Sok terhet levenne az önkormányzatokról a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az új Fidesz-kormány a tervek szerint megerősíti a megyéket, az önkormányzatoktól pedig elvonja az államigazgatási feladatokat - írja a Népszabadság. A lap szerint az állam például az okmányirodákat, az építési engedélyezési eljárásokat vehetné át az önkormányzatoktól.
Vágólapra másolva!

Az új Fidesz-kormány megerősíti a megyéket, az önkormányzatoktól pedig elvonja az államigazgatási feladatokat - írja meg nevezett forrásokra hivatkozva a keddi Népszabadság.

Becslések szerint az önkormányzatokhoz tartozó államigazgatási feladatok száma eléri a 2500-3000-et. Ezek közül állami kézbe adhatják például az okmányirodákat, az építési engedélyezési eljárásokat, a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos feladatokat, a tűzvédelmi hatásköröket

Ezzel egyidejűleg összevonnák a területi államigazgatási szerveket, az úgynevezett dekókat - írja a lap. E szervezetrendszer feladata, hogy a központi állami feladatok végrehajtását területi szinten segítse elő. Ilyen tevékenység lehet többek között az adók behajtása, a munkaügyi vagy a közoktatási rendszer működésének támogatása, de a műemlékvédelem is. Az ilyen hatóságok száma néhány esztendeje még az ötvenet is meghaladta.

A területi államigazgatási szervek rendszere úgy tehető ésszerűbbé, ha valamennyi hivatal egy vagy néhány egységben működik. Ebből a lap szerint eddig az egyes tárcák lobbitevékenysége miatt nem lett semmi. A területi államigazgatási szerveket ugyanis a szakminisztériumok felügyelik, és ha egyetlen vagy néhány csúcsdekót hoznának létre, annak tevékenységébe a tárcák nem szólhatnának bele.

A csúcsszerv létrehozása ellen szól, hogy egy ilyen intézménynek egymással nehezen rokonítható feladatokat kellene ellátnia. Ide tartozna ugyanis például az ÁNTSZ, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal is.

A lap szerint kérdéses, hogy mit kezd a Fidesz az önkormányzati szolgáltatásokkal, így például az egészségüggyel vagy az oktatással. Bár még nincs végleges döntés a közigazgatási struktúra átalakításának minden részletéről, a párt egészségügyi programján dolgozó munkacsoportok javaslatai közt van olyan is, amely erős, központi állami irányítású rendszerrel működtetné a közszolgáltatásokat.

Ez a modell éppúgy szolgálhatja a Fidesz kórház-visszaállamosítási szándékát, mint az az elgondolás, amelyben az állam kifizetné a nagy kórházi tartozásokat, cserébe az intézmény tulajdonrészének döntő hányadáról a működtető önkormányzatnak az állam javára kellene lemondania - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!