Gyurcsányék visszamásznak az ablakon

gyurcsány ferenc
A Demokratikus Koalíció alternatív tanévnyitója az Akadémia utcában, az Oktatásért Felelős Államtitkárság előtt.
Vágólapra másolva!
Minden korábbi nyilatkozattal ellentétben Gyurcsány Ferenc és a DK helyet kap az ellenzéki összefogásban. Nagy kérdés azonban, hogy miként írják át az MSZP és Bajnaiék nehezen kiizzadt megállapodását. Nem lesz egyszerű menet: jelenleg három forgatókönyvet vizsgálnak a baloldali pártok, és mindenkinek más-más verzió tetszene.
Vágólapra másolva!

Váratlan bejelentést tett Bajnai Gordon az elmúlt hónapokban tett nyilatkozataihoz képest hétfőn reggel. Az Együtt-PM vezetője az ATV-ben az MSZP-vel kötött együttműködési megállapodás újratárgyalását és a közös lista felállítását sürgette. Ráadásul azt is jelezte, hogy az új egyezségben már Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójának is helyet adna.

Ezzel egy időben Mesterházy Attila a TV2-n, majd a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy szerinte is újra kell tárgyalni az eddig általa és Bajnai által is felbonthatatlannak tartott megállapodást. Az MSZP elnöke szerint az új egyezség lényege az lesz, hogy minden választókerületben egy baloldali jelölt induljon, ami szintén Gyurcsány Ferencnek nyit kaput az összefogásban.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon persze nem véletlenül jött elő a stratégiaváltással ugyanabban az időpontban. Egy MSZP-s politikus szerint a pártvezetők már a két ünnep között is arról egyeztettek, hogyan adjanak új lendületet a kampányuknak, és hogyan vegyék be az összefogásba a közvélemény-kutatások alapján egyre növekvő DK-t úgy, hogy "ne gyurcsányozás legyen a vége".

Bajnait aggasztotta

A közös egyéni jelöltekről szóló megállapodás újratárgyalását (75 MSZP-s és 31 Együtt-PM-es indulásáról szól az egyezség) és Gyurcsány helyzetbe hozását a két pártból származó információnk szerint Bajnai Gordon vetette fel. Az MSZP-sek úgy látják, elsősorban az aggasztotta Bajnait, hogy miközben a DK népszerűsége nő, az Együtt-PM-é stagnál vagy csökken a közvélemény-kutatásokon, és Bajnai valahogy meg akarta változtatni ezt a folyamatot.

Az Együtt vezetőjének ráadásul amiatt is lépnie kellett, hogy Mesterházy az év végén forgatókönyvet készített az Együtt-PM összeomlására, hiszen – mint azt az Origo megírta – a szocialisták arra készülnek, hogy abban a 31 körzetben is gondoskodnak saját indulóról, ahol Bajnaiék adják a közös jelöltet.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon csütörtökön újratárgyalja a szövetséget Forrás: MTI/Soós Lajos

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke az Origónak azt mondta, hogy a megállapodás újratárgyalását nem a kutatások vagy más pártok politikája miatt kezdeményezte a párt. "Beláttuk, hogy az ellenzéki oldal az elmúlt időszakban nem jutott előrébb. Így az újabb tárgyalás célja, hogy megnézzük, mit lehet tenni, hogy a választói tábor bővüljön, és minden baloldali elhiggye, hogy kormányváltás lesz" – mondta Szigetvári.

Mesterházy nem örült

Mesterházy Attila nem igazán örült Bajnai ötletének – mondta két, a pártelnök terveit ismerő MSZP-s. Az MSZP elnöke nemcsak attól tart, hogy a Fidesz így könnyebben összemoshatja az MSZP-t Gyurcsány kormányzásának időszakával, hanem Mesterházy azt sem fogadja szívesen, hogy az indulók névsorához így újra hozzá kell nyúlni. Ősszel több belső vita után sikerült elfogadtatnia a jelenlegi névsorokat.

Mesterházy leginkább azt szeretné elkerülni, hogy újra össze kelljen hívni a szocialisták kongresszusát. (Az alapszabály szerint az MSZP választmányának, majd kongresszusának is jóvá kell hagynia a választási listákat, ez októberben már megtörtént, de a legkisebb változtatáshoz is kell a kongresszusi engedély.)

Mesterházy hétfőn azt mondta, hogy három lehetőséget lát arra, hogy az egyéni körzetekben egyetlen baloldali jelölt álljon szemben a Fidesszel. "Vagy a jelöltek visszalépnek egymás javára, vagy az Együtt-PM és az MSZP is bővíti a saját szövetségi körét. A harmadik pedig a közös lista" – mondta Mesterházy.

