A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Anyagilag és politikailag is jövedelmező HÖK-ösnek lenni

Vágólapra másolva!
Magas szintű politika kapcsolatokkal, jövedelmező üzleti vállalkozásokkal járnak együtt a hallgatói önkormányzati vezető tisztségek - írja a Magyar Nemzet. Az érdekképviselet hierarchikus és átláthatatlan rendszere több szálon kötődik a politikai elithez.
Vágólapra másolva!

A Hallgatói Önkormányzatok működését boncolgatja a Magyar Nemzet. A lap egykori HÖK-ösökkel, diákokkal készített interjúk alapján azt írja, a demokratikus szabályok ugyan szerepelnek az egyetem alapszabályaiban, de a tisztviselők megválasztása körül gyakoriak az anomáliák. A szavazóurnákat általában a HÖK-irodákban tárolják, de mivel a jelöltek kampányköltségeit a HÖK-ök állják, az aktuális HÖK-vezetés komoly befolyással bír arra, ki váltja őket a következő ciklusban.

Az erre alkalmas emberek kiválasztása általában a gólyatáborokban történik, itt dől el, ki lesz az, aki elvégzi az érdemi munkát, és kiből lesz bizalmi ember, későbbi vezető. A kiválasztottaknak megteremtik a népszerűséget, ellátják puskákkal, tételekkel, a másképpen gondolkodókat kiközösítik, a beavatottakat zsarolhatóvá teszik. Az alkalmazkodók pártpolitikai szinten is érvényesülhetnek.

A tudományos-, szakmai- és közéleti ösztöndíjak HÖK-általi elosztása pedig megkérdőjelezhető módon zajlik: a döntésben kulcsszerepet kap a személyes ismeretség, a barátság vagy ellenszenv. A lap birtokába került kimutatásból kiderül, a mezei hallgatók átlagban 10 ezer forint körüli támogatásokat kapnak, míg a HÖK-ös képviselők 60-110 ezer forint közötti összeghez juthatnak. Előfordult, hogy a közéleti ösztöndíjakból (amelyet sok helyen csak a HÖK-ösök fizetésének neveznek) a megállapított díjnál magasabb összeget kaptak a HÖK-ösök, a téves pluszpénzt pedig a HÖK gazdasági alelnöke kérte vissza az érintettektől készpénzben, jóllehet az összeget az egyetem utalta (a pénz további sorsa nem ismert).

Az egyetemi rendezvényeken megjelenő cégek is a HÖK-ökön keresztül intézhetik a dolgaikat, és ezért cserébe komoly pénzeket osztanak vissza az érdekképviseletnek, többnyire feketén. Bulikra kivonuló italcégek, cigarettastandok gyakran fizetnek a jelenlétért, de taxistársaságokkal is volt ilyen jellegű megegyezés. A HÖK ráadásul gyakran egyetemi pénzből szervezi a rendezvényeket, tehát saját tőke nélkül tehet szert komoly bevételekre - olvasható a lapban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!