Lázár: Nyilvánossá kell tenni az ügynökaktákat

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője szerint minden ügynökaktákkal kapcsolatos adatot nyilvánossá kell tenni, és párthovatartozás nélkül viselni kell a következményeket. Lázár János a magyar demokrácia "gennyes sebének" nevezte az ügynökkérdést, szerinte azonban az LMP politikai haszonszerzésből terjesztette be az ehhez kapcsolódó indítványát, amelyet a Fidesz leszavazott.
Vágólapra másolva!

A katonai és a nemzetbiztonságot veszélyeztető jelentéseken kívül minden, az ügynökaktákkal kapcsolatos adatot nyilvánossá kell tenni, és párthovatartozás nélkül viselni kell a következményeket - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjújában.

"Amíg nem lépünk, ez a terület a magyar demokrácia gennyes sebe marad, és a beteg állapota napról napra csak rosszabbodni fog" - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte gazdasági sikereket is csak úgy tud az ország elérni, ha a társadalom is begyógyítja a sebeket, kibeszéli a múltat, megnevezi és elítéli a bűnösöket. Lázár szerint az érintettek közéletből való kizárása kapcsán magyar utat kell választani. Azt mondta, a nemzetközi példákat alaposan megvizsgálva magyar megoldást kell találni.

Az LMP korábban törvényjavaslatot nyújtott be az ügynökakták nyilvánosságáról, a Fidesz-frakció azonban ezt nem szavazta meg. Ezek után az LMP vitanapot is kezdeményezett az ügynökkérdésről. Az LMP javaslatával kapcsolatban Lázár János azt mondta, hogy az LMP politikai haszonszerzésből terjesztette be az indítványát. Mint mondta, elutasítják az LMP javaslatát, amely szerint mindent, így nemzetbiztonsági kockázatot jelentő és katonai dokumentumokat is közzétegyenek. "Azt meg egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát" - fogalmazott frakcióvezető.

"Én az egészet egy gumicsontnak, egy számomra, engem mérhetetlenül bosszantó álvitának, pótcselekvésnek tartom" - jelentette ki az ügynöktörvényről szóló vitáról Kövér László házelnök pénteken a Duna Televízióban. Kövér szerint "ez egy értelmiségi belügy, az embereknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy ezzel foglalkozzanak".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről