A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Schmittnek nem jutott ideje Sólyom támogatóira

Vágólapra másolva!
Elfoglaltságra hivatkozva nem vette át Schmitt Pál házelnök azt a felhívást, amelyben ismert értemiségiek és mintegy ötezer támogató Sólyom László köztársasági elnök újraválasztását kérik. Június 29-én választ új államfőt a parlament, a legnagyobb esélyes maga Schmitt Pál lehet.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál házelnök elfoglaltságra hivatkozva nem vette át azt a nyílt levelet, amelyben értelmiségiek és mintegy ötezer aláíró azt kérik az országgyűlési képviselőktől, hogy ismét Sólyom Lászlót válasszák meg köztársasági elnöknek. A szervezők nevében kiadott közleményében Lányi András filozófus azt írta: sajnálják, hogy "sem a parlament döntésére váró ügy, sem az aláírók személye nem bizonyult elég fontosnak" ahhoz, hogy Schmitt időt szakítson a találkozóra.

Sólyom újraválasztását idén május elején kezdeményezte 11 ismert értelmiségi, köztük Makovecz Imre építész, Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos és ORTT-elnök, illetve Tölgyessy Péter, az SZDSZ egykori elnöke, korábbi fideszes képviselő. A kezdeményezők nyílt levélben kérték a parlamenti képviselőket Sólyom támogatására. A felhíváshoz a kezdeményezés honlapján mintegy ötezren csatlakoztak.

Az államfő mandátuma augusztus 5-én jár le. Schmitt Pál házelnök az új államfő megválasztását június 29-ére írta ki. A Fidesz és a KDNP frakciói a kétharmados többség birtokában már az első választási fordulóban képesek megválasztani saját jelöltjüket. A Fidesz eddig nem közölte, kit látnának szívesen az államfői poszton. Kósa Lajos ügyvezető alelnök kedden annyit mondott, van egy több mint hat nevet tartalmazó listájuk, illetve az elnökség csak június 25-én teszi meg javaslatát a parlamenti frakciónak.

A legnagyobb esélyes valószínűleg maga Schmitt Pál. A múlt héten több napilap is azt írta, hogy a Fidesz a házelnököt választaná meg köztársasági elnöknek, és ezt valószínűsítette egy, az [origo]-nak neve elhallgatását kérve nyilatkozó befolyásos fideszes képviselő is. E szerint a forgatókönyv szerint a megüresedő házelnöki posztot Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke foglalhatná el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!