A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Sorban tiltakoznak jogvédők a Fidesz alkotmánybírósági javaslata ellen

Vágólapra másolva!
Jogvédő és civil szervezetek tiltakoznak a Fidesz törvényjavaslata ellen, amely nagyobb hatalmat adna a kormánypártnak az alkotmánybírák jelölésében. Szerintük a parlamenti erőviszonyok alapján felállított jelölő bizottság bevezetésével veszélybe kerülne az Alkotmánybíróság függetlensége.
Vágólapra másolva!

Több civil szervezet is tiltakozik a Fidesz által beterjesztett törvénymódosítási javaslat ellen, amely bevezetné, hogy a parlamenti erőviszonyoknak megfelelően felállított bizottság jelölje a jövőben az alkotmánybíróság tagjait.

A fideszes Mátrai Márta országgyűlési képviselő és Lázár János frakcióvezető a héten nyújtotta be törvényjavaslatát, amely megszüntetné azt a jelenlegi rendszert, hogy a parlamenti pártok frakciójának egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot az alkotmánybírákra. A törvénymódosítás nem kötelező erejű indoklásából az derül ki, hogy a jelölő bizottság tagjait parlamenti mandátumaiknak megfelelő arányban adnák a parlamenti pártok. Az indoklás szerint ugyanis az alkotmánybírákat jelölő bizottság összetételének igazodnia kell "a választópolgárok akaratából létrejött parlamenti arányokhoz", ahelyett, hogy minden frakció egy-egy tagot küld a bizottságba.

A civil szervezetek szerint a törvénymódosítás az utolsó féket iktatná ki az alkotmánybírók megválasztásának folyamatából, így "a kormánytöbbség az ellenzéki erők teljes figyelmen kívül hagyásával jelölheti és választhatja meg a neki tetsző személyeket, ezzel veszélyeztetve az Alkotmánybíróság függetlenségét".

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye szerint a javaslat "azt teszi lehetővé, hogy a kormánytöbbség politikai konszenzus nélkül, egyedül döntsön a kormány hatalmának korlátjául szolgáló Alkotmánybírósági tagokról". A Magyar Helsinki Bizottság azt emeli ki, hogy ez a testület gyakorol kontrollt az Országgyűlés felett, így kiemelkedően fontos, hogy tagjait széles körű konszenzus eredményeképpen válasszák meg.

A javaslatot sürgős eljárással tárgyalja az Országgyűlés, várhatóan már a jövő héten elfogadják azt, a Nyilvánosság Klub szerint a nyilvánosság követelményének teljes figyelmen kívül hagyásával történő statáriális jogalkotás folyik - olvasható a civil szervezetek közleményében. Az Eötvös Károly Intézet úgy fogalmaz, hogy a Fidesz - alkotmánymódosításra is lehetőséget adó hatalmán túl - arra tesz kísérletet, hogy "az alkotmány értelmezésére és kikényszerítésére hivatott Alkotmánybíróságot is uralhassa".

A K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda és a Transparency International Magyarország pedig arra kéri az országgyűlési képviselőket, fontolják meg, hogy a törvényjavaslattal a jogalkotás demokratikus kontrollja kerül veszélybe. "Az Alkotmánybíróság jelenti a legfontosabb gátját annak, hogy a jogalkotás ne szolgálhasson magánérdekeket, ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy az Alkotmánybíróság függetlensége ne kerüljön veszélybe" - teszik hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!