A hátamra kérem az aláírást, Gyurcsány úr!

Gyurcsány Ferenc, EP-választás, Kecskemét, Szeged
Vágólapra másolva!
A kecskeméti és szegedi DK-s rajongóknak szerzett örömet Gyurcsány Ferenc csütörtökön, amikor ezekben a városokban tartott utcai fórumot, Szegeden pedig még a borfesztiválon is bárki készíthetett vele fotót. Gyurcsány Ferenc hónapok óta tartja a fórumokat, amelyekbe ő azért kezd belefáradni, rajongói viszont egyáltalán nem unják, szüntelenül kérik a puszikat, öleléseket, aláírásokat.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc lakossági fórumainak ez elmúlt két kampányban ugyanúgy kialakult a liturgiája, mint egy istentiszteletnek. A hívek türelmetlenül, epekedve várják a DK elnökét, akinek az érkezését elsöprő taps és ujjongás fogadja. Gyurcsány kezet fog néhány szerencséssel, a közelébe jutó idős asszonyok azonban nem érik be ennyivel, puszit, ölelést is kérnek.

Gyurcsány ezután teátrálisan ismerteti a DK álláspontját az Európai Unióról (a DK az Európai Egyesült Államokban hisz, és két tannyelvű oktatást szeretne), Orbán Viktor politikájáról (a jobboldal hátat akar fordítani az EU-nak, de "sunyi haszonlesőként" a pénzre igényt tartanak), és a Jobbikhoz való viszonyra is rendszerint kitér ("nem tudom Morvai Krisztinát tisztelt képviselő asszonynak szólítani, mert nem tisztelem").

Gyurcsány Ferenc Kecskeméten kezdte - Kattintson a képre a fotógalériáért! Fotó: Mudra László - Origo

Az unásig ismert pontokon a hívek fejezik be a mondatokat, a végén pedig Gyurcsány viccelődve elköszön ("a hölgyeket csókolom, az urakat ölelem, cserélni nem lehet"), majd kioszt pár tucat aláírást a szakácskönyvét elalélva odatartó hölgyeknek.

Gyurcsány a rajongók között

Ezt a forgatókönyvet csütörtökön két lakossági fórumon is végignéztük, először kora délután Kecskeméten nagyjából százfős közönséggel, majd kora este Szegeden is jóval nagyobb tömeggel, több száz emberrel. Gyurcsány Ferenc ugyanis február óta egy napra sem áll le, megállíthatatlanul járja az országot, és fáradhatatlanul tartja a lakossági fórumokat. A rendezvényeire érkező emberek pedig - ez csütörtökön többször is kiderült - betéve ismerik a mondandóját, mégis örömmel hallgatják végig őt akár 30 fokban is.

Kölcsönös rajongás - Kattintson még több fotóért Gyurcsány Ferenc kecskeméti és szegedi fórumáról! Fotó: Mudra László - Origo

Csütörtökön megfigyelhető volt, hogy a Gyurcsány-rajongásnak több fokozata alakult ki:

1. A DK-szavazó, aki Gyurcsány érkezésekor hangosan tapsol és ujjong.

2. A DK-szavazó, aki aláírást kér a helyszínen osztogatott Gyurcsány-naptárra, vagy ott vásárolható Gyurcsány-szakácskönyvre.

3. A DK-szavazó, aki ezek mellett puszit és ölelést is kér Gyurcsánytól. Egy asszony meg is jegyezte a szegedi tumultusban, hogy "szegény Gyurcsánynak mennyi puszit kell adnia", majd ő is beállt a sorba pusziért.

4. A DK-szavazó, aki a testére kér aláírást. Bizony, Szegeden egy idősebb úr alaposan meglepte a volt miniszterelnököt, amikor felhúzta a pólóját, megfordult, és közölte: "a hátamra kérem az aláírást, Gyurcsány úr!". Gyurcsány egy "na, ne szórakozzon!"-nal hárított, és végül az úr karját szignálta.

Gyurcsány a volánnál

Gyurcsány később az Origónak elárulta, hogy a szívélyes fogadtatás és a rajongás egy része persze jólesik neki, de a nyilvánvaló túlzásokat - mint ez a hátra kért aláírás - azért igyekszik elkerülni. A lakossági fórumokat azonban fontosnak tartja, és Bajnai Gordonnal ellentétben esze ágában sem volt leállni ezzel. Gyurcsány szerint ugyanis ezeknek a fórumoknak a lényege nem az új szavazók megnyerése, meggyőzése, hanem a gesztus nyújtása az elkötelezett támogatók felé, hogy személyesen is elmondja, amit a tévében hallanak, a hírlevelekben olvasnak.

Gyurcsány Ferenc autójában úton Kecskemétről Szegedre - Kattintson még több Gyurcsány Ferencért! Fotó: Mudra László - Origo

Mindezt akkor tudtuk meg Gyurcsánytól, amikor megengedte, hogy Kecskemét és Szeged között beüljünk az autójába, és közelről megnézzük, mit is csinál két fórum között. Csütörtökön a következő kulisszatitkok derültek ki:

  • Az autót rendszerint maga vezeti, a volánhoz csak akkor engedi a kollégáját, ha az esti rendezvény után kénytelen koccintani a helyiekkel.
  • A kétéves autóban már most 95 ezer kilométer van, ami jól jelzi, hogy hány ezer kilométert tett meg az elmúlt hónapokban.
  • A közel négy hónapos országgyűlési és európai parlamenti kampány alaposan lefárasztotta, és már őszintén várja a vasárnapot, amikor vége lesz ennek.
  • Szereti a halászlét, egy csárdánál a szegedi fórum előtt meg is álltunk ezért.
  • Az áprilisi kampányhoz képest több változást is tapasztalt az EP-kampányban rendezett fórumain: nagyjából feleannyi ember gyűlik össze a rendezvényein; az ellentüntetők április 6. után köddé váltak, és egyetlen "Gyurcsány, takarodj!" sem hangzott el körülötte hetek óta; a Hír Tv sem lohol a nyomában; és a parlamenti kampányhoz képest is létezik langyosabb kampány.

Gyurcsány a borfesztiválon

A langyos kampányt persze feldobhatta volna, ha a baloldali pártok élesebben versenyeznek egymással a szavazatokért, mint azt korábban több baloldali politikus is várta. Ez azonban nem történt meg, csak visszafogottan üzengettek egymásnak az MSZP-s, DK-s és Együtt-PM-es vezetők. A DK elnöke szerint erős volt a nyomás a pártján belül is, hogy az EP-kampányban jobban kritizálja a baloldali pártokat, de szerinte ez csak ártott volna mindannyiuknak, és a jobboldalt erősítette volna.

A fórumokon is kapott az MSZP-hez és az Együtt-PM-hez fűződő viszonyról és az összefogás szükségességéről kérdéseket. Ezeket azzal intézte el, hogy akkor is az összefogás pártján áll, ha most már tudja, hogy e nélkül a DK jobban járt volna, mert lett volna frakciója. Lágyan azért odaszúrt Mesterházynak, amikor kijelentette, hogy az összefogásról szóló tárgyalásokon "én túl nagyvonalú voltam, az MSZP meg ügyes".

A szegedi borfesztiválra is ellátogatott - Még több jókedv a galériában a fenti képre kattintva Fotó: Mudra László - Origo

Gyurcsány a két fórum után este megmutatta azt is, hogy Szegeden tud úgy kampányolni, mint Bajnai Gordon. Az Együtt-PM elnöke ugyanis szerdán járt a városban, és akkor a borfesztiválon sétálgatva és a padon ülőkkel borozgatva próbált szavazókat szerezni. Gyurcsány pedig csütörtökön ugyanezt a figurát hozta, és persze őt is rengetegen felismerték, a bátrabbak pedig őt is elkapták egy-egy szelfire. A volt miniszterelnök boldogan koccintott itt is a szimpatizánsokkal, de csak visszafogottan kortyolt a rozéból. Mint mondta, az igazi koccintásokat vasárnap estére tartogatja, amikor reményei szerint a DK jó eredményét, egy, két, vagy "nagy csoda esetén" három EP-mandátumát ünnepli majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről