználók folyamatosan használhatják a kormányzati portál és az Ügyfélkapu szolgáltatásait, leszámítva az esetleges átállás időtartamát.

Hétfőn órákra elérhetetlenná vált a Magyarorszag.hu, miután a múlt hét végén - három hónapos késéssel - elindították a közel ötmilliárd forintnyi uniós forrás felhasználásával megújított portált. Később, miután a leállás után visszaállították a régi felületet, kiderült, hogy rendszerhiba miatt állították le az oldalt.

Az üzemzavar egyebek mellett azzal járt, hogy idegen felhasználóknak küldött visszaigazolások jelentek meg az Ügyfélkapuba belépő emberek gépén, az üzenetek adószámmal rendelkező ügyfelek esetében az adószámot és a hozzá kapcsolódó nevet is tartalmazták. Az adatvédelmi biztos azt közölte az [origo]-val, hogy az adatok összekeveredése és nyilvánosságra hozatala önmagában is kifogásolható, ezért hivatalból vizsgálja az incidenst.

Az ügyben a kormányzat informatikai biztonsági felügyelője is vizsgálódik, keresi a felelősöket. Dedinszky Ferenc annyit már elmondott, egyértelmű, hogy programozói hiba történt. A Magyarorszag.hu üzemeltetője a Kopint-Datorg Zrt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről