Kritikus órák várnak a Hernád mellett élőkre - árvizi helyzetkép

Vágólapra másolva!
Utak és települések kerültek a víz fogságába országszerte, csütörtökön újra víz alá kerülhet az M30-as lehajtója, és a vasúti közlekedés is akadozik. Megcsúszott a Budai Vár egyik fala is. Székesfehérvár mellett több mint háromszáz birkatetem fekszik víz alatt. Csütörtöki árvizi helyzetkép.
Vágólapra másolva!

Megrepedt a Budai Vár támfala a sok eső miatt, a csúszást eddig nem tudták megállítani, ezért kitelepülésre készülnek a vár környékén is - jelentette az MTV Híradója. A megrepedt falnál folyamtosan hordják el az ázott földet, így próbálják mentesíteni a nyomás alól a várfalat. Eddig több mint 400 köbméternyi földet ástak már ki, de még legalább kétezer köbméternyit kell, hogy a fal ne mozduljon tovább.

Szakértők szerint a kitelepítéseket akkor kezdik el ha a fal négy órán belül több mint 1 cm-t csúszik, jelenleg két óránként mérik a geodéziai szakemberek és a statikusok a mozgást. A Híradó szerint a katasztrófavédők lakásról-lakásra járnak, és figyelmeztetik az embereket, hogy pakolják össze holmijukat, mert bármikor felszólíthatják őket, hogy hagyják el a lakásukat.

Csütörtökön délelőtt az [origo] tudósítója azt jelentette, hogy a Budai Várban teljesen lezárták a Dísz teret, a rendőrök gyalogosan sem engednek be senkit. A sérült fal alatti sétányokat is rendőrök őrzik, és senkit nem engednek be a környékre.

Pásztó környékén a vártnál kevesebb eső esett, ezért a hasznosi víztározó szintje nem érte el a kritikus vízszintet. Ha továbbra is apad a tározó, csütörtökön itt megszüntethetik a kedden kihirdetett vészhelyzetet. A víztározó melletti településekről kétezer embert kellett kitelepíteni, szerdai helyszíni riportunkat itt olvashatja. Az éjszaka senkit nem kellett kitelepíteni, az előző éjszaka befogadóhelyken éjszakázók is saját felelősségükre visszatértek a házukba.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több települést továbbra sem lehet megközelíteni személyautóval és igen sok út járhatatlan az árvíz miatt - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t csütörtökön kora reggel. Tornaszentandrás, Tornabarakony, Rakacaszend, Sajóvelezd továbbra is a víz fogságában van, megközelíthetetlen személyautóval. Baranya megyében három települést nem lehet megközelíteni.

A Sajó áradása miatt járhatatlan a Sajóecseg-Boldva, a Sajóvámos-Szirmabesenyő, a Sajópüspöki és Bánréve közötti út és a sajógalgóci bekötő út. A Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni a Kiskinizs-Hernádkércs és a Fügöd-Hernádszentandrás közötti úton. Ugyancsak járhatatlan a Sajólád-Bőcs, az Ond és Rátka közötti út, Bőcs és Csesztve belterületén az út. Nem lehet közlekedni az Edelény-Balajt, a Komjáti-Bódvalenke, a Nyékládháza-Ónod, a Pere-Hernádszentandrás, a Meszes-Krasznokvajda, az Alsóvadász-Homrogd, a Novajidrány-Vizsoly, az Adács-Vámosgyörk közötti úton sem.

Edelénynél már 25 centit emelkedett a Bódva vízszintje

Várhatóan csütörtök délelőtt újfent víz alá kerülhet az M30-as autópálya Miskolc keleti lehajtója, az autósoknak ezért már a város határában el kell hagyniuk az autópályát - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete csütörtökön kora reggel az MTI-vel. Közlésük szerint a Sajón levonuló árhullám csütörtök délelőtt Felsőzsolcánál meghaladhatja a két héttel ezelőtti szintet, ezért várhatóan 3-as számú főút Felsőzsolca és az arnóti körforgalom közötti szakaszát lezárják, miként ezzel egyidejűleg az M30 miskolci szakaszát is. A magyar-szlovák határon vélhetően lezárják a kamionok előtt a tornyosnémeti, a tornanádaskai határátkelőhelyeket. A sátoraljaújhelyit már lezárták.

Rekord vízállást mértek a Sajón, a Hernádon és a Bódván is. A vízügyi szakemberek szerint csütörtökön főleg a Hernád menti településeken élőkre várnak kritikus órák, de nem sokkal jobb a helyzet a Sajó és a Bódva mentén sem. A megyében több mint kétszázan nem tölthették otthonaikban az éjszakát, a két héttel ezelőtti és a mostani árvíz miatt 382 ingatlan sérült meg. A három folyó mentén 536 kilométernyi hosszon védekeznek, miként több hegyvidéki, települési patakok mentén is. Idáig 485 ezer homokzsákot használtak fel, a védekezésben a honvédség, a rendőrség, a vám és pénzügyőrség, a polgári védelem emberei is részt vesznek a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és az árvízzel fenyegetett települések lakói mellett.

Edelényben három óra óta 25 centit emelkedett a víz szintje, de Molnár Oszkár polgármester csütörtökön reggel az MTV Híradójának azt nyilatkozta, rendben haladtak a védekezési munkák az éjszaka, szerdán 60 ezer homokzsákot helyeztek ki, többszáz ember dolgozik a gátakon. A városban egy családot telepítettek ki. A polgármester abban reménykedik, nem fog olyan magasra emelkedni a vízszint, mint ígérik - szakértők szerint a két héttel ezelőtti csúcspontnál akár harminc centivel is magasabb lehet a Bódva vízállása a következő napokban.

A Bódva Szendrőt is fenyegeti, a város északi, Szalonna felé eső részénél dolgoznak a leginkább, itt a kritikus helyeken próbálják megfékezni az áradatot, amely a Kossuth utca épületeit veszélyezteti. Mintegy 400 ember dolgozik a gátakon, de folyamatosan érkeznek újabb segítők.

Bőnyben tart a gát

A szerda délutáni kisebb gátszakadások után éjszaka és csütörtök hajnalban nem történt hasonló Bőnyben. A védvonalat mindenhol megerősítették, most már körülbelül 70 ezer homokzsák tartja a vizet. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a vízszint nem emelkedik tovább. Bőny térségében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében több településen a Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda este elrendelte a veszélyhelyzetet, valamint az éjszaka folyamán a katonaságot is bevonták a védekezésbe (erről bővebben itt olvashat).

Eközben a Duna is áradásnak indult. Vének és Dunaremete között csütörtök reggel hat órától elsőfokú készültség lépett életbe. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint csütörtökön a Mosoni-Duna elöntheti Győrben a rakpartot és a szabadstrandot. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán csütörtökön. Az átemelő telepeket átállítják árvízi üzemmódra, a kiömlőket pedig zsilippel lezárják.

Másodfokú a belvízvédelmi készültség Bősárkány, Kapuvár, Csorna, Börcs, a Holt-Marcal térségében. Szintén másod fok van érvényben a Szőny-füzitői szakaszon, az Alsó-Szigetközben és a Mosoni-Duna térségében, míg a Rába és a Marcal mentén elsőfokú a belvízvédelmi készültség.

Késnek a vonatok

Csütörtök reggelre tovább romlott a vasúti közeledés helyzete, még több szakaszt kellett lezárni az áradások és a belvizek miatt, csökkenteni kellett szerelvények sebességét, ami miatt késnek vonatok - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága csütörtökön hajnalban az MTI-vel.

Lassabban járnak a vonatok a Budapest-Pécs vonalon több helyen, Szentlőrinc és Szigetvár között, késésre kell számítani a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon is. Dombóvár és Bátaszék között vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád, Szalatnak, Kárász-Köblény, Szászvár településeket nem érintik, mert ezek közúton megközelíthetetlenné váltak.

A Budapest- Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon vízátfolyás miatt 20-25 percet késnek a vonatok. Jászárokszállás és Jászapáti között a víz alámosta a vasúti pályát, emiatt vonatpótló buszok szállítják Jászapáti és Vámosgyörk között az utasokat, buszok járnak Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között is. A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Sajóecseg és Edelény között nem közlekednek a vonatok. Putnok és Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát.A Volán a menetrend szerinti járatain elfogadja a havi, félhavi, a 30 napos MÁV-bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.

További vonalakon is korlátozásokra, késésekre, lezárások lehetnek, indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális helyzetről a MÁV honlapján.

Többszáz birkatetem fekszik víz alatt Székesfehérvárnál

620 birka hullott el a két héttel ezelőtti viharban Székesfehérvár közelében, a Gaja által elöntött, Székesfehérvár-Sárszentmihály között húzódó legelőn; a tetemek mintegy felét a megsemmisítőbe szállították, a többi még víz alatt van, s géppel megközelíthetetlen. A kerületi főállatorvos szerint az elhullott állatok összegyűjtésére, elszállítására a honvédségtől próbálnak fizetett segítséget kérni.

A 773 darabos birkanyájat a két héttel ezelőtti, hétvégi vihar kitörése előtt, pénteken nyírták meg. A juhász azért, hogy a jószágok ne fázzanak meg, a hodályba zárta őket. A vasárnapi vihar kitörésekor azonban a rémült állatok kitörtek. Gondozójuk tizedmagával, 130 kilométeres szélben, szakadó esőben próbálta összegyűjteni és visszaterelni őket. 130-140 állatot sikerült is a hodályba terelni, a többi kint maradt. A medréből kilépő Gaja által elöntött legelőn, az öt fokos hidegben 620 állat pusztult el, illetve fulladt a vízbe.

Az állatok tulajdonosa - miután jelezte az illetékes hatóságnak a történteket, - a tetemek mintegy felét, 10 tonnányi elhullott birkát összegyűjtetett, s a solti hulladékégetőbe szállított, de a munkával az időközben újra kitört újabb heves esőzés, vihar miatt le kellett állnia. Az elöntött legelőn, néhol 1,5-1,7 méteres víz alatt heverő tetemeket géppel nem lehet megközelíteni, de a fertőzés veszélye miatt sürgős megoldást kell találniuk a szakembereknek. Szerdán a helyszínen mérték fel a helyzetet, csütörtökön pedig kora reggel a megyei önkormányzatnál tanácskoznak, és keresnek gyors megoldást. A birkák tulajdonosának 20-25 millió forintos kára keletkezett az állatok elpusztulásával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!