MN: Simor lemondott az egyetemi pozíciójáról

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet információi szerint Simor András jegybankelnök és Király Júlia, az MNB alelnöke is önként lemondott felsőoktatási intézményekben betöltött gazdasági tanácsi tagságáról. Ezt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kérte a korábbi kormány összes delegáltjától, ennek eddig tízen tettek eleget.
Vágólapra másolva!

Simor András, az MNB elnöke és Király Júlia, az MNB alelnöke is önként lemondott a felsőoktatási intézményekben betöltött gazdasági tanácsi tagságáról - írja a Magyar Nemzet. Simor András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gazdasági tanácsának elnöke volt, míg Király Júlia, a Pécsi Tudományegyetem gazdasági tanácsának tagja. A lapnak egyikük sem nyilatkozott arról, miért döntöttek a lemondás mellett.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kérésének megfelelően a felsőoktatási intézmények gazdasági tanácsaiba delegált 60 emberből eddig tízen mondtak le. Négyen jelezték, hogy nem tesznek eleget a kérésnek, 46-an pedig egyelőre nem válaszoltak - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. Réthelyi október végén levélben kérte a korábbi kormánydelegáltakat, hogy önként mondjanak le posztjukról, a jelenlegi szabályok értelmében ugyanis nem visszahívhatóak.

A lap szerint Békesi László, volt szocialista pénzügyminiszter, a Budapesti Gazdasági Főiskolára delegált tanácstag visszautasította Réthelyi kérését, az ELTE-n hasonló posztot betöltő Draskovics Tibor, korábbi pénzügyminiszter, illetve a Magyar Táncművészeti Főiskolára delegált László Csaba pedig még nem nyilatkozott. A minisztérium sajtóosztálya a Békesire, Draskovicsra, illetve László Csabára vonatkozó információikat nem erősítette meg.

A lap szerint a kormány törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy visszahívhatóak legyenek pozíciójukból az önként távozni nem akarók is.

A gazdasági tanácsokat 2006-ban hozta létre az új felsőoktatási törvény, amely szerint minden egyetemre és főiskolára két, illetve három tagot delegálhat az oktatási minisztérium. A delegáltak megbízatása öt évre szól, a posztért havi juttatás jár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről