Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Zuschlag: Sem jelenem, sem jövőm nincsen Magyarországon

Vágólapra másolva!
Elfogultsággal vádolta az ügyészséget, ártatlanságát hangsúlyozta és azt állította, hogy egy rossz rendszer áldozata az utolsó szó jogán mondott beszédében Zuschlag János egykori MSZP-s képviselő, akit csalással vádolnak. Zuschlag azt mondta, nehezen boldogul a börtönben és sem jelene, sem jövője nincs Magyarországon. Zuschlag szerint, ha nem lenne köze az MSZP-hez, senkit nem érdekelne ez az egész ügy.
Vágólapra másolva!

Elhangzanak a vádlottak utolsó szó jógán mondott beszédei a Zuschlag-per szerdai tárgyalásán, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Mind a tizenhat vádlott lehetőséget kap, hogy szóljon, ezt követően már csak az ítélethirdetés van hátra, amelyet március 31-én tartanak.

Zuschlag: Sem jelenem, sem jövőm nincs

A bíróságon tartózkodó tudósítónk szerint Zuschlag most is elegánsan érkezett a tárgyalásra, öltönyt visel. Az egyik vádlott nem érkezett meg a kezdésre, ezért a bíró rögtön 10 perc szünetet rendelt el.

A szünet után Zuschlag kezdett a vádlottak közül. Azt mondta, hogy 10-15 percben foglalja össze, hogy mit gondol. Öt pont van szerinte, amelyeken túloz a vád. Szerinte ilyen, hogy tudatos törvénysértésnek próbálja beállítani cselekedeteit. Arról beszél, hogy a pályázati pénzekből számtalan pozitív dolgot csináltak, ami hasznos volt a közösség számára.

Zuschlag felhozta saját védelmében, hogy az eltűnt pénz nagy része megkerült, ami szerinte enyhítő körülmény, hiszen vagyonellenes bűncselekménnyel vádolják. Azt állította, hogy a lehallgatott telefonbeszélgetésekből kiderül, ő nem olyan ember, mint amilyennek a vád beállítja. Zuschlag kifogásolta azt is, hogy szerinte figyelmen kívül hagyja a vád, hogy kényszerpályán mozgott, mivel a rendszer volt hibás. Tudósítónk szerint Zuschlag hevesen gesztikulál és magabiztosan beszél.

"Két éve élek 6 négyzetméteren harmadmagammal" - mondta Zuschlag. "Ez egy olyan világ, ahol három dolog számít: ki milyen erős, hányszor volt büntetve, milyen kapcsolatai vannak... finoman fogalmazok, ha azt mondom, nehezen boldogulunk". Szerinte a vád oda akarja küldeni őket, ahol ép elméjű ember nem bírja ki. Szerinte a börtönben eltöltött 2,5 év elegendő idő. "Higgye el a bíróság, bőven volt időm megbánni a tetteimet". Azt mondta, ha lenne rá módja, teljesen máshogy oldaná meg azokat a finanszírozási kérdéseket, amelyek miatt most vádolják.

Zuschlag kijelentette azt is, hogy az ügyészség elfogult, szerinte példát akar statuálni velük. Ha nem az MSZP-ről lenne szó, senkit nem érdekelne ez az egész dolog - mondta Zuschlag és hozzátette: Magyarországon "sem jelenem, sem jövőm nincsen", mert szerinte 30 évig mindenkinek ez jut majd eszébe róla. "Nem kérek mást, minthogy újrakezdhessem életemet" - mondta. Beszéde után Zuschlag leült, sokat fészkelődött, láthatóan feszengett tudósítónk szerint.

Zuschlag után az ügy másodrendű vádlottja, Lados István beszélt. Lados azt mondta, egy rossz rendszerhez alkalmazkodott, ennek az áldozata. Kiemelte, hogy őszinte volt, szerinte többet segített a bíróságnak, mint a tanúk és jó útra tért. Ezt a kijelentését azzal illusztrálta, hogy állítólag 2006-ban beavatkozott egy rablótámadásnál. Pár perces beszédét halkan, megtörten mondta el.

A Zuschlag után megszólaló vádlottak közül többen felmentésüket kérték. A két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Katus Ferencet Fodor Endre tanácsvezető bíró kétszer is megszakította, mert oldalról oldalra akart reagálni a vádbeszédre. A többi vádlott röviden beszélt, egyetértettek az ügyvédjeik álláspontjával.

Legalább 12 évet kért Zuschlagra az ügyész

A korábbi tárgyaláson, február közepén Zuschlag János egykori szocialista képviselő ügyvédje védőbeszédében arról beszélt, hogy védence bűncselekményt követett el, de nem maffiózó, nem hozott létre bűnszervezetet. Ezért arra kérte a bíróságot, hogy a politikust a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény és az üzletszerűen elkövetett bűncselekmény vádja alól mentse fel.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Zuschlag János jegyzetei, miközben felszólalt az utolsó szó jogán.
Nagyobb méretért kattintson fotóra!

Az ügyész viszont fegyházbüntetést kért Zuschlagra és javasolta, hogy a büntetés hosszát a büntetési tétel - 5-20 év - középmértékéhez közel határozza meg. Az ügyész szerint nyilvánvalóan az a védelem taktikája, hogy egyes bűncselekmények elkövetését elismerik, de a bűnszervezet létrehozását tagadják, mert ez mérsékli a büntetési tételt.

A bíró a tárgyalás végén bejelentette, hogy március 31-én lesz az ítélethirdetés. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről