Lehet, hogy a növények nem tárolják olyan sokáig a szenet, ahogy gondoltuk

A bombatesztekből származó radiokarbon azt mutatja, hogy a növények a korábban véltnél több szenet raktároznak a rövid élettartamú szövetekben, mint például a levelek és szárak.
Vágólapra másolva!
Egy új elemzés feltárta, hogy a növények a korábban becsültnél több szenet raktároznak be rövid élettartamú szövetekbe, mint például a levelekbe. Erről számolnak be a kutatók a Science magazinban június 21-én. Ez azt jelenti, hogy a szén valószínűleg sérülékenyebb az atmoszférába való visszabocsátásra – és ez potenciálisan megváltoztatja annak számítását, hogy mennyi antropogén szenet tud raktározni a bioszféra. - írja a Science News magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

1945 júliusában az Amerikai Egyesül Államok felrobbantotta az első plutóniumbombát. Ez a "Trinity" teszt megadta a kezdőrúgást több évtizedes nukleáris fegyverteszteknek, különösen az 1950-es és a1960-as évek elején. Minden egyes robbantás nagy adag szén-14 izotópot juttatott a Föld légkörébe.

A tudósok a bombatesztekből rájöttek, hogy a radioaktív szén, ami keresztülcirkulál a Föld atmoszféráján olyan, mint amikor radioaktív orvosi nyomkövetők impulzusai keringenek az emberi testben. Ez a tudósoknak unikális lehetőséget nyújtott, hogy kövessék a szenet és elemezzék, hol és milyen hosszú ideig raktározódik és szabadul fel a Föld körül. Ez az információ most meghatározó. Ahogy a szén-dioxid és az üvegházgázok felhalmozódása miatt melegszik az éghajlat, égetően szükséges, hogy tudjuk, a Föld bioszférája – köztük a növények és a termőföld – hogy különíti el ennek a szénnek egy részét. A jelenlegi éghajlati modellek úgy számítják, hogy a Föld vegetációja és termőföldje az ember-okozta szén-dioxid-kibocsátásnak körülbelül 30%-át veszi fel.

Heather Graven az Imperial College tudósa és kollégái megvizsgálták a bioszféra modelleket és hogy  mennyire jól mutatják a bombatesztekből származó radioaktív szenet. Az új tanulmányban Graven és kollégái egy rövid időszakra fókuszáltak, 1963-1967-ig, amikor nem voltak bombatesztek. Ez azt jelenti, hogy nincsenek új impulzusok, amik megzavarják az adatokat – csak azok a radiokarbon impulzusok, amik már mozognak a rendszerben. A csapat a szénraktár növénynövekedés részére fókuszált.

A csapat azzal kezdte, hogy újraértékelte annak számítását, hogy a bombatesztekből mennyi szén-14 izotóp lépett a felső légkörbe és mennyi került az alacsonyabb légkörbe és az óceánokba ez alatt az idő alatt. Ehhez a kutatók aktualizálták a korábbi szén-14 izotóp számításokat: adatokat gyűjtöttek repülőgéppel, sztratoszferikus léggömbökkel és óceáni bójákkal. Ebből kiszámították mennyi szén-14 izotópnak kellett a bioszférába lépnie. Aztán összehasonlították az élő vegetációban lévő szénraktár műhold-alapú megfigyeléseit, azokkal számítógépes szimulációkkal, amik azt mutatják, hogy hol halmozódott fel a szén a növényekben.

A bombatesztekből származó radiokarbon azt mutatja, hogy a növények a korábban véltnél több szenet raktároznak a rövid élettartamú szövetekben, mint például a levelek és szárak.
Fotó: Science News

Az eredmények megdöbbentőek voltak. A növényzet és éghajlat legaktuálisabb számítógépes szimulációi alulbecsülik, hogy milyen gyorsan nőnek a növények. A legaktuálisabb modellek azt mutatják, hogy a növények 43-76 trillió kilogramm szenet vonnak ki évente; az új tanulmány szerint ez legalább 80 trillió – lehet, hogy kétszer annyi. Ez jól hangzik, amikor arról van szó, hogy az emberi tevékenységből származó túlzott szenet a bioszférában raktározzuk. De a csapat azt találta, hogy van ennek egy hátulütője. 

 

A bombából származó radiokarbon nyomkövetés azt is feltárta, hogy a korábban véltnél több szén raktározódik a rövid élettartamú biomasszában, mint például a levelek és a vékony, finom gyökerek. Ezek a szövetek sokkal sérülékenyebbek a degradációra, ami visszabocsátja a szenet a légkörbe, mint a hosszú élettartamú szövetek, mint például a szár és a nagyobb gyökerek.

 

Van egy limit, hogy mennyi szenet tudunk raktározni a növényzetben, ezért nagyon fontos a fosszilis üzemanyagok korlátozása.

(Forrás: Science News:  https://www.sciencenews.org/)


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről