A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

WikiLeaks: Kifárasztotta a magyarokat Gyurcsány "fölényes" stílusa

Vágólapra másolva!
Fölényesnek jellemezte Gyurcsány Ferenc korábbi MSZP-s miniszterelnök politikai stílusát egy amerikai diplomáciai távirat, amelyet a WikiLeaks hozott nyilvánosságra a múlt héten. Az amerikaiak az MSZP-ről szóló táviratok szerint úgy ítélték meg, hogy az MSZP-s vezetésű kormányok idején Magyarország sodródott, a Gyurcsány-kormányt pedig tehetetlennek látták.
Vágólapra másolva!

"Kérdés, hogy az MSZP ezután hogyan tartja fenn a népszerűségét, ami jelentősen csökkent az áprilisi választások óta, míg az ellenzéki pártok megpróbálták kihasználni a megszorító intézkedéseket" - írta 2006 nyarán a magyar politika várható menetrendjéről szóló, Washingtonba küldött táviratában George H. Walker, akkori amerikai nagykövet. Walker akkor még úgy számolt, az októberi önkormányzati választások után fellélegezhet a "kampányba belefáradt magyar közvélemény". Walker véleménye a WikiLeaks által múlt hét végén nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratokból derül ki.

Walker tévedett, hiszen a WikiLeaks által kiszivárogtatott távirat megírásának időpontjában, 2006 júliusában még nem tudhatott arról, hogy szeptemberben kiszivárog Gyurcsány Ferenc miniszterelnök őszödi beszéde. Utódjának, April H. Foley nagykövetnek emiatt szeptember 22-én már zavargásokról kellett beszámolnia. Foley ugyanakkor - a kormánykoalícióból származó információkra hivatkozva - azt írta: a kormánypártok belső egysége kitart, sőt, egy SZDSZ-es tisztviselő egyenesen azt mondta: a tiltakozások csak növelni fogják a szocialista és szabad demokrata szimpatizánsok részvételi hajlandóságát az október 1-jei önkormányzati választásokon.

A WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratokból kiderül, hogy Foley meglehetősen kritikusan szemlélte a Gyurcsány-kormányt. 2007 nyarán, Daniel Fried külügyminiszter-helyettes látogatására állított össze egy összefoglalót a magyar belpolitikai helyzetről, amelyben azt írta: "Az ön látogatása a nyári uborkaszezon kezdetére esik, amikor a kimerült Gyurcsány-kormány szünetet tarthat, amire nagy szüksége van (ha nem is különösebben érdemeli meg)."

A táviratban Foley azt írta: a második Gyurcsány-kormány első évét "a hazai reformprogramban a tehetetlenség, a külpolitikában - különösen Moszkva felé - a sodródás jellemezte". A nagykövet szerint a miniszterelnök defenzívába szorult és elszigetelődött még a saját pártjában is, a magyarok elfáradtak Gyurcsány "fölényes, de koncentrálatlan" hozzáállásától, a kormány pedig egy újonc kabinet és egy leköszönő, "béna kacsa" kormány hibáit követi el. A nagykövet ugyanakkor megjegyezte: a Fideszben keményen dolgoznak azon, hogy javítsák a kapcsolataikat az amerikaiakkal, és javasolta Friednek, hogy találkozzon Orbán Viktor pártelnökkel.

Egy évvel később, 2008 nyarán Foley még sötétebb képet festett a kormányról, amelynek reformterveit "megsemmisítette" a márciusi népszavazás, és amely az SZDSZ kilépése után már parlamenti többséggel sem rendelkezett. A nagykövet értékelése szerint a gazdaság már ekkor nehéz helyzetben volt a növekvő infláció és a stagnáló növekedés miatt, és fennállt a veszély, hogy a kormány ismét növelni kezdi a hiányt a 2009-es európai parlamenti és a 2010-es országgyűlési választások előtt.

Már a Bajnai-kormány idején, 2009 májusában, nem sokkal az európai parlamenti választások előtt, Jeffrey Levine ügyvivő írt hosszabb elemzést a magyar politikai helyzetről, így az MSZP várható választási vereségéről. Az ügyvivő Bárándy Gergelyt, az MSZP elnökségének tagját idézte, aki szerint egy jelentős vereség "irracionális reakciókat" válhat ki a pártban, de ő nem hisz benne, hogy előrehozott választások lennének. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter 2009. decemberi lemondásakor viszont Levine már azt táviratozta Washingtonba, hogy a kormánytagok közül Draskovics az első, aki "elhagyja az MSZP hajóját", a 2010-ben várható jelentős vereség előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!