A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Költségvetési felügyelőket küld a kormány több egyetemhez

Vágólapra másolva!
Több egyetemhez, múzeumhoz és kórházhoz költségvetési felügyelőt nevez ki a kormány, akik ellenőrizhetik az intézmény gazdálkodását. Többek között a Szent István Egyetemhez, a Magyar Nemzeti Galériához, a Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz neveznek ki költségvetési főfelügyelőt.
Vágólapra másolva!

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány több egyetemhez, múzeumhoz, illetve kórházhoz - olvasható a szombati Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat szerint azonnali hatállyal költségvetési felügyelőt neveznek ki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez, a Szent István Egyetemhez, a Széchenyi István Egyetemhez, a Kaposvári Egyetemhez, a Magyar Nemzeti Galériához, az Iparművészeti Múzeumhoz, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátushoz, valamint a Pesti Magyar Színházhoz.

Január 1-jei hatállyal ugyancsak költségvetési felügyelőt rendelt ki a kormány a Mátrai Gyógyintézethez, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézethez, a Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézethez, valamint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz.

A kormányhatározat szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia a költségvetési felügyelők megbízásáról. Egy felügyelő több intézménynél is elláthat felügyeleti tevékenységet - olvasható a határozatban.

Az államháztartásról szóló törvény kimondja, hogy a kormány költségvetési felügyelőt rendelhet ki "a központi költségvetési fejezetekhez, a fejezetekhez tartozó költségvetési szervekhez, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz és az elkülönített állami pénzalapokhoz", azok gazdálkodásának a költségvetés-politikával való összehangolása és a takarékos, szabályszerű működés érdekében.

A jogszabály szerint a felügyelő megismerheti a költségvetési szerv kezelésében lévő közpénz felhasználásával összefüggő adatot, véleményezhet a gazdálkodással kapcsolatos intézkedéseket, továbbá kifogással élhet nagy összegű kötelezettségvállalásokkal kapcsolatban. Ha ezzel az intézmény vezetője nem ért egyet, egyeztetést kezdeményez az államháztartásért felelős miniszterrel. Az intézkedés mindaddig nem hajtható végre, amíg az egyeztetés nem történt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!