A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tálibok elraboltak egy afgán képviselőnőt

Vágólapra másolva!
A tálibok négy társuk szabadon engedését kérik a képviselőnő szabadságáért cserébe.
Vágólapra másolva!

Tálib felkelők elraboltak egy afgán parlamenti képviselőként dolgozó nőt - közölték a helyi hatóságok kedden. Kevesebb mint egy héten belül ez volt a második magas rangú női tisztségviselő elleni támadás az országban, ahol tovább romlik a nők helyzete.

Rendőrségi források szerint Farida Amadi Kakar - aki a nemzetgyűlés tagja - az ország keleti felében levő Gazni tartományban haladt gépkocsijával, amikor megtámadták. Elrablói négy tálib fogoly elengedését követelik a képviselőért cserébe, vele együtt fogságba ejtett három gyermekét az elkövetők szabadon engedték.

Az utóbbi időben megszaporodott az állami intézményekben dolgozó nők elleni erőszak, ami általános aggodalomra ad okot a NATO vezette koalíciós erők 2014 végére tervezett kivonulása előtt.
Egy héttel ezelőtt Ruh Gul szenátor és családja ellen követtek el merényletet, amikor egy gépkocsiban utaztak. A politikus és férje túlélte a támadást, de kislányuk és az autót vezető sofőr meghalt. Egy hónappal korábban Iszlam Bibi magas rangú rendőrtiszt éppen munkába tartott, amikor fegyveresek agyonlőtték.

A tálib rezsim alatt (1996-2001) az afgán nők számára kötelező volt a burka viselete, nem dolgozhattak házukon kívül, és nem is tanulhattak. A Nyugat által támogatott Hamid Karzai elnök azonban 2009-ben kihirdetett egy törvényt, amely tiltja a nők elleni erőszakos cselekményeket, a nemi erőszakot, valamint a kényszerházasságot - jogvédők szerint a szabályok betartására azóta sem ügyelnek különösebben, emiatt sokan inkább elmenekülnek az országból..

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!