Havonta száz orvos távozik Magyarországról

Vágólapra másolva!
Az évente végző ezer orvosra tavaly már 1200 elvándorló jutott - írja a Népszabadság. A kivándorlás olyan méreteket öltött, mintha Magyarországon már egyetlen orvos sem kapna diplomát. Az ellátásban valódi válság keletkezhet egy kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

Havonta száz orvos távozik Magyarországról, miközben egy év alatt sem kérik ennyien a honosításukat - írta csütörtöki számában a Népszabadság Balázs Péternek, a Semmelweis Egyetem professzorának kutatási adataira hivatkozva. A lap szerint a frissen végzettek csaknem harmada már munkába se áll Magyarországon. A gyakorló orvosok közül pedig már 2010-ben is többen haltak meg vagy mentek nyugdíjba, mint ahány frissen végzett a helyükre került. Csak 2006 és 2010 között négyezerrel csökkent a hazai orvosok száma.

A témáról az Orvosi Hetilapban megjelent kutatási összefoglalóban a professzor arra a következtetésre jutott, hogy változatlan külföldre áramlás mellett a hazai ellátásban rövid távon is krízis közeli helyzet, valódi válság keletkezhet - számolt be a Népszabadság.

A cikk megemlíti, hogy az általában nem a hiányszakmák között számon tartott sebészet Kelet-Magyarországon például már összeomlott volna, ha nem lennének bevándorló sebészek. Ugyanakkor a külföldi orvosok magyarországi munkavállalási hajlandósága is romlik. Míg 2006-ban 169 külföldi orvos honosíttatta magyarországi munkavégzéshez a diplomáját, addig 2010-ben már csak 35.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!