A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Mire kell figyelni az Orbán-beszédben?

Vágólapra másolva!
A szombati Fidesz-gyűlés egyik nagy kérdése az, hogy vajon Orbán Viktor mit mond a Jobbikról. Egy friss interjúban már beszélt arról, hogy szerinte Vona Gábor pártja hitelesebben tudja megjeleníteni a kormánnyal szembeni elégedetlenséget.
Vágólapra másolva!

Kövesse a délutáni eseményeket percről percre!

Tavaly október 23-án már lezajlott egy nagyszabású fideszes rendezvény pontosan ugyanolyan forgatókönyv szerint, mint ahogy a mostani. Akkor is vonult a Békemenet, majd Orbán Viktor beszédet mondott a Hősök terén.

A miniszterelnök akkor egy kifejezetten harcias beszédet mondott, amelynek célpontja egyértelműen a baloldal volt. “Látjuk, hogy megint szervezkednek, fenekednek, hamisítanak, és megint idegenekkel szövetkeznek. Látjuk, hogy ismét szórják a gyűlölködés, a viszály és az erőszak magvait” - mondta Orbán, majd felszólította a Fidesz híveit, hogy “be kell indítanunk a gépezetünket, hadrendbe kell állítani csapatainkat”.

Öt hónappal a beszéd után eredményesnek tűnik az akkori felszólítás. A felmérések szerint a Fidesz magabiztosan vezet, a nagy nehezen összehozott baloldali összefogásnak pedig meg sem sikerült közelíteni őket. A Tárki legfrissebb felmérése szerint a pártválasztók (tehát akik eldöntötték, hogy szavaznak valamelyik politikai erőre) körében a Fidesz-KDNP 51 százalékon áll, míg a magukat Kormányváltóknak hívó baloldali összefogás 21 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Ilyen erőviszonyok mellett Orbánnak nincs szüksége arra, hogy ebben a mostani beszédben is a baloldalt célozza meg. Érdekes lesz viszont figyelni, hogy foglalkozik-e majd - és ha igen, akkor hogyan - a Jobbikkal. Ennek a meglehetősen erőtlen kampánynak az egyik legfontosabb fejleménye az volt, hogy a Jobbik látványosan megerősödött a felmérések szerint. A Tárki felmérése szerint Vona Gábor pártja gyakorlatilag utol is érte a baloldalt: a pártválasztók között 20 százalékon áll.

Orbán eddig elég óvatosan nyilatkozott a Jobbikról. Egy pécsi kampányrendezvényen arra szólította fel a híveit, hogy nehogy megosszák az egyéni és listás szavazataikat. Egy friss - a szombati Magyar Hírlapban megjelent - interjúban pedig közölte, hogy “Azt gondolni, hogy ez az elégedetlenség mindig csak a baloldalon keresztül fejeződhet ki, nagy félreértés. Ugyanis megjelent egy jobboldali radikális erő, amely nagyobb hitelességgel képes – más logikával és más alapokon – megfogalmazni a velünk szembeni elégedetlenséget.”

A kérdés most az, hogy vajon mond-e ennél többet a délutáni kampánygyűlésen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!