A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az ügyészséghez került a rendőrségnek átadott fegyverek ügye

Vágólapra másolva!
A miniszter és a vezérkari főnök szóbeli utasítására adott át a honvédség fegyvereket és gránátokat a rendőrségnek 2006-ban. Hende Csaba szerint mindez jogsértő volt, a miniszter ezért az ügyészséghez fordult.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenesnek és jogsértőnek nevezte Hende Csaba honvédelmi miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt, hogy a honvédség 2006 őszén fegyvereket és gránátokat adott át a rendőrségnek; az erről szóló jelentést megküldték az ügyészségnek.

A miniszter az ügyben általa indított vizsgálat lezárulta után elmondta: 2006-ban Szekeres Imre akkori szocialista miniszter és Havril András akkori vezérkari főnök szóbeli utasítása alapján adták át az eszközöket a rendőrségnek. A könnygázgránátok, gránátvetők közül 106 gránát végül nem került vissza a honvédség raktárába; ezeket valószínűleg felhasználták a rendőrök.

Hende Csaba megemlítette: a felhasznált eszközök forgalmi értéke 1,3 millió forint, ezt nem térítette meg a rendőrség.

A honvédelmi miniszter Juhász Ferenc MSZP-s képviselő kérdése nyomán indított vizsgálatot az ügyben. Juhász Ferenc azt kérdezte a tárca vezetőjétől, hogy valóban a honvédség töltötte-e fel a rendőrség készleteit. A 2002 májusa és 2006 júniusa között a honvédelmi miniszteri posztot betöltő Juhász Ferenc a Magyar Nemzetben március 5-én megjelent, Juhász Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíróval készült interjújára hivatkozva felidézte, hogy "a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!