Nincs több tablettás abortusz

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a tablettás terhességmegszakítást a Rózsakert Medical Center - írja csütörtöki számában a Népszabadság a magánvállalkozás tulajdonosára, Csermely Gyulára hivatkozva. Magyarországon egyedül itt alkalmazták az abortusztablettát, de a cég feladta, mert nem éri meg neki, hogy a tablettáról zajló politikai vita kereszttüzében emlegessék.
Vágólapra másolva!

A Rózsakert Medical Centerben felfüggesztették a tablettás terhességmegszakítást - írja a Népszabadság. A lapszerint Magyarországon egyedül itt alkalmazták az abortusztablettát. A magáncég több száz ilyen beavatkozást végzett.

A klinika csütörtökön kiadott egy közleményt, hogy a tablettával kapcsolatos, a szakmai megfontoláson túlmutató vita - melyben nem akarnak részt venni - az intézményükre és orvosaikra is kihat. Ezért döntöttek úgy, hogy csütörtöktől felfüggesztik a gyógyszeres terhességmegszakítást addig, amíg nem tudják zavartalanul alkalmazni az egyébként biztonságos eljárást.

A Népszabadság azt írja egy birtokukba került feljegyzésre hivatkozva, hogy - a gyógyszeres abortusz betiltásának lehetőségeit kutatva - a kormányzat egyebek mellett azt is vizsgálta, hogyan lehetne megszüntetni a tabletta alkalmazását ezen a klinikán. Az intézményben az ÁNTSZ szakmai ellenőrzést végzett, amelynek keretében azt vizsgálták, megvannak-e a feltételei az abortusz elvégzésének, jogszerűen végez-e terhességmegszakítást a magánrendelő.

Akkor a tiltás lehetőségeit vizsgáló jogász még arra jutott, bármit is találnak az ÁNTSZ ellenőrei, csak átmenetileg, néhány hétre-hónapra van lehetőség a Rózsakert Centerben végzett tablettás abortusz hatósági felfüggesztésére. Bár erre nem került sor, a klinika maga dobta be a törülközőt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről