A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elfogadhatatlan a tibetiek berendelése több fideszes politikus szerint

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak nevezte a tibeti menekültek szombati berendelését a bevándorlási hivatalba a Szabadság Kör nevű szervezet nevében több fideszes politikus, többek között Szájer József és Gulyás Gergely. A csoport felhívta a figyelmet a "tibeti közösség önrendelkezésért folytatott szabadságküzdelmére".
Vágólapra másolva!

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kínai kormányfő budapesti látogatásával egyidejűleg több Magyarországon élő tibetit rendeltek be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba" - olvasható Szájer József fideszes EP-képviselő blogján a Szabadság Kör nevében írt közlemény. Az aláírók között van több fideszes politikus, így Gál Kinga, Gyürk Anrás, Szájer József EP-képviselők, valamint Gulyás Gergely parlamenti képviselő. Rajtuk kívül Elek István közíró és Holbok Sándor jogász írta alá a közleményt.

A Szabadság Kör szerint a gyülekezési jog jogszerű gyakorlásának biztosítása kiemelt fontosságú alkotmányos alapjog, ezért helyteleníti és az alkotmányos renddel ellentétesnek tartja a bevándorlási hivatal intézkedését, amellyel a hazánkban élő tibeti közösség tagjait éppen a kínai miniszterelnök magyarországi látogatásának napján rendelték be a hivatalba.

A Tibetet Segítő Társaság szerint három tibeti menekültet rendeltek be péntek este szombatra a bevándorlási hivatalba, és mintegy öt órán keresztül váratták azt a személyt, aki be is ment a hivatalba. A szervezet szerint rutinellenőrzést tartottak. A Tibetet Segítő Társaság szerint azért rendelték be a tibetieket, mert aznap Tibet-szimpatizánsok tüntettek Ven Csia-pao kínai miniszterelnök látogatása miatt.

A közlemény szerint a Szabadság Kör az elmúlt években több alkalommal határozottan kritizálta a rendőrséget a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények helytelen kezelése miatt. A közlemény szerint többször felhívták a figyelmet a "tibeti közösség önrendelkezésért folytatott szabadságküzdelmére".

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Balog Zoltán, Szájer József és Guylás Gergely fideszes politikusok a kínai követség előtt 2008-ban.

A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő és Hegedűs Zsuzsanna szociológus.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!