"Az sincs, hogy tépkedik a plakátokat" - Orbán Viktor Miskolcon kampányolt

Vágólapra másolva!
Óva intette az ellenzékiségtől a miskolciakat Orbán Viktor miniszterelnök, aki az egyik legerősebb szocialista fellegvárnak számító városba is elment kampánykörútján. Az Orbán szerint kiélezett helyzet ellenére a miskolciak a lagymatag kampányra panaszkodtak, nincs személyeskedés, nincsenek durva megjegyzések. A fideszes jelölt szerint nyolc év alatt semmi nem történt, ezért nincs miről beszélni, az MSZP-s polgármester viszont úgy látja, vitatkozni is meg kell tanulni, úgyhogy hasznos lett volna, ha összemérik erejüket.
Vágólapra másolva!

"Csodálom ezt a sok kóbor népet ebben a rossz időben" - dünnyögte csütörtök délelőtt fél 11 körül az Avas lakótelep lábánál fekvő panzió munkatársa a bejárati ajtónak támaszkodva. Az utca túloldalán lévő parkolóban mintegy húszfős, főleg testőrökből és miskolci fideszes politikusból álló csoport várakozott Orbán Viktorra, aki a helyi Juventus rádiónak adott interjút néhány perccel később.

A miniszterelnök Nyíregyházáról érkezett a rádió szocreál épületébe, ahonnan nem sokkal később továbbállt, hogy a miskolci városi tévének is interjút adjon. Orbán Viktor hétfő óta járja az országot, hogy néhány településen jelenlétével támogassa a fideszes jelölteket a vasárnapi önkormányzati választás előtt. A héten felkereste többek között Szegedet, Tatabányát, Veszprémet és Szombathelyet, miskolci látogatása után Kazincbarcikára és Ózdra utazott, pénteken pedig Dunaújvárossal és Komlóval zárja kampánykörútját.

Orbán nagy küzdelmet vár

Az interjúk után Orbán a Fidesz miskolci szervezetének irodájába látogatott, majd a belvárosi Minorita templomba ment, ahol a helyi minorita tartományfőnök, Kalna Zsolt beszámolója szerint tizenöt percig beszélgetett 10-12 fős társaságával. "Kötetlen, kedves társalgás volt, ahol Orbán az életünkről kérdezgetett, de a választásról nem esett szó" - mesélte az [origo]-nak Kalna. Azt mondta, a miniszterelnök latinul köszöntötte őt, majd teája elfogyasztása után azt ígérte neki, hogy legközelebb is meglátogatja, ha Miskolcon jár.

Orbán látogatása is mutatja, hogy az áprilisi országgyűlési választáson fölényes győzelmet arató Fidesz-KDNP pártszövetségnek nem lesz könnyű dolga a szocialista Káli Sándor vezette Miskolcon. Az MSZP hagyományosan erős a borsodi megyeszékhelyen, 2006-ban, amikor az öszödi beszéd kiszivárgása után tarolt a Fidesz a helyhatósági választáson, Káli magabiztosan, tizenhat százalékponttal győzte le akkori és jelenlegi fideszes kihívóját, Kriza Ákost. A 2010-es választáson ugyan jelentősen több szavazatot szereztek a Fidesz egyéni képviselőjelöltjei (körülbelül 27 ezret), mint a szocialistáké (akikre mintegy 18 ezren szavaztak), de intő jel lehet a Fidesz számára, hogy Káli jóval több szavazatot kapott, mint az MSZP listán.

"Itt azért nagy küzdelem van" - jelentette ki Orbán Viktor egy zsámolyra állva a belvárosi Hősök terén, miután a Minorita templomból távozva ötperces beszéddel köszöntötte mintegy százfős közönségét. Szerinte Miskolc adottságai alapján sokkal többre képes, mint amit eddig mutatott. Kijelentette, hogy a város érdeke is azt kívánja, hogy ne legyen "ellenzéki tűzfészek". "Nem akarok a szocik ellen beszélni, pedig igény lenne rá" - tette hozzá. Orbán azt mondta, hogy a kormány eddigi teljesítménye növeli a Fidesz esélyét, de szerinte ennek ellenére a "dolgok nem állnak jól Magyarországon, mert hiányzik egymillió munkahely és egymillió gyerek". Azt is mondta, hogy tisztában van a kormánya hibáival, de ezekre nem tért ki bővebben. Beszédét ugyanazzal a gondolatmenettel zárta, mint Nyíregyházán: "Budapesten a dolgok úgy állnak, hogy nyerni fogunk, és ha ez így lesz, önök pedig nem nyernek, azt nem tudom, hogy fogják elmagyarázni" - mondta mosolyogva.

Visszafogott hangulat

Orbán lelkesedése nem ragadt át mindenkire, az [origo] által megkérdezett miskolciak közül keveseket hozott tűzbe a kampány. "Egy jó nőt jobb lett volna látni" - válaszolta egy, a miniszterelnök beszédét a közelben hallgató, szotyizó munkás arra a kérdésre, hogy örül-e annak, hogy élőben láthatja Orbán Viktort. A fiatal férfi azt mondta, nem is megy el szavazni, mert szerinte a politika nem tesz érte semmit. A megkérdezettek egyhangúan állították, hogy a várost elárasztó plakátrengeteg ellenére nyugodtabb a kampány, mint az áprilisi választások előtt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szijjártó Péter segít Orbán Viktornak a zsámolyra állásban. További képekért kattintson a fotóra!

"Nem olyan forró a kampány, mint máskor. Ha utazom, nem hallom azt, hogy az emberek a választásról beszélnének. Olyan érzésem van, mintha mindenki azt hinné, eldőlt volna, és nem akarnak vitatkozni az emberek" - mondta egy középkorú nő az [origo]-nak, bár azt mondta, szerinte teljesen nyitott a küzdelem. "Az sincsen, hogy tépkedjék és átfirkálják a plakátokat" - tette hozzá egy virágárusként dolgozó nő. A plakátokat jellemzően a közbiztonság javítását és a munkahelyteremtést emelik ki, ezek fontosságával az [origo] által megkérdezett miskolciak is egyetértettek. A középkorú nő szerint a csendes kampánynak annak is az oka, hogy a jelöltek hosszú idő után először nem vitáztak nyilvánosan, ezáltal sok személyeskedés, durva megjegyzés maradt ki a kampányból.

"A rendőr egy normális országban visszakézből lecsapja"

"Eltelt nyolc év, és semmi nem valósult meg, erről minek vitázzak?" - indokolta az [origo]-nak Kriza Ákos, a Fidesz jelöltje, hogy miért utasított vissza két vitára szóló meghívást. Káli Sándor az [origo]-nak azt mondta, hogy amiatt lett volna fontos, hogy Kriza kiálljon vitázni, mert szerinte a városvezetés arról szól, hogy egyfolytában vitatkozni kell a különböző hatóságokkal, és egy polgármesternek ezt el kell sajátítani. Kriza és Káli véleménye nemcsak a jelöltek vitájáról, hanem a közbiztonság javításának módjáról és az Orbán által is súlyos problémaként körülírt cigánykérdésről is megoszlott.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kriza Ákos, a Fidesz jelöltje

Kriza szerint a cigányság felzárkóztatása érdekében folyamatosan egyeztetne a legitim cigány vezetőkkel, és helyi cigány vezetőket nevezne ki, mert "ők értik jobban egymás nyelvét". Az oktatásnak kulcsszerepet szánna a felzárkóztatásban, speciális oktatókkal folyna a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása a szerinte eddigi erőltetett és sikertelen integráció helyett. Káli a Barack Obama amerikai elnök kormánya által támogatott, és a már Magyarországon is kipróbált Harlem-programot szélesítené ki és rendőrök jogkörét bővítené.

"Ha valaki a rendőrt leköpi, akkor a rendőr egy normális országban visszakézből lecsapja, itt pedig tehetetlen" - indokolta Káli, hogy miért változtatna a törvényeken. Szerinte a Jobbikot is az tette erőssé Miskolcon, hogy van "egy jelentős feszültség, idegesség" az emberekben a közbiztonság miatt, amelyet szerinte a keményebb fellépéssel lehet felszámolni: "a Csillagok háborúja óta tudjuk, hogy erő ellen erővel kell fellépni". Kriza azt mondta, a rendőrség létszámának növelése fokozhatja a biztonságot, Káli viszont inkább a várőrséget bővíteni, mert szerinte a rendőrséggel szemben őket nem lehetne elvezényelni a városból.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Káli Sándor polgármester irodájában

A közbiztonságot több miskolci járókelő is komoly problémának tartotta. Egy fiatalember szerint fényes nappal sem biztonságos kilépni az utcára, barátja pedig amiatt panaszkodott, mert szerinte a rendőrök kizárólag a közlekedési szabályokat megsértő autósok ellen lépnek fel erélyesen. Azt mondta, ő nemrég 30 ezer forintos pénzbírságot kapott, mert rossz helyen parkolt, amit túlzásnak érez, mert szerinte ezzel nem ártott senkinek. "A rendőrök ezen kívül semmit nem csinálnak, jobban félnek, mint bárki más" - tette hozzá egyikük, majd azt mondta, hogy barátnőjét nem szívesen engedi ki egyedül az utcára.

Az [origo] szeretett volna találkozni Szegedi Mártonnal, a Jobbik polgármesterjelöltjével, de a politikus csak e-mailben lett volna hajlandó válaszolni a kérdéseinkre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!