Több száz tűz keletkezett szombaton országszerte

Vágólapra másolva!
Bozót-, avar- és gaztüzek adtak elfoglaltságot szombaton a tűzoltóknak országszerte. A tüzek keletkezése összefüggésbe hozható a tavaszi kerti munkákkal.
Vágólapra másolva!

Több mint háromszáz, szabadtéren keletkezett tűzhöz riasztották szombaton a tűzoltókat országszerte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tüzek gyakorisága összefüggésbe hozható a tavaszi kerti munkákkal. Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében száz tűzeset volt szombaton.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hétvégén tizenkét jelzést kapott kisebb-nagyobb bozót-, avar- és gaztüzekről. A legnagyobb bozóttűz Pécel mellett volt, ahol negyven hektáron égett az aljnövényzet, de Pilisvörösvár mellett is órákig küzdöttek a lángokkal a tűzoltók. Vasárnap délig összesen hatvanöt hektáron égett az aljnövényzet a fővárosban és környékén. Tűzgyújtási tilalom egyelőre nincs érvényben Budapesten.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy a szabadtéri sütés-főzés vagy hulladékégetés befejeztével a tüzet minden esetben oltsák el vízzel, vagy takarják le földdel. A közúton és vasúton utazók pedig ne dobjanak ki égő cigarettacsikket az ablakon. Azt is javasolják, hogy erős szélben senki ne gyújtson tüzet a szabadban. Ha mégis tűz keletkezik, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat, hogy a kezdeti "kis tüzek" eloltásán túl haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltóságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!