Vágólapra másolva!
Egymásnak feszültek az indulatok, miközben a Békemenet vonulására várt a hatalmas tömeg október 23-án a belvárosban. De  aztán mindenkit áthatott a béke és nyugalom. Sehol egy jóízű gyurcsányozás, libázás. Orbán Viktor Hősök terén tartott beszéde viszont tüzes volt, és azt üzente, hogy ütött a kommunisták órája.
Vágólapra másolva!

Ötvenhét év telt el az október 23-i forradalom és szabadságharc óta. Budapesten harapni lehetett a feszültséget, a 6-os villamoson néhány megálló alatt több konfliktust láttam, mint az idén eddig összesen. Egy mogorva középkorú férfi valósággal kilökte az éppen leszálló mogorva középkorú férfitársát, majd a Margitsziget megállónál egy babakocsi generált anyázós összetűzést két piknikezni induló család között. Érződött, hogy itt ma, október 23-án valami történni fog.

Pár száz méterrel arrébb a magyar polgárokból önkéntes alapon verbuválódott Békemenet csapatai gyülekeztek. Jöttek Fótról, Szalkszentmártonról, Fegyvernekről, erős mozgósítás előzhette meg az eseményt. Ebéd után kicsivel még csak tízezren voltak, két óra múlva már egymillióan - jelentette büszkén Széles Gábor, miközben a Nagykörutat teljes szélességében elfoglalta a békehadtest.

Bayer Zsolt felesége talán hahás

Bár Bayer Zsolt olyanokat mondott, hogy "elindulunk, és a lelkünk egyesül", azért kibukott a szög a CÖF zsákjából, és nyilvánvalóvá tette, hogy nem csak Gandhit játszani jöttek. Vagyis szívük szerint ők csak a szeretet erejével hoznák össze a világ magyarjait, az ellenség azonban a sorok között van.

Bencsik András biztos volt benne, hogy a Hallgatói Hálózat provokátorai vannak a tömegben, sőt, szerinte egyenesen az első sorban. Az információ hallatán vadul keresni kezdtem a provokációra éhes középiskolásokat és egyetemistákat, de csak Bayer Zsolt feleségét véltem felfedezni. Hiába figyeltem hosszasan, nem provokált.

Egyszerre hippi és egyszerre magyar

A Békemenet zavartalanul hömpölygött az utcákon, rendbontás egy szál se, csak egy kis zavar: "azt beszéltük meg, hogy mindenki a molinó mögött jön, ehhez képest most teljes a káosz" - mondta egy fiatal Fidesz-aktivista lány, aki hisztérikusan fel-alá futkosva próbálta meg a helyes ösvényre terelni a békepártiakhoz csatlakozó embereket. Hiába, sokan voltak, mindenki itt akart lenni, győzött a nép. Később kiderült, hogy korai még győzelemről beszélni, a végső csapás még hátravan. Pontosabban Bayer szerint a Békemenet már a végső csapás része, a rendszerváltás befejezését hozó küzdelem egyik fontos csatája.

Több százezren hallgatták Orbán Viktor ünnepi beszédét a Hősök terén október 23-án. További képekért kattintson! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A háborús retorika ellenére a Békemenet a woodstocki hangulatban telt. Két huszonéves lány azt mesélte, hogy "megpróbáltuk kulccsal kinyitni a borunk, mire szinte azonnal odaugrott egy férfi, és megoldotta egy dugóhúzóval. Nem éreztünk még ilyet, ez egyszerre hippi, és egyszerre magyar. Igaz, a férfi dugóhúzója egy svájci bicskán volt".

Én is hasonlóan éreztem magam a tömegben, mindenki odafigyelt a másikra, nem volt libázás, Gyurcsány nevét sem hallottam, egy Harcos-pólót viselő férfi pedig egyenesen azt mondta, hogy szerinte kár, hogy nincs rendes baloldal, mert szükség lenne rá. Pedig állítása szerint, ha valaki, akkor ő aztán jobboldali, mégsem akarja megsemmisíteni a baloldalt.

Orbán Viktor viszont lejátszaná a meccset

Orbán beszéde előtti feszült figyelmet jól példázza, hogy egy mellettem álló férfi úgy nyomta ki a csörgő telefonját, hogy meg sem nézte, ki hívja. Közben ugyanis Orbán Viktor a színpadra lépett, így nyilvánvalóvá vált, hogy nem ő hívja, pedig neki biztos felvette volna.

Orbán Viktor a színpadon. További képek a galériánkban. Fotó: Hajdú D. András - Origo

A miniszterelnök elemében volt, ott szidta a kommunistákat és a kommunizmust, ahol csak tudta. A kommunizmus megjavíthatatlan, megöli a lelket, hiába győztük már le legalább háromszor a huszadik század során, a kommunisták mindig visszamásznak az ereszen.

2006-ban puskákkal vadásztak ránk, és az akkor hatalmon lévők szívük szerint most is megtennék - gyurcsányozott egyet Orbán. Az ellenséget a kommunisták és az utódaik jelentik, nyomatékosította többször a miniszterelnök, aki beszédét azzal zárta, hogy 2014 tavaszán lehetőség van befejezni 56-ot és a rendszerváltást. Ehhez azonban mindenkire szükség lesz.

Orbán beszéde után minden tudósítónk által megkérdezett ember azt mondta, hogy elmennek jövőre szavazni. Az sem volt kérdés, hogy kire, vagy inkább ki ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről