Egy magyar mozgalomnak is írt levelet a norvég tömeggyilkos a támadások előtt

Kép leírása: Norvégia, merénylet, terrorizmus, a bíróságra szállítják Anders Behring Breiviket, a atámadássorozat elkövetőjét
Vágólapra másolva!
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak is küldött levelet a norvég fővárosban elkövetett támadások előtt Anders Behring Breivik - hangzott el a TV2 Aktív című műsorában hétfő este. Torockai László, a mozgalom vezetője azt állítja, csak a támadás után olvasta el a levelet.
Vágólapra másolva!

Több tucat európai radikális szervezet között a magyarországi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak is levelet küldött Anders Behring Breivik, közvetlenül azelőtt, hogy a norvég fővárosban robbantott a kormányzati negyedben, majd tömegmészárlásba kezdett egy ifjúsági táborban - hangzott el a TV2 Aktív című műsorában hétfő este.

A műsorban Toroczkai László, a mozgalom elnöke mutatta be a levelet, melyet a norvég merénylő saját email címéről küldött nekik. Toroczkai azt állítja, az emailt már csak a támadás után olvasta el, de az alapján nem lehetett volna előre tudni, hogy pontosan mire készül a férfi. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője hangsúlyozta: vannak dolgok, amelyekben egyezik mozgalmuk és Anders Behring Breivik ideológiája, de a norvég tömeggyilkos tettétől elhatárolódnak, és messzemenően elítélik azt.

Az emailben Breivik úgy fogalmazott, hogy az "egy felhívás az európai hazafiakhoz" - mondta Toroczkai László. A levélben a norvég férfi röviden összefoglalta nézeteit és felhívta a figyelmet 1500 oldalas tanulmányára, melyet az interneten "2083" címmel tett közzé. Ebben a férfi Európa megtisztításáról ír, illetve arról hogyan tervezte meg a merényletet és a mészárlást - hangzott el az Aktív riportjában.

Toroczkai László ugyan még nem tudta elolvasni az 1500 oldalas dokumentumot, de a férfi elméletét zavarosnak nevezte. A férfi első számú ellenségként az iszlámot jelölte meg, de nem egyértelmű, hogy valóban csak azzal lett volna problémája - tette hozzá Toroczkai László.

Toroczkai László úgy tudja, ők az egyetlen magyar szervezet, akinek a norvég férfi elküldte levelét. Azt is kiemelte továbbá, hogy bár rengeteg radikális szervezetet ismer Európában, nem emlékszik rá, hogy személyesen találkozott volna a férfivel.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban a kormány székházánál, majd Oslo közelében, Utöya szigetén a kormányzó norvég munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában Breivik nyitott tüzet a fiatalokra. A támadásokban összesen 76 embert ölt meg. A férfi, aki naplójában a magyar történelmet és magyar pártokat is emlegette, hétfőn tett vallomást a bíróságon (erről itt olvashat), beismerte tettét.

A norvégiai merényletről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről