A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Dömötör Csaba: Magyar Péter megtiltotta a politikusainak, hogy elmenjenek a Tranzitra

domotorcsaba, dömötörcsaba
Dömötör Csaba
Vágólapra másolva!
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese interjút adott a Mandinernek a soron következő Tranzit apropóján. Legalább 13 beszélgetés szól majd a háborúról vagy a nemzetközi viszonyokról. 30 beszélgetés közel 100 előadója, köztük sok miniszter segíti majd az együttgondolkodást arról, hogy melyek is Magyarország legfontosabb teendői ebben a rázós időszakban. Kiderült az is, hogy Magyar Péter karanténban tartja a képviselőit, nem engedi felszólalni és részt venni őket a vitákon.
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba arra a kérdésre, hogy hogyan fordul rá a magyar konzervatív közösség az idei Tranzit fesztiválra, elmondta, hogy az európai parlamenti választáson elért 45 százalékos eredmény tekintélyes győzelmet jelent. Hozzátette: a magyar jobboldal mind a sikeres, mind a kevésbé győzedelmes választások után képes volt az önreflexióra, megvizsgálta a tanulságokat. Ismertette: ez a munka most, jelenleg a nyári hónapokban is zajlik. Mindezek mellett kiemelte, hogy ennél fontosabb az, hogy a jobboldal vállán van a kormányzati felelősség.

Azon dolgozunk, hogy Magyarország a tektonikus világpolitikai változások után a nyertesek között legyen. Azt is látjuk, hogy az uniós döntéshozók fokozatosan feladják Európa gazdasági szuverenitását.

– hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese.

Ennek érdekében ilyen nehéz körülmények között is azon dolgoznak, hogy növeljék országunk gazdasági mozgásterét.

Szóval érdekesek a jobboldal vélt vagy valós vitáiról szóló találgatások, de ennél is fontosabb, hogy hazánknak hosszú távra szóló győzelmi stratégiája legyen. A Tranzit ennek a gondolkodásnak a központja minden augusztus végén, most már hetedik alkalommal

– ismertette a politikus.

Ennek érdekében a Tranziton minden kérdés terítékre kerül a miniszterhelyettes szerint; minden, ami érdekes lehet a politikában. A Tranzit egyaránt fontos helyszíne a jobboldalról és a baloldallal folytatott vitáknak.

Sajnos szomorú fejlemény, hogy ezen a nyáron sem a DK, sem a Momentum, sem a Párbeszéd képviselői nem fogadták el a vitára szóló felkéréseket. Testületileg távol maradnak, miközben más napokon nagy hangon követelik a meghívókat. Furcsa kettősség ez, hogy a képmutatás szót ne használjam.

– emelte ki.

Magyar Péter pártjáról szólva elmondta, hogy a párt újonnan megválasztott képviselői is kaptak meghívást, azonban mint kiderül, Magyar Péter nem engedi, hogy részt vegyenek. Mint mondta, Magyar karanténban tartja őket.

Annyi előnye persze van ennek, hogy a tranzitos résztvevőknek így nem kell attól tartaniuk, hogy egy baloldali politikus elveszi és vízbe hajítja a telefonjukat, mint ahogy az a nyáron megtörtént

– jegyezte meg.

Magyar politikai beállítottságáról szólva elmondta, hogy Magyar Péter önmeghatározása szerint liberális, de a nyilatkozatai nem sokban különböznek a DK-s nyilatkozatoktól.

Talán csak abban, hogy napszemüvegben mondja. Ha pedig az új tiszás EP-képviselők korábbi állásfoglalásait nézzük, az sokkal inkább tükrözi a globális liberális mainstreamet, mint bármi mást. A vitákon cáfolhatták volna ezt a véleményüket, de nem teszik. Kár, mert volna mit megvitatnunk Európa helyzetével kapcsolatban is. Például a gazdasági kilátásokat.

A politikus elmondta, hogy minden másnál beszédesebb az, hogy az Európai Unió idén 1 százalékos növekedésre, míg az Egyesült Államok 3 százalékos, Kína pedig 4,6 százalékos növekedésre számíthat.

Dömötör Csaba itt kiemelte az Északi Áramlat felrobbantását is, melyről kiderült, hogy az ukránok az elkövetők.

Teljesen abszurd, hogy az európai politika ezek után totális csendbe burkolózik. Pedig bizonyos szempontból gazdasági ütőerekről van szó. Nagyon nem mindegy, hogy Németország, és közvetve az európai gazdaság milyen áron kapja a gázt, az alternatív beszerzési módok drágábbak. Az sem mellékes, hogy a robbantás elkövetői azzal indokolták tettüket, hogy szűkítsék az Európába irányuló ellátási útvonalak számát. 

Elmondta azon meggyőződését, miszerint ez a kérdés biztosan nem fog napirendre kerülni az Európai Parlamentben. Ellenben a politikus szerint a "magyar helyzet" huszonhatodjára is terítékre fog kerülni.

Orbán Viktor kormányfő békemissziójáról szólva elmondta, hogy kell és lehet erőfeszítéseket tenni a békéért.

Ha majd elhallgatnak a fegyverek, talán nemzetközi szinten is nagyobb elismerést kap majd az, aki az első tárgyalásos lépéseket megtette. Az elmúlt napok történései sajnos még mindig az eszkaláció irányába mutatnak. A harcok most már Oroszország területére is kiterjedtek, Ukrajna pedig arról győzködi az európai szövetségeseket, hogy nagyobb távolságra is bevethesse a számára küldött fegyvereket. Érdemi változás az amerikai választástól várható, az pedig még jó pár hét. Addig további tízezrek veszthetik életüket, az elhúzódó gazdasági következményekről nem is beszélve

– hangsúlyozta.

Nem lehet eltúlozni a következő pár hét jelentőségét, nem véletlen, hogy a Tranziton is legalább 13 beszélgetés szól majd a háborúról vagy a nemzetközi viszonyokról. 30 beszélgetés közel 100 előadója, köztük sok miniszter segíti majd az együttgondolkodást arról, hogy melyek is Magyarország legfontosabb teendői ebben a rázós időszakban. Érdemes lesz ezt követni akár a helyszínen Tihanyban, akár utólag az interneten

– zárta szavait Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese.

A teljes interjút a Mandiner oldalán olvashatják a linkre kattintva!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!