A három forgatókönyv

Az első forgatókönyv szerint tehát mindhárom párt külön listát állítana, de csak egy jelölt lenne minden körzetben, vagyis ehhez több MSZP-snek és Együtt-PM-esnek vissza kell lépnie a DK-s induló javára. Ennek a verziónak az a nehézsége, hogy egy párt csak akkor állíthat listát, ha legalább 27 egyéni jelöltje van, vagyis legalább ennyi helyet kell átadni Gyurcsánynak.

A második forgatókönyv arról szól, hogy Gyurcsány csak az MSZP-vel, vagy csak az Együtt-PM-mel egyezik meg a közös jelöltekben és a közös listában. Egy MSZP-s szerint Mesterházy ezt a második forgatókönyvet támogatná legszívesebben – mégpedig úgy, hogy Bajnai és Gyurcsány egyezzen meg egymással a közös 31 jelöltben (ennyi helyen indít jelöltet az Együtt-PM), és indítson az Együtt-PM a DK-val közös listát. Így az MSZP-s névsorokhoz nem kellene nyúlni.

A harmadik forgatókönyv tűnik a legegyszerűbbnek technikailag. Minden jelölt és lista közös lesz, vagyis mindenki MSZP–Együtt-PM–DK-s színekben indul. Ennek hátránya, hogy rövid idő alatt meg kell állapodni a közös jelöltekben és a lista sorrendjében. Több MSZP-s szerint Mesterházy ezt a teljes közös listát csak akkor hajlandó elfogadni, ha ő vezetheti.

Bajnaiék információnk szerint az MSZP–Együtt-PM–DK közös listát támogatják leginkább, közös 106 jelölttel, mert szerintük ez jelezné a legjobban a baloldali összefogást. Bajnai az ATV-ben hétfőn azt mondta, hogy a közös lista a "legerősebb forma", és ennek összehozásáért arról is lemond, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt. "Nyilván nem én fogom vezetni ezt az összefogást" – jelentette ki. Azt azonban sem ő, sem Szigetvári Viktor nem árulta el, hogy kit fogadnának el közös listavezetőnek, és elfogadható lenne-e számukra Mesterházy Attila. Információnk szerint a közös listaállítást tovább nehezítheti, hogy a PM-es képviselők nem szeretnék, ha Gyurcsány Ferenccel egy listára kerülnének, de DK-s politikusok szerint jelenleg kizárt, hogy a párt belemenjen egy Gyurcsány nélküli közös listába.

Gyurcsány Ferenc már várta, hogy tárgyalóasztalhoz hívják Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Gyurcsány ezt várta

"A DK-sok már régóta ezt várták" – mondta a fejleményekről egy DK-s, aki nem akart névvel nyilatkozni, hogy ezzel ne veszélyeztesse a tárgyalások menetét. Gyurcsány Ferenc is csupán egy rövid nyilatkozatban üdvözölte Bajnai javaslatát a teljes összefogásról. Gyurcsány megjegyezte azt is, hogy a DK "bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére".

Mint arról korábban írtunk, Gyurcsány Ferenc az elmúlt hónapokban éppen azért küzdött, hogy szóba álljanak vele, és bevegyék az összefogásba. A volt kormányfő ugyanis mindenképp szeretné, ha a DK bejutna a parlamentbe. Gyurcsány hajlandó is lesz visszaléptetni az egyéni jelöltek többségét, ha néhány helyen, köztük több befutónak tartott körzetben a DK-s jelölt maradhat talpon – mondta egy DK-s vezető. Gyurcsány azt is elfogadja, ha végül külön listát kell állítania (mert hisz abban, hogy a DK egyedül is átlépi az öt százalékot), de egy DK-s szerint a Mesterházy Attila által vezetett közös listát sem vétóznák meg.

Az MSZP és az Együtt-PM csütörtökön kezdi újra a tárgyalást, és várhatóan ekkor egyeznek meg abban is, hogy mikor hívják tárgyalóasztalhoz Gyurcsány Ferencéket. Egy MSZP-s szerint "ugyanott tartunk, mint a nyáron – azzal a különbséggel, hogy már gyakorlatilag nincs időnk semmire". A baloldali pártoknak valóban nincs sok idejük egyezkedni: ha valóban április 6-án lesznek a választások, február közepén már meg kell nevezni a jelölőszervezeteket, és február 17-től már gyűjteni kell az ajánlásokat a jelöltállításhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről