Bajnai: Magyarország kifelé halad Európából

Vágólapra másolva!
A volt miniszterelnök szerint az ország ma nagyobb bajban van, mint a 2008-ban kitört válság idején. Bajnai Gordon szerint csak akkor van esély az IMF-megállapodásra, ha a kormány megreformálja a közösségi közlekedést, az állami vállalatok támogatását, és hatékonyabbá teszi a közszférát. A volt kormányfő szerint csökkenteni kell a bérterheket az alsó jövedelmi szegmensben, és ki kell vezetni a különadókat.
Vágólapra másolva!

Hosszan elemzi Magyarország gazdasági és politikai helyzetét Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Haza és Haladás Közalapítvány blogján. A volt kormányfő szerint a jelenlegi kormány szétverte a demokráciát, az államcsőd felé sodorja a magyar gazdaságot, szerinte Magyarország kifelé halad Európából.

Bajnai Gordon alapítványa blogján hétfőn azt írta, hogy szerinte kormányváltás akkor lehet, ha választható alternatíva szerveződik a politikai palettán, és szerinte csak akkor lesz értelme, ha az új kormány képes a jó kormányzásra.

A volt miniszterelnök szerint Magyarország ma súlyosabb helyzetben van, mint a 2008-as válság kitörését követő első hullámban volt. Bajnai szerint a válság legfontosabb oka a hatalmi szempontoknak alárendelt, inkompetens gazdaságpolitika.

Bajnai szerint az IMF-fel aláírandó készenléti hitel az egyetlen reális módja a csőd elkerülésének. A volt miniszterelnök szerint az IMF és az Európai Bizottság aktív segítségére szorulni nem siker. Ez minden esetben a kudarc beismerése - így volt ez 2008-ban is - írja Bajnai.

Bajnai szerint csak akkor van esély az IMF-megállapodásra, ha a kormány megreformálja a közösségi közlekedést, az állami vállalatok támogatását, és hatékonyabbá teszi a közszférát. A volt kormányfő szerint csökkenteni kell a bérterheket az alsó jövedelmi szegmensben, és a különadók kivezetésével vonzóvá kell tenni az országot a külföldi tőke és hitel számára.

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt Bajnai Gordon hozta létre tavaly májusban, az alapítványnak tagja Hegedüs Dóra volt miniszterelnöki kabinetfőnök, Szigetvári Viktor volt kabinetfőnök, valamint Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről