Bírság vár az illegális futóversenyek szervezőire

Vágólapra másolva!
Szabálysértést ugyan már nem határozhat meg a fővárosi önkormányzat, de helyette bevezeti a "tiltott, közösségellenes magatartást". Ezzel megmarad a lehetőség, hogy bírságot szabjanak ki a szemetelőkre, az utakat megrongálókra vagy éppen az engedély nélküli futóversenyt szervezőkre.
Vágólapra másolva!

A helyszínen legfeljebb 50 ezer, később maximum 150 ezer forint bírságot kaphatnak a jövőben azok, akik a fővárosi önkormányzat által "tiltott, közösségellenes magatartásnak" minősített tevékenységet végeznek, például betemetik a vízelvezető árkot. Az erről szóló rendeletmódosítást a fővárosi közgyűlés jövő szerdai ülésén fogadhatják el.

Az előterjesztésben szereplő rendeletmódosításokra az április 15-én hatályba lépett új szabálysértési törvény miatt van szükség: ez ugyanis kizárja, hogy a jövőben önkormányzati rendeletben határozzanak meg szabálysértéseket. Helyette azonban az önkormányzatok is meghatározhatnak "tiltott, közösségellenes magatartásokat", amelyeket helyszíni bírsággal vagy közigazgatási bírsággal sújthatnak.

A fővárosi közgyűlés jövő heti ülésére készült előterjesztés ennek megfelelően egy sor rendeletet módosít, meghatározva azokat a magatartásokat, amelyeket büntetni kíván. Tiltott, közösségellenes magatartást követ el például az, aki nem veszi igényben a kötelező közszolgáltatásként működő szennyvíz-elszállítást, vagy éppen engedély nélkül végez szippantós tevékenységet. Büntetés vár arra is, aki nem oda való szemetet helyez el a szelektív hulladékgyűjtőben.

Ugyancsak bírságot lehet kiszabni arra, aki utcanév- vagy házszámtáblát beszennyez, illetve engedély nélkül helyez ki reklámtáblát. Ötvenezer forint helyszíni bírság vár arra is, aki nem gondoskodik a háza előtti járda tisztán tartásáról, engedély nélkül felbontja az útburkolatot, vagy éppen a közútkezelő hozzájárulása nélkül futóversenyt szervez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!