A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Feláll az új alkotmányt előkészítő bizottság

Vágólapra másolva!
A parlament hétfőn megszavazta, hogy felálljon az a 45 fős bizottság, amelynek feladata az új alkotmány előkészítése. Orbán Viktor kormányfő korábban 2012 közepére vagy végére ígérte az új alaptörvény elfogadását.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés hétfőn elfogadta azt a határozati javaslatot, amely létrehozta az alkotmányelőkészítő eseti bizottságot. A 45 fős testületbe a Fidesz 26, a KDNP 4, az MSZP 7, a Jobbik 6, az LMP pedig 2 képviselőt küldhet. A testület feladata lesz, hogy év végéig a parlament elé terjessze az új alkotmány alapelveire vonatkozó javaslatát.

Orbán Viktor miniszterelnök még május közepén jelentette ki, hogy tervei szerint 2012 közepén vagy végén lesz új alkotmány. "Új alkotmány lesz természetesen, kétharmados fölénnyel rendelkező parlamenti erő nem teheti meg, hogy hatályban hagy egy 1949-es keltezésű alkotmányt" - fogalmazott akkor Orbán, aki már évek óta beszél az új alkotmány szükségességéről.

2009 végén már felvetette, hogy el kell gondolkozni az alkotmány megváltoztatásán, hiszen annak szövegéből is kiderül, hogy 1989-ben ideiglenesnek szánták azt. Orbán akkor azt mondta, a jelenlegi alkotmányban "nincs semmi, amit az ember a szívével érinthetne meg, tisztelhetne benne", az csupán egy "technokrata szabályhalmaz", ami nem ad igazi útmutatást a nemzetnek, ellentétben például a lengyel alkotmánnyal.

A parlamenti bizottság mellett Orbán kezdeményezésére létrejött egy az alkotmány koncepcióján dolgozó testület is, amelynek Boross Péter egykori miniszterelnök, Pálinkás József MTA-elnök, Szájer József és Schöpflin György EP-képviselő, Stumpf István korábbi kancelláriaminiszter és Pozsgay Imre egykori reformkommunista politikus a tagja. Ez a testület június elején tartotta első ülését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!