Egy pesti áruházban vész a ködbe a világot bejáró pártfinanszírozási ügy

oz investment sa. erzsébet áruház
Vágólapra másolva!
A kazahsztáni szál után panamai fejleményekkel is bővült a titkosszolgálati kötődésű magyar párt támogatásának ügye, amelyben a legújabb nyomok egy pesterzsébeti áruházba vezetnek. A Magyarok Egymásért Szövetsége nevű párt egy panamai bejegyzésű offshore cég kérésére kapott százmillió forintot egy magyar vállalkozástól, amelynek pénzügyeit azóta a vámosok is vizsgálják. Egy rejtélyekben és fordulatokban gazdag pártfinanszírozási történet legújabb fejezete.
Vágólapra másolva!

Panama fővárosának El Dorado nevű negyedében áll a Century Tower nevet viselő 21 emeletes toronyház, amelynek egyik felső szintjén működik Aknia Chi Pardo ügyvéd irodája. Egy sor cég van bejegyezve oda, a nő ugyanis a Sovereign Management and Legal Ltd. nevű, többek között offshore-cégek alapításával foglalkozó vállalkozás munkatársa. "Segíteni tudunk önnek abban, hogy elérje vagyonvédelmi pénzügyi céljait" - csábítja a honlapján a cég az ügyfeleket, akiknek azt ígéri, hogy védelmet kapnak a "válástól, csődtől vagy az élet egyéb problémáitól".

Az Aknia Chi Pardo irodájába bejegyzett cégek egyike az OZ Investment SA nevű társaság. Ennek a cégnek a tevékenységéről a nemzetközi céginformációs adatbázisokban és az interneten keresve nem találni semmilyen lényegi információt, az [origo] kutatása alapján ugyanakkor szerepe van egy évekkel ezelőtti magyarországi pártfinanszírozási ügyben.

2008 végén kapott egy magyar informatikai cégtől százmillió forintos adományt a Magyarok Egymásért Szövetség (MESZ) nevű párt, amely több tag révén is kötődött az Egymásért Alapítványhoz. Ez az alapítvány 2007-ben került a figyelem középpontjába, amikor a vám- és pénzügyőrség milliárdos adócsalással és sikkasztással gyanúsította meg a szervezet vezetőjét, Földesi-Szabó László egykori rendőrtisztet és az alapítványhoz kötődő több más embert. A nyomozás során az is kiderült, hogy az alapítványt a polgári titkosszolgálati tevékenységet végző Nemzetbiztonsági Hivatal (idén átkeresztelték Alkotmányvédő Hivatallá) egyik korábbi vezetőjének kezdeményezésére hozták létre, és kuratóriumának tagja volt a hivatal egyik vezető beosztású munkatársa is.

Kazahsztánból Panamába

Az [origo] az elmúlt egy évben több cikket is közölt a felmérések és a legutóbbi választások eredménye szerint érdemi támogatottsággal nem rendelkező pártnak adott, szokatlanul nagy összegű támogatásról. Az adományozó cég, a C.C. Soft Kft. korábbi tulajdonosa, Egervári Ajtony először azt állította, hogy pusztán szimpátia alapján döntött a támogatásról, később azonban már azt mondta, hogy egy külföldi céggel kötött megállapodás alapján fizették ki az összeget a pártnak. Egervári szerint több százmillió forintos kártérítést kellett volna fizetniük ennek a külföldi vállalkozásnak, de végül azt a megállapodást kötötték, hogy ha a C.C. Soft átutal a MESZ-nek százmillió forintot, azzal le van rendezve az üzleti vita.

Egervári azt mondta, a megállapodásnak része volt egy titoktartási szerződés, így ő semmilyen információt nem árulhat el sem magáról a külföldi tulajdonosról, sem a jogvitájuk részleteiről. Augusztusi cikkünkben ugyanakkor a C.C. Soft pénzügyeit ismerő, egymástól független forrásoktól kapott információk alapján beszámoltunk róla, az iratok szerint a kártérítés alapja az volt, hogy a kft. megbízást kapott egy, a kazahsztáni Almatiban zajló közlekedési projektben való részvételre, majd amikor ennek teljesítésével problémák támadtak, akkor a külföldi cég kártérítést követelt tőle. A források szerint ezt az üzleti vitát egy úgynevezett mediációs eljárás bevonásával rendezték, és ennek során született az a megállapodás, amely tartalmazta a MESZ-nek nyújtandó támogatást.

A külföldi cég neve akkor még nem volt ismert, azóta azonban az [origo] a C.C. Soft pénzügyeit közelről ismerő, névtelenséget kérő forrásból megtudta, hogy az OZ Investment SA nevű panamai bejegyzésű cég volt az, amellyel az informatikai vállalkozás megkötötte a megállapodást a pártadományról. Ezt az információt erősíti az is, hogy egy, a cég pénzügyeit szintén ismerő másik forrás azt mondta, a könyvelés szerint a C.C. Soft Kft. részéről 2008 vége és 2009 tavasza között százmillió forintot meghaladó kifizetés történt a panamai bejegyzésű cég felé. Ennek része a Magyarok Egymásért Szövetségének adott adomány is, amely azonban - ahogy Egervári egy korábbi cikkünkhöz adott válaszából kiderül - csak "könyvelési okból" szerepel a külföldi céghez kötve a C.C. Soft papírjaiban, valójában közvetlenül a párthoz ment a pénz.

Az adomány címzettje állítja, nem tud semmit

Egervárit ismét megkerestük annak az információnak a birtokában, hogy az OZ Investment nevű céggel kötött megállapodás áll a pártadományozás hátterében, de ő megismételte, hogy a titoktartási kötelezettség miatt nem kommentálhat semmilyen ezzel kapcsolatos információt. "Nem kaptam feloldást a titoktartás alól" - fogalmazott telefonon az egykori cégvezető, aki egy augusztusi beszélgetés során már megígérte, hogy megkérdezi a külföldi céget, elárulhatja-e a kilétüket, de pár nappal később jelezte, hogy az egykori üzleti partnerek elzárkóztak ettől.

A Magyarok Egymásért Szövetség elnöke, Földesi-Szabó László is azt állítja, hogy nem ismeri az OZ Investment nevű céget, és csak hallomásból tud arról is, hogy egy külföldi vállalkozás kérésére kaptak százmilliót a C.C. Softtól. "Egy pártnak vagy alapítványnak nincs olyan lehetősége, hogy ellenőrizze az adomány hátterét" - mondta, amikor szeptember végén kérdéseket tettünk fel neki a 2008-as adományozásról a Fővárosi Bíróság folyosóján. Földesi-Szabó akkor épp az Egymásért Alapítvány ügyében zajló büntetőper egyik tárgyalásán vett részt vádlottként.

Titkolózás a toronyházban

Azt gyakorlatilag lehetetlen kideríteni, hogy kik az OZ Investment tulajdonosai, Panama ugyanis egyike azoknak az országoknak, ahol a nyilvántartási szabályok nem engednek semmilyen betekintést a tulajdonosi körbe. Erre a védelemre ráerősít még az is, hogy a céget bejegyző Sovereign Management and Legal Ltd. a honlapján külön hangsúlyozza, mivel náluk ügyvédek dolgoznak, ezért az ügyfél rendelkezik "az ügyvéd-ügyfél közötti kivételes kapcsolatból eredő előnyökkel is". A cég emellett a honlapján arról is biztosítja ügyfeleit, hogy van lehetőség titkosított e-maileken vagy feltörhetetlen internetes telefonokon keresztül zajló kommunikációra.

A panamai internetes cégnyilvántartásban található adatokból az kiderül ugyan, hogy kik az OZ Investment tisztviselői, de ezek jellemzően olyan helyi emberek, akik sok más - esetenként több száz vagy több ezer - cégben is betöltenek hasonló pozíciókat, de érdemi tevékenységet nem folytatnak. A Facebookon sikerült megtalálni egy nőt, akinek neve azonos a társaság egyik igazgatójáéval, de a szeptember elején elküldött üzenetre csak másfél hónappal később válaszolt, és abban is mindössze egy szó szerepelt: "bocsánat". A közösségi oldalon egy trikós képpel megtalálható fiatal nő az újabb levelünkre már nem reagált.

Nem járt eredménnyel a világ egyik legnagyobb céginformációs szolgálatát üzemeltető Dun & Bradstreet panamai munkatársa sem. Az [origo] újságírójának kérésére végzett kutatás során a munkatárs felkereste az irodát, ahol az OZ Investment be van jegyezve, és áttekintette a hozzáférhető nyilvános adatokat, de ezekből sem derült ki semmilyen részlet a tulajdonosokról. A jelentésében annyit állapított meg, hogy offshore cégként van regisztrálva, így Panamában nincs semmilyen fizikai jelenléte. "Ezek a cégek egy ügynök által vannak képviselve, aki rendszerint egy ügyvédi vagy könyvelő iroda. Az ügynököknek törvény tiltja, hogy bármilyen részletet közöljenek a cégről, legyen szó igazgatókról, részvényesekről, pénzügyi információkról, anyacégről, leányvállalatról vagy partneri kapcsolatról" - áll a Dun and Bradstreet által készített jelentésben.

A szálak Pesterzsébetre vezetnek

Azt tehát homály fedi, hogy ki áll a Magyarok Egymásért Szövetségének adott százmilliós adományról rendelkező OZ Investment mögött, de az tudható, hogy a cégnek van magyarországi kapcsolata. A panamai offshore cég ugyanis idén áprilisban megvásárolta a budapesti székhelyű Credit Team Kft. nevű vállalkozást, amely egy korábbi üzleti beszámolója szerint autókereskedelemmel foglalkozik. Ahhoz, hogy az OZ Investment tevékenykedni tudjon Magyarországon, szüksége volt egy itteni, úgynevezett kézbesítési megbízottra, akihez azonban a cégbíróságon fellelhető iratokban egy olyan budapesti lakcím van megadva, amely nem található a térképen. Nem találni a férfit a tudakozóban sem, a Credit Team korábbi tulajdonosait - akik eladták a céget az OZ Investmentnek - pedig nem tudtuk elérni. Beszéltünk egyikük testvérével, aki megígérte, jelzi az egykori cégtulajdonosnak, hogy kerestük, de egyelőre nem érkezett semmilyen reakció.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egy pesterzsébeti áruházban is vannak nyomok

Amikor az OZ Investment megvásárolta az autókereskedéssel foglalkozó céget, akkor annak ezzel együtt megváltozott a székhelye is, de ez a fejlemény csak tovább növeli a homályt az amúgy is nehezen követhető történetben. Az áprilisban bejelentett új székhely Budapest XX. kerületében, a Pesterzsébet nevű városrész központjában lévő nagyáruházban van, az egyebek mellett élelmiszerboltnak, varróműhelynek és bútorüzletnek is helyet adó épületben ugyanakkor nincs semmilyen irodája vagy képviselete a cégnek. Az áruház vezetője, Berényi András azt mondta, valóban megjelent pár hónappal ezelőtt a Credit Team, és kötöttek is velük egy bérleti szerződést, amelyben szerepelt, hogy bejegyezhetik székhelyként ezt a címet, de a kft. ez után eltűnt és a bérlésből sem lett semmi. "Nem foglalták el az irodájukat és nem fizettek bérleti díjat sem. A helyet azóta kiadtuk másnak" - mondta Berényi, aki kérdésünkre közölte, nem emlékszik rá, hogy pontosan ki képviselte a Credit Teamet, a szerződést pedig nem tartotta magánál.

A pártfinanszírozási ügyletként indult történet tehát egyre szövevényesebb, és ugyan az üggyel kapcsolatban egy hatósági nyomozás is zajlik hónapok óta, a jelek szerint ez egyelőre nem vezetett semmilyen komolyabb eredményre. A nyomozás annak nyomán kezdődött meg, hogy a Magyarok Egymásért Szövetségének 2008-ban százmillió forintot adó C.C. Soft Kft. egy évvel később tönkrement, és felszámolási eljárás indult ellene. Az eljárás során az összességében több százmillió forintot követelő hitelezők nem jutottak pénzükhöz, és a felszámoló a nyár végén feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán (VPOP), amely szeptember elején nyomozást indított csődbűncselekmény gyanújával.

Bár azóta közel három hónap telt el, a C.C. Softot a felszámolás előtt tulajdonló és vezető Egervári Ajtony az [origo]-nak hétfőn azt mondta, hogy őt nemcsak hogy nem hallgatták meg a nyomozók, de még csak nem is értesítették a nyomozásról. Megkerestük a VPOP-t is, de lényegében változtatás nélkül elküldték ugyanazt a választ, amit még néhány héttel a nyomozás szeptemberi kezdése után kaptunk tőlük. Ebben az áll, hogy "a szükséges nyomozati cselekmények haladéktalanul megkezdődtek", tájékoztatást viszont csak később fognak adni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről