Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) meg kell neveznie azt a magyar céget, amelytől különböző szabálytalanságok miatt utólag visszakövetelték az uniós támogatást - derül ki az adatvédelmi biztos vizsgálatából, amelyet az [origo] kezdeményezett. Az NFÜ korábban arra hivatkozva tagadta meg a választ, hogy büntetőeljárás folyik az ügyben.
Vágólapra másolva!

Meg kell válaszolnia az uniós pénzek felhasználását koordináló Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) az [origo] azon kérdéseit, hogy különböző szabálytalanságok miatt mely cégtől követelték vissza a korábban kifizetett támogatást - derül ki Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalásából.

Az [origo] decemberben azért fordult az ombudsmanhoz, mert az NFÜ kérdéseinkre nem volt hajlandó válaszolni. Az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az uniós pénzek felhasználását vizsgáló novemberi jelentéséből derült ki, hogy egy magyar cégtől utólag visszakövetelték az uniós támogatást. A konkrét esetről mindössze annyit írt a jelentés, hogy a támogatást felhasználó cégnél időközben tulajdonosváltás történt, és okirat-hamisítást is elkövettek. Az ügyben a magyar állami szervek vizsgálatot kezdeményeztek.

Az ÁSZ jelentéséből nem derült ki, hogy melyik cégről van szó, mennyi pénzt kapott korábban, illetve hogy milyen jellegű pályázatról volt szó. Az ÁSZ az NFÜ-höz irányított bennünket, az NFÜ azonban egyik kérdésünkre sem volt hajlandó válaszolni, mindössze annyit közöltek: "a büntetőeljárással kapcsolatban nem adhatunk ki olyan adatot, amelyből nyilvánvaló következtetést lehetne levonni arra vonatkozóan, hogy ki az érintett személy, aki ellen a büntetőeljárás folyik".

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint az [origo] kérdéseit meg kell válaszolnia az NFÜ-nek, az ombudsman szerint a cég nevének kiadásával az NFÜ nem követne el jogsértést. Az állásfoglalás azonban hozzáteszi, hogy az NFÜ a tudomására jutott, büntetőeljárás alatt keletkező adatokat nem adhatja ki. Amikor azonban megkerestük az NFÜ-t, nem tudtunk a bűntetőeljárásról, így erre vonatkozó kérdéseket nem is tettünk fel.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása kötelező érvényű, az NFÜ-nek 30 napja van arra, hogy azt bíróság előtt támadja meg, ellenkező esetben meg kell válaszolnia az [origo] kérdéseit. A biztosnak azonban hatósági jogköre nincs, vagyis a választ nem tudja kikényszeríteni. Megkerestük az ügyben az NFÜ-t is, ahonnan későbbre ígértek választ.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!