Szmogriadó Budapesten, tájékoztatási fokozatot rendeltek el

Vágólapra másolva!
A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el a főpolgármester Budapesten, mert sok a szálló por a levegőben. Tarlós István önkéntes korlátozásra szólított fel.
Vágólapra másolva!

A főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten. A szálló por átlagmennyisége ugyanis két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, december 19-én a város négy, másnap pedig öt pontján.

Tarlós István önkorlátozásra szólít fel. Arra kéri az autósokat, hogy ne használják a rendszámtáblán fekete és piros hatszögletű plakettel ellátott gépjárművüket. Kéri az egyéni autóhasználat mérséklését, lehetőleg szüneteltetését is. Felszólít arra, hogy a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát mérsékeljék, ha van mód a földgáztüzelésre, akkor azt használják.

A tájékoztatási fokozatot olyan mértékű szennyezettségnél rendelik el, amely már rövid idő alatt veszélyt jelenthet a különösen érzékeny emberekre: gyermekekre, idősekre és krónikus betegekre. A szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!