Rekordösszegű bírságot kaphat a Mal Zrt. az iszappal károsított környezetért

Vágólapra másolva!
A törvényekben rögzített, lehető legmagasabb bírságot vethetik ki a Mal Zrt.-re a tavaly októberi iszapkatasztrófával okozott környezetszennyezés miatt. A környezetvédelmi államtitkár szerint a környezetszennyezés tény, ezért nem kérdéses, hogy a cégnek fizetnie kell.
Vágólapra másolva!

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. rekordösszegű, tízmilliárd forint feletti bírságra számíthat a tavaly októberi iszapkatasztrófával okozott környezetszennyezésért. Mint mondta, a jogszabályokban rögzített lehető legmagasabb bírságot vetik ki a cégre az okozott környezeti károkért, amelyek pontos felmérését már a katasztrófát követően elkezdték. A bírság megállapításánál figyelembe veszik a vízben, a levegőben és a talajban okozott szennyezést, a pontos összeget az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséggel egyeztetve még a héten megállapítják - tette hozzá az államtitkár.

A vörösiszappal elöntött külterületeken és a Marcal-folyóban okozott kárt, a levegő szennyezését is figyelembe vették a bírság megállapításánál, illetve a hulladékgazdálkodási előírások megsértéséért is felelnie kell a cégnek - mondta Illés, aki szerint "a Mal mindenképpen a maximálisan kivethető legmagasabb bírságot fogja megfizetni, és azt minden környezeti elemre kiterjedően".

Az államtitkár kiemelte, hogy a környezetvédelmi bírság nincs összefüggésben a cég katasztrófával kapcsolatos felelősségével, mert a környezetszennyezés ténye kétségbevonhatatlanul fennáll. Illés Zoltán megjegyezte, nem tart attól, hogy a cég leggazdagabb magyarok között nyilvántartott tulajdonosai ne tudnák kifizetni a bírságot.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná, az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik. Az iszapömlésről szóló összes cikkünket megtalálja itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!