Mégsem megy minden házhoz a jegyző a regisztrációért

Vágólapra másolva!
Ismét az utolsó pillanatban módosítja a Fidesz a választási eljárási törvényt. Habár a múlt héten még előírták volna, hogy a választási regisztráció miatt a jegyzőnek mindenkit fel kell keresnie az otthonában, az [origo] úgy tudja, csak az idősekhez, mozgáskorlátozottakhoz, a fogvatartottakhoz és a betegekhez kell majd kimenni, ha kérik. A Fidesz emellett azon is változtat, hogy nem kétszáz, hanem ötszáz ajánlás kell egy jelöltnek, csak a közmédiumokban lehetnek politikai hirdetések, és a választási kampányt ötven napra csökkentik.
Vágólapra másolva!

Hétfőn egyeztetett a Fidesz elnöksége a választási eljárási törvény utolsó részleteiről, és úgy tudjuk, több lényeges ponton is változtat eddigi tervein a kormánypárt. Az [origo] információja szerint például mégsem kell majd a jegyzőnek mindenkit felkeresnie az otthonában a regisztráció miatt.

A múlt héten a fideszes Papcsák Ferenc az utolsó pillanatban nyújtott be egy 227 pontos módosító indítványt, amely lehetővé tette volna, hogy mindenki otthon, az ajtóban regisztrálhasson. Az [origo] úgy tudja, hogy a Fidesz visszakozik, és a mozgóurnára vonatkozó szabályozás lesz érvényes, vagyis a jegyző vagy megbízottja csak a mozgáskorlátozott, beteg, idős vagy fogvatartott választópolgárokhoz megy ki, ha kérik. Arra a Fidesz vezetősége még nem talált megoldást, így majd később rendeletben szabályozza, hogyan kell igazolni a betegséget. El akarják ugyanis kerülni, hogy "lustaságból, kényelemből" bárki házhoz rángathassa a jegyzőt.

Ötszáz ajánlás kellene egy jelöltnek

Kedd este két fideszes kapcsolódó módosító indítványokat nyújtott be, amelyek más pontokon is megváltoztatják az eddigi tervezetet. A fideszes Vas Imre módosítója szerint például az eddig tervezett kétszáz helyett ötszáz ajánlást kellene összegyűjtenie egy jelöltnek a részvételhez. A képviselő ezt azzal indokolta, hogy mivel "ajánlást nemcsak a feliratkozott, hanem valamennyi választópolgár adhat, indokolt a jelöltállításhoz szükséges ajánlások számának megemelése".

Vas Imre, illetve egy másik fideszes, Puskás Imre is beadott emellett egy egyenként tízoldalas javaslatot, amelyben a választási kampányban használt hirdetéseket szabályozzák. (A két javaslatban vannak átfedések.) Például ötven napra rövidítenék a mostani hatvannapos kampányidőszakot, és előírnák, hogy az országos szolgáltatók közül csak a közmédiumokban lehetnek politikai hirdetések, és ezeket ingyen sugározzák.

Puskás Imre javaslatában az is szerepel, hogy "politikai reklámot csak mindenki számára egységes és nyilvános árjegyzék alapján lehet közzétenni", illetve a szavazás napján a médiakampány kivételével nem lenne tilos kampánytevékenységet folytatni. Vas Imre a módosítójában azt írná elő, hogy a kampányidőszak utolsó nyolc napján a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatást nem lehetne közölni.

A választási eljárási törvénytervezetről a parlament újra megnyitotta a részletes vitát, amelyet szerdán tartanak a képviselők. Ezután várhatóan a jövő héten szavaznak a végleges javaslatról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről