A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kritikus a helyzet Borsodban - országos összefoglaló

Vágólapra másolva!
Harmadik napja tombol az erős hidegfront okozta vihar az országban. A heves esőzések miatt megáradtak a patakok és a folyók. Borsodban a legsúlyosabb a helyzet, Miskolcot, Edelényt, Szikszót és Sátoraljaújhelyet is homokzsákokkal védik, négy községet elzárt a víz a külvilágtól. A Dunántúlon a nagy szél okoz gondot. Országos összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Már sehol nincs az országban narancsszínű riasztás - közölte Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn este 11-kor. Az OMSZ szerint nem valószínű, hogy kedden 90 kilométer per óránál nagyobb széllökések legyenek. Viharos (70-80 kilométer per órás) széllökések azonban előfordulhatnak, elsősorban a Balaton és a Velencei-tó között és a budai hegyekben, erős széllökésekre lehet számítani kedden a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati részén.

Az OMSZ szerint csapadék jóval kevesebb mértékben várható kedden, mint az előző napokban, az eső fokozatosan elgyengül, kis szünetekben azonban több helyen is előfordulhat. Legvalószínűbb, hogy az északnyugati országrészben fog esni, de a csapadék mértéke minden bizonnyal nem lesz több 5 miliméteresmél. Hiába csökken a széllökések ereje, a felázott talaj miatt könnyebben dőlnek ki a fák, emiatt a fokozott figyelem ajánlott. A legfrissebb időjárási híreket az [origo] időjárási rovatában olvashatják.

A harmadik napja tartó vihar és az esőzés miatt a tűzoltók több ezer riszatást kaptak és öbb ezer embert kellett kitelepíteni lakhelyéről, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Borsodban az éjszaka kritikus lesz, több megáradt patak és folyó is éjszaka tetőzhet.

Kritikus a helyzet Borsodban

Sok százan védekeznek a Bódva, a Hernád és a Sajó gátjain, valamint azokon a településeken, ahol a megáradt patakok vize veszélyezteti a községeket. Az éjszakai órák kritikus helyzetet teremthetnek, minden eshetőségre felkészülnek a gátakon dolgozók. Az éjszakai órákban a gátakra több száz fáklyát, lámpákat, homokzsákokat szállítanak ki, főleg Sajóecseg, Boldva, Hernádszentandrás, Kiskinizs, Ócsanálos térségében. Mind három folyó mentén folyamatosan védekeznek, erősítik, magasítják a gátakat.

A Zagyván, a Bódván és az Ipolyon, Ipolytarnócnál az eddigi legmagasabb árvízszintet meghaladó árhullám alakult ki. A Sajón Sajószentpéternél a következő 24 órában várják az eddig észlelt legnagyobb árvízszint túllépését. Jelenleg 392 kilométernyi szakaszon van harmadfokú készültség, a gátakon 2500 ember dolgozik, a vízügy a katasztrófavédelemmel közösen felkészülten védekezik.

A kormány a veszélyhelyzetnek megfelelően rendkívüli készültséget rendel el a Sajó Sajópüspöki-Ónod közötti, a Bódva Hídvégardó-Boldva közötti, a Hernád Hidasnémeti-Sajóhídvég közötti szakaszára. Bajnai Gordon miniszterelnök bejelentette, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések önkormányzatai önkormányzatai a vis maior alap terhére előleget kérhetnek utólagos elszámolás mellett.

A Hernád áradása miatt lezárták a Hernádszentandrást és Perét összekötő út egy szakaszát, míg Heves megyében földcsuszamlás miatt kellett elzárni a forgalom előtt az Eger és Noszvaj közötti utat.

Kazincbarcika Felső-Barcika településrészén a délutáni órákban is tartott az árvízi védekezés. A településrész utcáin magasan áll a víz, a délutáni órákban tovább emelkedett. A Lorántffy utca egyes házaiból idős embereket kellett kimenteni.

Összesen körülbelül 3500 embert és 700 ingatlant érintett valamilyen módon a Ronyva-patak áradása vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen. Hétfő késő délutánra a városon átvezető szakaszán 20-22 centimétert apadt kiöntött patak. A Ronyvát vasárnap éjszaka jelentősen megduzzasztó Bózsva patak vízszintje még ennél is nagyobb mértékben, körülbelül két métert csökkent.

Elöntötte a víz Sátoraljaújhelyen hétfőn a kutyamenhelyet is, a Lelenc Kutyamentő Egyesület sürgős segítséget kér a bajba jutott ebeknek. A menhelyen 93 kutya él. Az egyesület közleménye szerint azzal segíthetnének a környékbeliek, ha a víz apadásáig ideiglenesen be tudnák fogadni az állatokat. A segitők a 06-30-576-8935-ös számon jelentkezhetnek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem lehet megközelíteni személyautóval Alsóvadászt, Sajóvelezdet, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást. A megyében mintegy kéttucatnyi út egy-egy szakasza vízátfolyás miatt járhatatlan. Miskolcon a Szinva-patak áradása ellen homokzsákokkal védekeznek a tűzoltók és a helyiek, vasárnap esti videóriportunkat itt talája. A városban egy ember meghalt a vihar miatt, amikor a partfal ráomlott a házára.

Felfogta az áradatot, a nagy mennyiségű csapadékot egy használaton kívüli víztározó, és megóvott két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települést, Telkibányát és Zsujtát. A vállalkozás egy telkibányai idegenforgalmi beruházás keretében vásárolta meg az 1982 óta nem használt tározót a magyar államtól; szeretnének felújítani és hasznosítani, eddig azonban erre nem volt pályázati lehetőség. A víztározó a hegyről lezúduló csapadékvíz egy részét felfogta, így az áradat nem ömlött rá a két településre, ráadásul ez a víztömeg épp a Hernád vízszintjét növelte volna, amely egyébként is árad.

Bükkszentlászlón eddig négy családot kellett kiköltöztetni a veszélyessé vált partfal miatt. Edelényben homokzsákokkal védik az áradó Bódva elől a házakat. Sajóecseget már körbefolyta a folyó, a helyiek a gát átszakadásától tartanak - helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Árvíz Miskolcon

Diósgyőrben 40 utcát borít el a víz, a környéken mintegy 5000 embernek nincs ivóvize, és százak vannak áram nélkül. Az éjjeli órákban a Vadász-patak áradása miatt Szikszón megkezdődött a veszélybe került 1100 lakó kitelepítése. A városban a kórházba is betört a víz, a betegeket magasabbra kellett menekíteni. A település mélyebben fekvő területeiről 40 embert gumicsónakokkal mentettek ki a derékig érő vízből. A Szikszón áthaladó 3-as számú főutat is le kellett zárni (a város polgármesterének beszámolóját ebben a cikkünkben olvashatják).

Több megye is segít Borsodon

Szabolcsból száz, Békésből ötven tűzoltó indult útnak Szabolcsból Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, hogy segítsenek az árvíz elleni védekezésben. Nyíregyházáról nyolcvan fekvőhelyet és plédeket vittek Borosodba a kitelepítetteknek. A központi készletekből 150 ezer homokzsákot,15 szivattyút, fáklyákat, pokrócokat, matracokat, fóliákat és 2 víztisztító berendezést küldtek Borsodba. A Vám- és Pénzügyőrség embereket és 10 terepjárót adott a mentéshez, a rendőrség 50 embert küld Szikszóra, 50-et pedig Sátoraljaújhelyre. Többezer liter, korábban elkobzott gázolajat és benzint is felajánlott a VPOP az árvízi védekezéshez, amiben pénzügyőrök is segédkeznek, mintegy százan vannak a gátakon.

Hajdú-Bihar megyéből három tűzoltórajt és három szerkocsit vezényeltek hétfőn Hajdú-Bihar megyéből Borsodba, az árvíz sújtotta területekre. A debreceni, hajdúszoboszlói és püspökladányi tűzoltók segítenek a védekezési munkákban.

A tűzoltók mellett a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóág ötven munkatársa segít a védekezésben Borsodbam. 20 műszaki és 30 gátőr munkatársat védekezésirányítói feladatok ellátására vezényelték a Hernád menti védvonalakra. A Békés megyei csapat hétfőn a kora esti órákban indult el a helyszínre.

Fotó: Mudra László [origo]

Csordultig tele van a Sajó - Galériáért kattintson a képre!

Szabolcsban a belvíz okozza a legtöbb gondot. Vasárnaptól hétfő reggelig 65 helyre hívták a tűzoltókat megyeszerte vízszivattyúzáshoz, illetve hat fát kellett kivágniuk, mert lakóházakat vagy a közlekedést veszélyeztették. Az eddig mért legmagasabb vízszintet érte el az Ipoly Ipolytarnócnál. A megáradt folyó kilenc házat vett körbe, negyven embert kellett emiatt hétfő hajnalban kitelepíteni.

A Dunántúlt sem kímélte a vihar

A Dunántúlon elsősorban Somogyban és Veszprémben okozott problémát a viharos szél. A sínekre dőlt fák miatt a MÁV vonatai nem közlekednek a balatoni vonalon. A Balaton és a Velencei-tó vízállása is meghaladta a maximális értéket, ezért mindkét tóból megkezdték a víz leeresztését. Hétfő reggel másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget a Kis-Balaton térségében, ahol rövid idő alatt mintegy 500 hektárt öntött el a belvíz. Az eső a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal töltését is veszélyezteti.

Somogyban a folyók, patakok áradása mellett a rendkívüli esőzések okoznak gondot. Andocsnál 23 házat fenyeget a megáradt patak, Berzencén át kellett vágni a vasúti töltést, hogy ne öntse el a falut a víz, Barcs és Potony térségében pedig a rengeteg eső miatt kellett néhány házat megvédeni a víztől. Legkritikusabbnak a megyeszékhelyen, Kaposváron mondható a helyzet a Kapos folyó áradása miatt.

Dömös térségében a Malom-patak megáradt és egy utcát elöntéssel fenyegetett, Esztergomban a Szentlélek patak kiöntése egy éttermet, lovardát és a Suzuki-gyárat fenyegette. Helyi anyagból épült töltéssel a károkozást sikerült elkerülni.

A dél-dunántúli régióban hétfő kora estig a vihar miatt keletkezett meghibásodások négyötödét kijavította az E.ON áramszolgáltató. Reggel még 54 településen csaknem tízezer ember volt maradt nélkül, délutánra ez 17 településre és 2100 emberre csökkent. A helyreállításon 400-an dolgoztak. A Somogy és Zala megye egy részét is magában foglaló kaposvári térségben mintegy 6000 fogyasztót érintett az áramkimaradás. Közülük 650 fogyasztónál még nem tudták helyreállítani a szolgáltatást.

A Velencei-tóba zúduló vízmennyiség mérséklésére vasárnap lezárták a zámolyi tározótavat is, ahol 4,5 millió köbméternyi vizet tudnak "megfogni". Másodpercenként 800-ról 1500 literre növelték a tóból leeresztett víz mennyiségét. A tározó vizével aszályos időszakban pótolják majd a Velencei-tó vizét.

Baranya megyében, a megáradt majsi tavaknál gátszakadástól tartanak a szakemberek. Öt-hat házat fenyegethet a gátszakadás. Szakemberek úton vannak a horgásztavakhoz.

Másodfokú a belvízi készültség a Ráckevei (Soroksári)-Duna belvízrendszer területén - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!