Gyurcsány-poszterek között anekdotázott az MSZP nagy öregje

Győr, MSZP, DK, Demokratikus Koalíció, EP választások, közös kampány, Kovács László
Vágólapra másolva!
Ugyan az MSZP és a DK külön indul az EP-választáson, szerda délután mégis Kovács László egykori MSZP-elnök volt a győri DK-fórum díszvendége. A politikus az EU-ról anekdotázott, és közben arra biztatta a jelenlévőket, hogy szavazzanak a szocialistákra, de mint mondta, megérti, ha valaki inkább a DK-t választja. Mesterházytól nem kapott dorgálást, de szerinte nincs is olyan távol egymástól a két versengő párt, ami kizárna egy ilyen rendezvényt.
Vágólapra másolva!

Szokatlan választási fórumot tartott szerda délután a Demokratikus Koalíció (DK) Győrben. Gyurcsány Ferenc pártjának rendezvényén nem más volt a díszvendég, mint Kovács László egykori MSZP-elnök és uniós biztos, aki ma is a szocialista párt tagja. A fórum házigazdája, Glázer Tímea, aki maga is szerepel a DK EP-listáján, többször is próbálta elmagyarázni, hogy nincs abban semmi rendkívüli, hogy egy MSZP-s politikussal kampányol, hiszen "Kovács ismeri legjobban az EU működését". Az MSZP vezetésében ennek ellenére információnk szerint többen is megdöbbentek Kovács szerdai húzásán.

Ez a DK-s rendezvény azonban nemcsak Kovács László szerepvállalása miatt nem volt átlagos. A szokatlan történések azzal kezdődtek, hogy a győri panellakótelep tövében díszelgő vendéglőbe alig érkeztek szimpatizánsok. Míg egy átlagos DK-s rendezvényen - főleg, ha Gyurcsány viszi a show-t - eddig azt tapasztaltuk, hogy egy gombostűt sem lehet leejteni, itt a kezdéskor is tele volt üres hellyel a terem, egy sor széket ki is vittek aztán a teremből.

A DK-s fórumon Kovács László volt a főszónok Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Szokatlan volt az is, hogy a DK-s fórumon a Szanyi Tibor- és Gurmai Zita-mantrákat tartalmazó Népszavát osztogatták - hátoldalán a felhívással, hogy a szocialistákra kell szavazni május 25-én. A teremben MSZP-s pólóban cikázó úrnak így nem is kellett kellemetlenül éreznie magát. Amikor Kránitz László, az MSZP megyei elnöke is megérkezett, a tájékozatlan nézők már-már azt hihették, hogy szocialista fórumon ülnek, ám mindenkit visszazökkentettek a valóságba a vendéglő falán, a vázás-virágos csendéletek között virító Gyurcsány-arcképek.

A DK-sok nem tapsolnak MSZP-st

Kránitz mondott is egy rövid beszédet, amelyben kissé feszengve meg is jegyezte, hogy ez az első alkalom, hogy DK-s rendezvényen van, de "egyszer mindent el kell kezdeni". Majd ezután arról beszélt, hogy a Jobbik nem előzheti meg az MSZP-t, és arra biztatta a DK-sokat, hogy szavazzanak a szocialistákra. Nem volt taps.

Glázer Tímea ezután elmagyarázta a DK-s kemény magnak, hogy mit is keresnek itt a szocialisták, akikkel 2011 végén szakítottak Gyurcsány és politikustársai.

- jelentette ki Glázer, aki emlékeztetett mindenkit arra, hogy a parlamenti kampányban jól együttműködött a baloldal, és Kovács akkor is személyesen kampányolt neki. (Glázer egykor az MSZP győri pártigazgatója volt, innen eredeztette a jó kapcsolatát Kováccsal.)

A DK-soknak az MSZP-t népszerűsítő kiadványokat adtak Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Ezután következett Kovács László, aki a beszéde elején tisztázta, hogyan is került a Gyurcsány fényképével teleaggatott terembe. A volt MSZP-elnök belátta, hogy a két párt most egymás rivális,

de szerinte megengedhető ebben a szituációban is egy ilyen rendezvény. "Semelyik pártnak nem ez az egyetlen rendezvénye, az MSZP és a DK is külön kampányol, lehet egy ilyen is" - mondta Kovács, majd gyorsan témát váltott, és az EP-választás tétjéről tartott előadást.

Kovács László visszaemlékezései

A beszéd gyakorlatilag egy Kovács László-memoárkötet vázlatának felelt meg. A következő színes történeteket tudhattuk meg például:

- Habár az EU-hoz való csatlakozásunkat a Boross-kormány idején kezdeményezték, ő már 1981-ben titkos tapogatózó tárgyalásokat folytatott erről néhány MSZMP-s reformer társával.

- Volt uniós biztos kollégái állítólag értetlenkednek, hogy Orbán Viktor miért beszél szabadságharcról és gyarmatosításról. "De hiszen ti is uniós tagok vagytok! Ott vagytok a front mindkét oldalán?" - Kovács szerint ezt kérdezgetik tőle folyton az egykori uniós vezetők.

Kovács László szerint az MSZP-re kell szavazni, de megérti, ha valaki a DK-ra szavaz Fotó: Pályi Zsófia - Origo

- Egy történettel érzékeltette azt is, hogy a Fidesz szerinte mennyire semmibe veszi a demokratikus normákat. Kovács azt mondta, az elmúlt ciklusban egy meg nem nevezett fideszes vezetőnek panaszkodott arról, hogy amikor 1994 és 1998 között kétharmada volt az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, akkor sem módosítgatta folyton az alkotmányt, megszavazta az ellenzéki alkotmánybíró-jelölteket, és még több parlamenti bizottsági helyről is lemondott az ellenzék javára. A fideszes vezető erre azt mondta: "elég hülyék voltatok!".

Kovács emellett hosszan beszélt arról, hogy az EU-nak csak előnyei vannak, Orbán csak azért beszél az EU hátrányairól, mert nyűg neki, hogy számon kérik rajta a demokratikus szabályokat. A Jobbiktól pedig szerinte csak azt várhatjuk, hogy felgyújtják az uniós zászlót. Kovács ezek alapján úgy összegezte a dolgokat, hogy az MSZP-re kell szavazni május 25-én, de ő azt is megérti, ha valaki nem akar oda ikszelni,

Taps erre sem érkezett.

Kovács az Origónak a fórum után azt mondta, hogy semmilyen dorgálást nem kapott Mesterházy Attilától, amiért szerepet vállalt ezen a DK-s fórumon. "Ez egy közös rendezvény, és nincs olyan távol a két párt értékrendje, ami ezt kizárná" - mondta. Végül azzal nyugtatta magát: "ettől az egy darab győri fórumtól szerintem nem változott az erőviszony".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről