Európai követői lehetnek a magyar chipsadónak az egészségügyi államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
Több felszólalás központi témája volt a magyar chipsadó az ENSZ közgyűlésének hétfői ülésén, elhangzottak olyan hozzászólások is, amelyek szerint néhány országban bizonyos termékcsoportok betiltása is felmerült. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint német delegáció élénken érdeklődött az adó bevezetésének megindokolhatóságáról.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a világtrendbe illeszkedik a magyar chipsadó. Szócska Miklós az ENSZ-közgyűlésnek a nem fertőző betegségekről szóló tanácskozásán vett részt New Yorkban, és az MTI-nek elmondta, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és más felszólalók beszédének is központi témája volt, hogy az életmódért való egyéni felelősség mellett a gazdasági társaságoknak sokkal nagyobb felelősséggel kellene viszonyulniuk ahhoz, milyen népegészségügyi hatásai vannak az általuk forgalmazott egyes cikkeknek, például az alkoholnak, a dohánynak, a sózott és cukrozott élelmiszeripari termékeknek.

Az államtitkár szerint nemcsak francia, spanyol és más európai követői vannak a megadóztatás ötletének, de elhangzottak olyan hozzászólások is, amelyek szerint néhány országban bizonyos termékcsoportok betiltása is felmerült.

"Meglepetéssel, és egyúttal örömmel hallgattuk, hogy az általunk meghozott lépés visszaigazolást nyert a világban" - mondta Szócska Miklós, aki Schmitt Pál köztársasági elnökkel együtt vett részt a tanácskozáson. Az államtitkár példaként hozta fel, hogy a német delegáció részéről konkrét kérdések hangzottak el az adó bevezetésének gyakorlati megindokolhatóságáról.

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfő este találkozott Ban Ki Munnal, aki az államfő szerint nagyon jó néven vette, hogy Magyarország minden ENSZ-misszióban részt vesz, sőt a konfliktusokkal kapcsolatban képviselői konkrét tanácsokkal is ellátják. Schmitt Pál és Ban Ki Mun megbeszélésén szó esett a líbiai és a közel-keleti helyzetről, azon belül a palesztin államiság elismerésének kérdéséről is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről