Lemond az ingyenhelikopterekről a honvédség

Vágólapra másolva!
Bár ingyen kapná meg a honvédség Amerikától a felajánlott helikoptereket, valószínűleg nem kíván élni a felajánlással, mert a gépek járulékos költségei így is magasak.
Vágólapra másolva!

November elejéig kell megküldeni az Egyesült Államoknak a Honvédelmi Minisztérium hivatalos válaszát a felajánlott ingyenhelikopterekkel, illetve a velük együtt járó csomaggal kapcsolatosan; a magyar vezetés várhatóan nem kíván élni a lehetőséggel - írta pénteki számában a Népszabadság.

A napilap felidézte: az Egyesült Államok harminckét (pontosabban harminc működő és két repülésképtelen, de kiképzésre alkalmas), még az 1970-es években gyártott, az amerikai hadrendből kivont helikoptert akart "ingyen" átadni Magyarországnak.

A csomag a Népszabadság szerint ezzel együtt mégis sokba kerülne a honvédelmi költségvetés számára. Az UH-1N típusú helikoptereket térítésmentesen kapnánk, de a felszerelést, a kiképzéseket, a rendszerbe állítást és a kiszolgálást a magyar államnak kellene fizetnie.

Ez az első ajánlat szerint mintegy százmilliárd forintba kerülne, a végső tárgyalások után azonban mintegy 20 milliárd forinttal olcsóbb lett. A lap úgy tudja: a honvédelmi tárca mégis arra az álláspontra helyezkedik, hogy az amerikai csomag túlzott költségeket jelent és hivatalos válaszban utasítják el az ajánlatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!