A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Öt nap fogda sem riasztotta el a visszaeső szalámitolvajt

Vágólapra másolva!
Legtöbbször tolvajokkal szemben alkalmazták az augusztustól szigorított szabálysértési törvényt. Egy hónap alatt 3862 eljárás indult a szigorított szabályok alapján, összesen 299 ember került fogdába. Az elkövetők tizede 18 évesnél fiatalabb volt. Borsodban már olyan visszaeső tolvajt is fogtak, akinek az elzárás sem vette el a kedvét a szalámilopástól.
Vágólapra másolva!

Valamivel több mint egy hónapja alkalmazza a rendőrség a szabálysértésekre vonatkozó új, szigorúbb törvényeket, amelyek alapján akár piti tolvajokat is fogdába lehet zárni akár hetekre. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán tette közzé az első hónapban alkalmazott rendőri eljárások mérlegét, amelyekből kiderül, hogy legtöbbször lopások adtak munkát a rendőröknek. Tulajdon elleni szabálysértések miatt egy hónap alatt 3862 feljelentés érkezett - 2338 esetben ismert, 1552 esetben ismeretlen személy ellen -, ezek közül 299 esetben került szabálysértési őrizetbe az elkövető (a szabálysértési őrizet legfeljebb 72 óra fogva tartást jelent).

Országosan 3190 ember ellen folyt eljárás az első hónapban, az ORFK adatai szerint közülük csaknem minden tízedik - összesen 297-en - fiatalkorú volt. A legtöbb tulajdon elleni szabálysértést a fővárosban, illetve Pest megyében követték el, a harmadik legtöbb eset Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt. A rendőrség csak annyiban részletezte az ellopott dolgok körét, hogy ezek "széles skálán mozognak", van köztük parfüm, bizsu, női felső, cipő, különböző élelmiszerek, alkohol és dohányáru. A bíróság által gyorsított eljárásban kiszabott bírságok közel 3 millió forintot tesznek ki.

A közbiztonság javítása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló törvény augusztus 19-én lépett hatályba, amely több jogszabály módosításával megszigorította a leggyakoribb szabálysértések büntetését. Így az elmúlt bő egy hónapban már elzárást vagy akár 150 ezer forintos pénzbüntetést is kaphatott az, aki 20 ezer forintnál kisebb értékű dolgot lopott, vagy ezt az összeget meg nem haladó sikkasztást, orgazdaságot, csalást vagy szándékos rongálást követett el. Az új szabályok alapján az elzárással is sújtható szabálysértéseknél az elkövetőt - ha tetten érték - őrizetbe vehetik, és gyorsított eljárásban bíróság elé állíthatják. Az is új szabály, hogy már fiatalkorúakkal szemben is lehetett elzárást kiszabni. A pénzbüntetések összegének felemelése mellett a törvénymódosítás szélesítette azoknak a szabálysértéseknek a körét, amelyekért akár 60 napos elzárást is kiszabhat a bíróság.

"Nincs az a tehetetlenségérzés"

Az új szabályok hatályba lépése óta Borsod-Abaúj Zemplén megye tíz rendőrkapitányságán 180 esetben indult eljárás tulajdon elleni szabálysértés miatt - mondta az [origo]-nak Gaskó Bertalan alezredes, a megyei rendőrség kommunikációs irodájának vezetője. Közülük 58 embert vettek szabálysértési őrizetbe, de akadt dolguk garázdákkal, rendzavarókkal és olyanokkal is, akiket tiltott kéjelgés miatt vittek be. Tizenegy esetben pedig olyanokat vettek őrizetbe, akik megszegték a családon belüli erőszak miatt velük szemben elrendelt távoltartó határozat rendelkezéseit.

Az alezredes szerint az új szabályok szerinti eljárások legjelentősebb részét a lopások teszik ki, sok olyan ügyben intézkednek, amelyek korábban - mivel nem érték volna el a 20 ezer forintos értékhatárt - a jegyzőhöz kerültek volna, illetve az elkövető megúszta volna egy figyelmeztetéssel. "A tulajdon elleni szabálysértések miatt őrizetbe vett személyek közel fele elzárást kapott a gyorsított bírói eljárásában, majdnem ugyanennyi esetben pénzbírságot szabtak ki" - mondta Gaskó. "Nincs az a tehetetlenségérzés, hogy ezekben az esetekben nem tudunk mit tenni" - tette hozzá az alezredes kérdésünkre, hogy a rendőrök hogyan állnak a változásokhoz.

Visszaeső szalámitolvaj

A tulajdon elleni szabálysértések közt több kis értékű lopás is akadt, ezeket az új szabályok alapján már többnapos elzárással is büntethette a bíróság. "Egy üveg 379 forintos bor ellopásáért 4 nap elzárást kapott a tolvaj, ugyanennyi időt kellett letöltenie annak is, akit egy Durex síkosító elemeléséért csíptek el. De az is 4 nap elzárást kapott, aki egy üveggöngyöleg tárolására alkalmas rekeszt vitt el" - mondta Gaskó. Hozzátette, tapasztalataik szerint a lefülelt tolvajok nem lepődtek meg, többségük tudott arról, hogy változtak a jogszabályok, így szigorúbb büntetésre számíthatnak.

Az új rendelkezések szerint egy szabálysértési nyilvántartást is vezetni kell, így visszakereshető mindenkinek a szabálysértési előélete. Borsod megyében már az első hónapban találkoztak olyannal, aki visszaesőként szabálysértési őrizetbe került, illetve utána elzárást szabtak ki vele szemben: a 45 éves kazincbarcikai férfi ugyanabból az élelmiszerboltból lopott egymás után kétszer. Amikor először elfogták, a kabátjába rejtve egy üveg keserű likőrt, illetve egy rúd paprikás szalámit találtak, ezért a bíróság öt nap elzárásra ítélte. Szabadulása után nem sokkal megint visszament a boltba, és újra szalámit próbált lopni. Mivel megint elfogták, gyorsított eljárással ismét a bíróság elé került, így másodszorra 15 nap elzárással büntették - ez volt eddig a megyében kiszabott leghosszabb elzárás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!