A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kihúznák a sámlit a szerény bukásra játszó MSZP alól

Vágólapra másolva!
A Fidesz Budapestre, a Jobbik a második legtöbb szavazatra, az LMP a szimbolikus második helyre hajt a két hét múlva esedékes önkormányzati választáson. A szocialisták az áprilisinál kisebb vereséggel is beérnék, de közben azért is izgulhatnak, hogy legnagyobb vidéki bástyáikat meg tudják-e tartani.
Vágólapra másolva!

Öt hónappal az országgyűlési választások után a Fidesz-KDNP szövetség még mindig magasan vezeti a közvélemény-kutatásokat, a pártszövetség az október 3-i önkormányzati választások egyértelmű esélyese. A Fidesz elsöprő sikerét jelzi előre az is, hogy a kormánypárt tudta a legtöbb jelöltet állítani: országszerte 1137 polgármesterjelöltjük és összesen majdnem hatezer képviselőjelöltjük várja a választás napját (a második helyen álló Jobbiknak csak 218 polgármesterjelöltje van).

Az ellenzéki pártok helyzetét nehezíti, hogy a parlament átírta az önkormányzati választási törvényt, jelentősen csökkentve a kompenzációs listán megszerezhető helyek arányát az egyéni körzetekkel szemben. A kompenzációs lista azonban a közvélemény-kutatások szerint a kormánypártoknál jóval kisebb támogatottságú ellenzéki pártoknak kedvezne, mivel ide kerülnek azok a szavazatok, amelyekkel nem szereznek mandátumot a jelöltek. Ezért az ellenzéki pártok arra koncentrálnak, hogy megőrizzék a tavasszal megszerzett támogatottságukat, illetve újraírják az ellenzéki pártok erősorrendjét. A Fidesz számára egyedül Budapest jelenthet kihívást.

Három kerületért aggódik a Fidesz

Az áprilisi parlamenti választásokon a fővárosi listákra leadott szavazatokkal számolva (feltételezve, hogy az erőviszonyok nem változtak lényegesen) a Fidesz-KDNP szövetségnek 17, az MSZP-nek 9, az LMP-nek 4, a Jobbiknak pedig 3 képviselője lenne a 33 tagú fővárosi közgyűlésben. Ez a nagyon szűk, egyfős többség (amihez még egy szavazat járulna, ha Tarlós István nyerné a főpolgármester-választást) hasonlóan instabil helyzetet eredményezhetne, mint ami 2006-ban alakult ki, amikor az MSZP-SZDSZ koalíciónak csak Demszky Gáborral együtt lett egyfős többsége.

"Ez a legkényesebb kérdés az őszi választásokon" - mondta a fővárosi többség megszerzéséről a Fidesz egyik névtelenséget kérő budapesti politikusa. Tarlós Istvánt ugyan biztos befutónak látja a főpolgármesteri poszton, de az még az új szabályok segítségével sem biztos, hogy meg tudják szerezni a közgyűlési helyek többségét, mert a listás rendszer miatt ehhez nem elég a szavazatok relatív többsége - magyarázta. "Úgy számolunk, hogy ha a Fidesz a tavaszi eredményét ismétli meg Budapesten, akkor nem lesz meg a fővárosi többség" - mondta a politikus, aki szerint abban bíznak, hogy "a kormány eddigi teljesítménye" olyanokat is a Fidesz mellé állít, akik korábban nem rájuk szavaztak.

A kerületekben induló fideszes polgármesterjelöltek sorsát optimistábban látja az [origo]-nak nyilatkozó forrás, aki szerint "mindenkinek komoly esélye van", hogy meg is szerezze a posztot. Realistább forgatókönyve szerint "jó esély van arra, hogy a 23 jelöltből 20 polgármesterünk legyen. A XIII. kerület a legbizonytalanbb, és van másik kettő is, ahol más futhat be" - mondta, de megnevezni sem akarta, melyik az a két kerület, amelyektől még tart.

