Pintér lesz a belügyminiszter, Matolcsy vezeti a gazdasági ügyeket

Vágólapra másolva!
Ismertette a leendő kormány névsorát Orbán Viktor. A belügyminiszter Pintér Sándor lesz, a gazdasági ügyekért Matolcsy György felel majd. Orbán azt mondta, tapasztalt embereket kért fel miniszternek, arról viszont nem beszélt, hogy mi lesz a feladata az új kormányban miniszterelnök-helyettesi posztot betöltő Semjén Zsolt KDNP-elnöknek.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György lesz a nemzetgazdasági miniszter - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, leendő kormányfő. Orbán azt mondta, azt várja tőle, hogy újjáépítse az országot. Orbán megerősítette, hogy a külügyminiszter Martonyi János lesz, akitől azt várja, hogy Magyarország visszaszerezze tekintélyét.

A belügyminiszter Pintér Sándor lesz - mondta Orbán. Szerinte rá vár a legnehezebb munka, mert "nincs vesztegetni való idő". Fellegi Tamás vállalkozó lesz a nemzeti fejlesztési miniszter, aki szerint azt várja tőle Magyarország, hogy védje meg a közvagyont az oligarchákkal szemben. Orbán azt mondta, be kell bizonyítani, hogy az állam jó gazda.

A nemzeti erőforrás minisztere Réthelyi Miklós lesz. Orbán szerint a feladata az lesz, hogy megmentse a magyar egészségügyet és teremtsen újra szociális biztonságot. Az agrárminiszter Fazekas Sándor lesz. A honvédelmi miniszter Hende Csaba lesz.

Orbán azt mondta, hogy Semjén Zsolt, a KDNP elnöke általános miniszterelnök-helyettes lesz. Arról nem mondott részleteket, hogy ez pontosan mit jelent majd, viszont hozzátette, hogy a Fidesz és a KDNP új szövetségesi szerződést köt majd, ennek aláírása után válaszol Semjénnel közösen azokra a kérdésekre, hogy pontosan mi lesz köztük a munkamegosztás.

Orbán sajtótájékoztatóján megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy az új kormány a nemzeti ügyek kormánya lesz. Azt mondta, hogy olyan embereket kért fel miniszternek, akik saját területükön tapasztaltak és van politikai rutinjuk is.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Orbán csütörtökön annyit jelentett be, hogy az új kormányban létrejön a Miniszterelnökség, amely a kormányfő munkáját szervezi. Ezt a kormányzati egységet Varga Mihály, a Fidesz alelnöke vezeti majd államtitkárként. Orbán személyes szóvivője Szijjártó Péter, a Fidesz elnöke kabinetjének vezetője lesz. Kiderült az is, hogy az új kormány egyik legerősebb embere Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető lesz, aki miniszterelnök-helyettesként vezeti majd a közigazgatási és igazságügyi minisztériumot. Orbán csütörtöki bejelentéséről itt olvashat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről