Orbán Szlovákiába utazik

Vágólapra másolva!
December 14-én Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatást tesz Szlovákiában - közölte Iveta Radicová szlovák kormányfő. Orbán a magyar EU-elnökséget előkészítő útja során utazik Pozsonyba. A kormányfő eddig nem tett hivatalos látogatást Szlovákiában, bár már kétszer találkozott Radicovával.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök december 14-én, kedden látogatást tesz Szlovákiában - közölte Iveta Radicová szlovák miniszterelnök hétfőn este a TASR közszolgálati szlovák hírügynökséggel. "A magyar miniszterelnök Magyarország jövő év első felében esedékes EU-elnökségét előkészítő körútja során látogat Szlovákiába" - pontosította a közlést Heizer Antal, pozsonyi magyar nagykövet.

Orbán Viktor és Iveta Radicová július 20-án Budapesten a visegrádi négyek miniszterelnöki csúcstalálkozóján tárgyaltak első ízben. A találkozón Szlovákia átvette Magyarországtól a visegrádi csoport elnöki tisztségét. Radicová a találkozó után azt nyilatkozta, hogy javult a szlovák-magyar viszony, és a vitatott kérdéseket az újjáélesztett szlovák-magyar vegyes bizottságok fogják megvitatni. Orbán partnerét arról biztosította, hogy a feszültség és a konfliktusok nem szolgálják sem a magyar állampolgárok, sem a magyar politikusok érdekeit.

A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - miniszterelnökei a tervek szerint legközelebb február 15-én találkoznak, amikor megalakulásának 20. évfordulóját fogja ünnepelni a csoportosulás. Radicová a TASR-nak azt mondta: a találkozón részt vesz majd Angela Merkel német, Werner Fayman osztrák és Mikola Azarov ukrán miniszterelnök is.

Orbán és Radicová a szeptember közepén tartott brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón is találkoztak egymással.

Orbán Viktor eddig nem tett hivatalos látogatást Szlovákiában, pedig a szomszédos országokat és több kelet-európai államot már végiglátogatta. Első útja Varsóba vezetett, még jőúnius elején. Járt Ausztriában, Szlovéniában, Bulgáriában, Csehországban, Ukrajnában, kétszer járt Szerbiában és Romániában. Még Moldovába, Azerbajdzsánba is ellátogatott szeptember közepén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!