A XIII. kerülettől nem hiába tartanak a fideszesek, az országgyűlési választásokon Budapesten egyedül itt buktak el a jelöltjeik az MSZP-s indulókal szemben, és a fideszes Spaller Endrének mint akkor, most is a kerületet 1994 óta irányító Tóth Józseffel kell megmérkőznie a polgármesteri helyért. Véleménye szerint a fővárosban akkor van esélye a Fidesznek javítani a tavaszi eredményén, ha "a várakozásoknak megfelelően" kevesen mennek el szavazni, mert bízik benne, saját szavazóik elszántabbak, mint a többi párt támogatója.

A kis vereségnek is örülne az MSZP

"Mindenhol állítottunk jelöltet, ahol akartunk" - mondta az [origo]-nak Szanyi Tibor, az MSZP országos kampányfőnöke, aki szerint a pártnak azért van csak 194 polgármesterjelöltje, mert nem akartak szakítani azzal a hagyománnyal, hogy a kistelepüléseken nem indulnak pártszínekben a jelöltek. Szanyi szerint nem kell messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy a Jobbiknak több polgármesterjelöltje van, hiszen "fél Budapesten" nem tudtak jelöltet állítani, amit nem kompenzál az, hogy kisebb településeken viszont van jelöltjük.

Mivel az önkormányzati képviselők számát a változó szabályok miatt nem lehet összehasonlítani, Szanyi szerint október 3-án az jelentené a sikert, ha arányaiban többen szavaznának az MSZP megyei és fővárosi listáira, mint a tavaszi parlamenti választáson (ekkor 19,3 százalékos eredményt értek el). Szanyi nem akart konkrét városokat megnevezni, amelyeknek vezetését mindenképpen meg akarja tartani az MSZP. Fontos célkitűzésnek nevezte azt is, hogy "Budapest nem eshet el", vagyis ne Tarlós István, a Fidesz jelöltje legyen a főpolgármester, vagy legalább a kormánypárt ne tudja megszerezni a többséget a fővárosi közgyűlésben.

"Az lenne a siker, ha nőne a támogatottságunk" - mondta Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi szervezetének elnöke, amihez az áprilisi 25,3 százalékos listás eredményt kellene felülmúlnia a pártnak. Molnár szerint az lenne az igazi siker, ha Horváth Csaba megnyerné a főpolgármester-választást, de azzal is elégedettek lennének, ha azokban a kerületekben győzni tudnának, ahol jelenleg is MSZP-s a polgármester. 2006-ban Budapest 23 kerületéből 10-ben nyert szocialista polgármester. Közülük öten indulnak újra szocialista színekben (a VI., a XI., a XIII., a XIX. és a XX. kerület vezetői), ketten viszont (a X. kerületi Verbai Lajos és a XV. kerületi Hajdu László) függetlenként, az MSZP jelöltjével szemben indulnak. Molnár elismerte, hogy ebben a két kerületben nagyon nehéz helyzetben vannak.

A nagyvárosok közül Miskolcon és Szegeden lehet komoly esélye az MSZP-nek, hogy megtartsa a polgármesteri posztokat (a két várost jelenleg Káli Sándor, illetve Botka László vezeti). "Mindenképpen komoly kudarc lenne, ha ezeket elveszítenénk" - mondta az [origo]-nak az MSZP országos elnökségének egyik tagja. Szerint néhány nagyvárosi polgármesteri poszt azért is fontos lenne, mert jelezné, hogy az MSZP még mindig nagy párt. A szocialisták reményei szerint Tatabánya lehet az a város, ahol az MSZP-nek az országos hangulat ellenére is lehet esélye megszerezni a polgármesteri címet a Fidesztől. A várost 1990 óta irányító Bencsik János ugyanis államtitkár lett az Orbán-kormányban, helyette a Fidesz a jelenlegi alpolgármestert, Schmidt Csabát indítja.

Az LMP-nek az MSZP a cél

"Budapesten a legvérmesebbek a reményeink, a támogatottságunk is itt a legnagyobb" - mondta az [origo]-nak az LMP várakozásairól Tordai Bence, a párt választmányának szóvivője. Tordai szerint a fővárosban javítani szeretnének tavaszi eredményükön, 6-8 képviselői hellyel lennének elégedettek. "A reális cél az, hogy Budapesten befogjuk az MSZP-t, az opitimista pedig az, hogy meg is előzzük őket" - mondta Tordai, aki szerint "szimbolikus jelentőségű" lenne az az eredmény is, ha főpolgármester-jelöltjük, Jávor Benedek befutna a második helyre. Jávor Benedek csak az utolsó pillanatban tudta összeszedni és leadni a jelöltséghez szükséges ajánlószelvényeket, és a párt esélyeit csökkenti az is, hogy csak 11 kerületben tudtak polgármesterjelöltet állítani.

"Hatalmas dobásra nem készülünk, de lesznek LMP-s polgármesterek, ez biztos" - mondta Tordai, bár szerinte az meglepetés lenne, ha a fővárosban futna be valamelyik jelöltjük. Inkább a kistelepüléseken bíznak ebben, az olyan jelölteknél, akik "egyébként is esélyesek, és talán nem ront rajtuk annyit az LMP-brand, hogy elbukják". A párt célja vidéken az, hogy ahol indulnak, ott meg tudják ismételni a tavaszi eredményeket. Az LMP Budapesten kívül négy megyében tudott listát állítani, vidéken 15 polgármesterjelöltjük és körülbelül 700 képviselőjelöltjük várja a választásokat.

Tordai szerint azért "lesznek meglepetések, jó pár városban leszünk 10 százalék fölött, akár 15 százalék közelében is". Példaként Pécset említette, ahol tavasszal mindhárom választókörzetben 11-12 százalékot ért el a jelöltjük, és reményeik szerint ezen még tudnak javítani. "Lászik, hogy Budapesten is egymásra borogatják a bilit, ebből mi jöhetünk ki jól" - mondta Tordai a Fideszről és az MSZP-ről.

A Jobbik nem teper Budapesten

A Jobbik alapvető célkitűzése, hogy az összesített eredmény alapján jobban szerepeljen, mint az MSZP, vagyis második párttá lépjen elő - mondta az [origo]-nak Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője. Erre szerinte minden esélyük megvan, hiszen több polgármesterjelöltet és képviselőjelöltet tudtak állítani, mint a szocialisták. Kudarcként élnék meg ugyanakkor, ha ezt nem sikerülne elérni.

A magát nemzeti radikálisként meghatározó Jobbik győzelmet vár több északkelet-magyarországi polgármesterjelöltjétől, Dúró példaként Ózdot és Tiszavasvárit említette, ahol már tavasszal is átlagon felül szerepeltek. Reményeik szerint Északkelet-Magyarországon több megyében, Borsodban, Hevesben, Hajdú-Biharban és Szabolcsban is olyan helyzet alakul ki, hogy a megyei közgyűlésekben megkerülhetetlen tényezővé válnak, vagyis nélkülük nem lehet biztosítani a többséget.

Budapesten a Jobbik az országos átlag alatt szerepelt a tavaszi parlamenti választáson. Czeglédi János, a párt fővárosi szervezetének elnöke az [origo]-nak azt mondta: a céljuk az, hogy Budapesten újra hozzák az áprilisi eredményt (akkor a fővárosban 10,8 százalékot szereztek), amivel 3-5 főt juttathatnak a fővárosi közgyűlésbe. Czeglédi szerint úgy számolnak, hogy ők lehetnek a mérleg nyelve a közgyűlésben, vagyis a Fidesznek a Jobbikkal együtt lehet meg a többsége az MSZP és az LMP ellenében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!