Kövérnek írt levélben magyarázza a 2006-os oszlatást Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Levélben közölte Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök Kövér László házelnökkel, hogy nem megy el a 2006-os őszi zavargásokat vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésére. A blogjára is kitett írásban a szocialista politikus "rosszindulatú, hazug politikai színjátéknak" nevezi az albizottság működését, és azzal vádolja a Fideszt, hogy ők álltak a rendzavarás hátterében. Arra is kitér, hogy a rendőrségnek konkrét utasítást nem adott, de elvárta, hogy védjék meg a közrendet.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök pénteken levélben előre tájékoztatta Kövér Lászlót, az országgyűlés elnökét arról, hogy nem fog megjelenni a 2006-os jogsértéseket vizsgáló politikai albizottság pénteki ülésén. Gyurcsányt az emberi jogi bizottság 2002 és 2010 közötti időszakot, illetve különösen a 2006 őszén elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottsága hívta meghallgatásra, de a politikus arra hivatkozva távol marad, hogy "az albizottság alkalmatlan feladatának teljesítésére".

Gyurcsány a levelében azt írta: az albizottság elfogult, mert több tagja közvetlenül érintett a 2006-os ügyekben sértettként illetve "terrorcselekmény előkészületével és az alkotmányos rend elleni szervezkedéssel meggyanúsított személy védőjeként". A politikus sértettként valószínűleg a testületnek egyik fideszes tagjára, Révész Máriuszra utalt, akit szintén bántalmaztak 2006-os őszi zavargásoknál, míg egy másik tag, Gaudi-Nagy Tamás az ügyvédje a terrorcselekmény előkészületével vádolt Budaházy Györgynek.

"Mi okom lenne asszisztálni egy olyan ügyben, amelyben közvetlenül érintett - és ezért elfogult - politikusok utólag kívánnak vizsgálatot folytatni, és amelyben már kimondták a verdiktet?" - teszi fel a kérdést Kövérnek írt levelében Gyurcsány, aki "ripacskodó, illegitim politikai színjátéknak" nevezi "az egész albizottságosdit". Hozzátette, nem alkotmányos kötelezettsége eleget tenni az albizottság meghívásának. "Összességében tehát azt mondhatom, hogy nincs okom arra, hogy önkéntesen részt vegyek egy rosszindulatú, hazug politikai színjátékban" - jelentette ki Gyurcsány.

Levelében ugyanakkor a szocialista politikus írásban választ ad a 2006 őszén történtekkel kapcsolatban néhány kérdésre. "Konkrét rendőri intézkedésre utasítást nem adtam, mert nem adhattam: nem volt hozzá jogom, speciális szakértelmem, és késztetésem sem. Nem így kormányoztam" - írta a politikus, aki azt elismerte, hogy akkori miniszterelnökként természetesen többször is beszélt rendőri vezetőkkel. Hozzátette, elvárásai világosak voltak: "a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközzel, határozottan, de természetesen jogszerűen eljárva védje meg a közrendet".

"Tudom, hogy sokakat megrázott és felháborított az "őszödi beszéd"-ként ismertté vált beszédem. Értem és elfogadom, hogy belső politikai vitában használt szenvedélyes túlzásai, túlfűtött megfogalmazásai sérthették a választók egy részének érzékenységét, és megingathatták hitüket a kormányban" - írta Gyurcsány, aki hozzátette: sokan vannak ugyanakkor, akik "megértették a szöveg valóságos üzenetét, és hazugság helyett igazságbeszédként tartják azt számon".

Gyurcsány szerint a beszéd miatti felháborodás "sem teszi jogszerűvé azt a felfordulást, azt a rombolást, amelyet megdöbbenve és megütközve tapasztalt az ország többsége 2006 őszén". "A kormányt szabad kritizálni, lehet ellene tüntetni, de az alkotmányos rendre, a köztársaságra nem lehet rátámadni. Márpedig a demonstrálók jelentős része, a hangadók ezt tették" - tette hozzá.

Gyurcsány a történtekért többek között a Fideszt hibáztatja: "Igen, azt gondolom, hogy 2006 őszén a jobboldal, az Ön pártja és az Önökkel egy tőről fakadó jobboldali radikális csoportok által hosszú évek óta épített gyűlölet talált önmagának hamis önigazolást és ürügyet a baloldali-liberális koalíció megbuktatására" - írta Kövér Lászlónak, úgy fogalmaz, a Fidesz ott állt "a rendzavarás hátterében".

A volt kormányfő szerint ma már egyértelmű, hogy a rendőrség "nem voltak kellően felkészülve a kialakult helyzet kezelésére", és sajnálkozik, amiért "ártatlan civilek és munkájukat tisztességgel végző rendőrök százai sebesültek meg". Sajnálom a sérült civileket és a munkájukat végző sérült rendőröket. Ugyanakkor szerinte különbség van abban, hogy a rendőrök a "köztársaságot védték", míg a demonstrálók "a köztársaság rendjére törtek". "Ezért én, és az akkori kormánypártok alapvetően a rendőrök, és ha úgy tetszik a köztársaság pártján álltunk, Önök ezzel szemben a bajkeverőket, a randalírozókat mentették" - írta a házelnöknek Gyurcsány.

Büntetőjogi következményeket fontolgat a Fidesz

Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke szerint Gyurcsány Ferenc szándékosan szegte meg az alkotmányt, amikor nem jelent meg az albizottság pénteki ülésén - mondta sajtótájékoztatóján az albizottság fideszes elnöke, Gulyás Gergely. Hozzátette: a Fidesz parlamenti frakciója törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a hasonló alkotmánysértéseknek büntetőjogi következménye is legyen. A tervezet részleteiről még nem döntöttek, így nem tudni, hogy pénzbírsággal, vagy szabadságvesztéssel sújtanák a mulasztókat.

A Jobbik 3 évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálná azokat, akik a meghívás ellenére sem mennek el a parlamenti bizottságok üléseire - mondta pénteken Gaudi-Nagy Tamás.

Az MSZP szóvivője, Török Zsolt szerint viszont 2000-ben Kövér László se a szóbeli, se az írásos felszólításra nem volt hajlandó megjelenni egy vizsgálóbizottság előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!