Nagyot bakizott az MSZP-nek bemutatkozó Schmitt

Vágólapra másolva!
Kisebb szurkálódásokkal, laza hangulatban hallgatta meg Schmitt Pál köztársaságielnök-jelöltet az MSZP-frakció. Schmitt azt ígérte, fontos kérdésekben mindenkivel konzultálni fog, és idővel kialakul majd a pártsemlegessége. A jelenleg a házelnöki posztot betöltő Schmitt bakizott is egy nagyot: nem tudta, hogy a parlament másodszor is elfogadta a kormánytisztviselőkről szóló törvényt.
Vágólapra másolva!

"Az emberek emberének érzem magam, mert mindenkivel könnyen váltok szót. Ez az én habitusomból fakad" - mondta Schmitt Pál, a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje az MSZP-frakció hétfő délelőtti ülésén. A jelenlegi házelnök szerint az államfői szerep lehet távolságtartó, de ő inkább olyan embernek tartja magát, aki könnyen szót ért az emberekkel.

Schmitt szerint a leendő államfőt különleges helyzet elé állítja, hogy a kormánypártok kétharmados többséggel rendelkeznek a parlamentben, és szándékukban áll hozzányúlni az alkotmányhoz is. Ez még jobban beszűkíti az elnök lehetőségeit - mondta Schmitt, aki szerint az elnök akkor viselkedik helyesen, ha "megpróbál minden politikai tényezőből a legtöbbet kihozni a köz javára".

"A pártsemlegesség bekövetkezik"

A Fideszben korábban betöltött tisztségeiről és a párttól kapott megbízásairól azt mondta: "a pártsemlegesség egy idő után bekövetkezik", megválasztása esetén egyébként is fel kell függesztenie Fidesz-tagságát. "Elég öreg vagyok már ahhoz, hogy kikristályosodott értékek legyenek bennem" - mondta Schmitt, aki úgy fogalmazott, nem ellensúly akar lenni, hanem inkább egyensúlyt kíván teremteni. Úgy fogalmazott: egyetértett Sólyommal abban, hogy visszaküldött a parlamentnek törvényeket, és már megmondta a Fidesznek is, hogy nem ellenük fogok cselekedni, ha ő is így tesz majd.

Megválasztása esetén Schmitt csak konzultációk után jelölne embereket a fontos közjogi posztokra, mert nem tartja szerencsésnek az egyeztetések nélküli jelölést (ami a leköszönő államfő, Sólyom László gyakorlata volt). A házelnök nem tartja jónak, hogy bedobnak egy nevet, majd a jelöltet "pellengére állítják" a sajtóban és a parlamentben. Az államfőjelölt azt ígérte, köztársasági elnökként nem csak a Fidesz-KDNP pártszövetséggel egyeztet majd, hanem minden politikai erővel.

Schmitt azt mondta: Sólyom Lászlóhoz hasonlóan ő is érzékeny a környezetvédelem iránt, de gondolkodása középpontjába mégis "a magyar embert" fogja állítani, aki "megérdemli, hogy megbecsülést kapjon, akinek van munkája, jól érzi magát a tradicionális családjában, aki érzi, hogy az alkotmány szelleme védi őt". Konkrét példaként azt említette, hogy élére kíván állni egy nyelvművelő mozgalomnak, hogy "megmentsük és továbbfejlesszük" a magyar nyelvet.

Az államfőjelölt a frakcióülésen több, neki szegezett kérdés elől is kitért. Mandur László képviselő például azt szerette volna megtudni, hogy Schmitt készen áll-e, hogy megvédje a sajtószabadságot, illetve mit tesz majd, ha elé kerül a médiacsomag. Erre a házelnök azt mondta: most nem kívánja kommentálni, mert egyrészt az még a parlament előtt van, amelynek még ő az elnöke, másrészt pedig a még hivatalban lévő államfőre tartozik. Nem kívánt érdemben állást foglalni a Mecsekbe tervezett NATO-radarról sem.

Kijavított latin mondás

Schmitt bakizott egy nagyot, amikor Szűcs Erika korábbi miniszter arról kérdezte: aláírná-e a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt, amely lehetővé teszi az indoklás nélküli elbocsátást. Schmitt azt mondta: egyetértek azzal, hogy a köztársasági elnök visszaküldte a törvényt, és reméli, sikerül jó megoldást találni. A házelnök elfelejtkezett arról, hogy a jogszabályt a múlt héten ismét elfogadta a parlament. A helyzet Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető mentette meg azzal, hogy közölte: ez ügyben az MSZP úgyis az Alkotmánybírósághoz fordul.

Derültséget keltett az ülésen, amikor Hiller István korábbi kulturális miniszter kijavította a latin közmondást hibásan idéző Schmittet, aki szabadkozni kényszerült hiányos latintudása miatt. A jelölt pedig azzal nevettette meg a képviselőket, hogy azt mondta: rendszeresen olvassa Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök blogját, illetve komolyan elgondolkozott azon, hogy élve jogkörével elülteti egymás mellől Szűcs Erika és Vadai Ágnes képviselőket, mert állandóan beszélgetnek az ülések alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!