Ugrásszerűen megnőtt a magyarországi menekültek száma

Vágólapra másolva!
Májusig több mint háromszor annyian kértek menekültstátust, mint 2012-ben összesen.
Vágólapra másolva!

Ugrásszerűen megnőtt 2013-ban a menekültstátust kérő külföldiek száma Magyarországon - írta csütörtöki számában a Népszabadság.

A lapnak Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szóvivője azt mondta, hogy míg 2012-ben összesen 2157 ember kért menekültstátust Magyarországon, addig 2013-ban május végéig közel 7500. Főként koszovói, pakisztáni, afgán, algériai és szír állampolgárok.

A szóvivő arról is beszélt, hogy januártól megnőtt azoknak a menedékkérőknek a száma, akik megpróbálnak visszaélni a menekültügyi eljárással. Ők olyan országból származnak, ahol nincsenek olyan súlyos konfliktusok, amelyekre nemzetközi védelmi igényt lehetne alapozni. Ők gazdasági menekültek, akiket nem üldöznek politikai, vallási, etnikai hovatartozásuk miatt, csak kilátástalan az országukban az életük.

Közben Pintér Sándor a Kisalföldnek azt mondta, hogy Vámosszabadin fogják megnyitni a kilencedik magyar menekülttábort. A belügyminiszter szerint az elmúlt hónapokban Magyarországra érkezett nagyszámú menedékkérő elhelyezését már nem tudják megoldani a meglévő létesítményekben. Pintér Sándor szerint "Vámosszabadira szükség van, márpedig itt nagyobb anyagi ráfordítás nélkül meg lehet nyitni a tábort".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!