A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A bírók nyugdíjkorhatárához mindenáron ragaszkodik a kormány

Vágólapra másolva!
További kompromisszumokra nem hajlandó a bírók nyugdíjkorhatárát érintő kötelezettségi eljárásban a magyar kormány - írja a Magyar Nemzet egy kormányzati tisztségviselőre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A bírók nyugdíjkorhatárát érintő kötelezettségi eljárásban Magyarország nem hajlandó további kompromisszumokra, és ha az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar választ, akár az Európai Bírósághoz is fordul - mondta egy meg nem nevezett kormányzati tisztviselő a Magyar Nemzetnek.

A forrás a Magyar Nemzetnek nem tudta megerősíteni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök akár erre is célozhatott, amikor egy csütörtöki ünnepségen arról beszélt, a kormány ki fog tartani gazdasági céljai mellett, ugyanakkor mindenkivel tárgyal, és ha kell, "elmegyünk az oroszlán barlangjába is (...)".

Orbán Viktor a múlt héten az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, a kormány meggyőzően bizonyította, hogy Magyarországon egy általános, mindenkire kiterjedő nyugdíjrendszer-átalakítás zajlik, amelyből a bírák sem maradhatnak ki. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pedig azt nyilatkozta, épp a bírák ügyében van a legnagyobb véleményeltérés a kormány és a bizottságok között - emlékeztet a lap.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke pénteken közölte, hogy mentorként és mediátorként dolgozhatnának tovább a nyugdíjas bírák.

Az Európai Bizottság január 17-én indított Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást az adatvédelmi hatóság és a jegybank függetlensége, illetve a bírói tevékenység felső korhatárára miatt. Brüsszel egy hónapot adott a magyar kormánynak, hogy válaszoljon a felvetésekre. Ha a bizottság nem fogadja el a választ, második körben indoklással ellátott véleményt küld a tagállamnak. Ha az erre adott választ sem tartja kielégítőnek Brüsszel, akkor kerülhet az ügy az Európai Bíróságra.

A Magyar Nemzet ír arról is, hogy "csütörtökön este titokban hazánkba érkezett az Európai Bizottság négyfős tárgyalódelegációja". A lap értesülését Fellegi Tamás, tárca nélküli miniszter sajtóirodája nem kommentálta. Más forrásból a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a delegációt a Miniszterelnökségnél fogadták.

A lap felidézi, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke a Bruxinfo kérdésére megerősítette, folyamatosan tartják a kapcsolatot a budapesti kabinettel a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) pedig csak az után kezdheti meg a magyar kormány a tárgyalást, ha sikerül rendezni a vitát a bizottsággal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!