A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Pénteken jelentik be az ellenzéki összefogást

MSZP, DK, Együtt-PM közös sajtótájékoztató a Városháza téren 2014 augusztus 6-án, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke és Kunhalmi Ágnes
Gabriel Szabo - Szabó Gábor MSZP, DK, Együtt-PM közös sajtótájékoztató a Városháza téren 2014 augusztus 6-án. Kockás ingben Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, szürke zakóban Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke
Vágólapra másolva!
Falus Ferenc közös főpolgármester-jelölt is részt vesz a baloldali ellenzéki pártok budapesti választási együttműködéséről szóló megállapodás bejelentésén, amelyet pénteken 11 órakor rendeznek - értesült az Origo.
Vágólapra másolva!

Először áll a nyilvánosság elé Falus Ferenc a baloldali ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként az őt támogató pártok körében.

Lezárták, most aláírják

Pénteken 11 órakor az Európa Kávéházban Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Szigetvári Viktor az Együtt-PM ügyvezető társelnöke, és Molnár Csaba a DK ügyvezető alelnöke jelenti be a hosszú és nem is zökkenőmentes tárgyalássorozat végén, szerdán véglegesedett választási együttműködésről szóló megállapodást. Ezt Gréczy Zsolt, a DK szóvivője is megerősítette az Origo kérdésére, hozzátéve, hogy egy órával később pedig a DK bemutatja saját polgármesterjelöltjeit a Best Western Hotelben.

Falus Ferenc csak úgy vállalta, hogy Tarlós István főpolgármester kihívója lesz, ha mindhárom párt támogatja Forrás: MTI/Kovács Attila

A hárompárti rendezvényen - melyen formális aláírási ceremóniát nem tartanak - Jelen lesz Falus Ferenc közös főpolgármester-jelölt is, aki eddig adott ugyan már interjút a Népszabadságnak és a 168 Órának is, de most először áll a szélesebb nyilvánosság elé. Ez ugyanakkor várhatóan nem az az alkalom lesz, ahol a volt országos tiszti főorvos részletesen kifejti programját, hiszen - mint ígérte - csak két-hátom hét múlva teszi közzé vízióit.

Majdnem nem lett semmi

A csaknem egy hónapja tartó - főpolgármester-jelölti castinggal színesített - intenzív ellenzéki egyeztetés nyomán kialakulni látszó megállapodás a héten majdnem összeomlott, miután hétfőn az Együtt-PM közölte, hogy nem lesz összefogás, a pártszövetség pedig egyedül indul az őszi önkormányzati választáson. Az együttműködés kudarcáért a szocialistákat okolták.

Az MSZP az ezt követő két napban azonban több kerületben is engedményeket tett a DK-nak és az Együtt-PM-nek. Ehhez kellett Kunhalmi Ágnes és a budapesti elnökség nyomása is, bár elvileg a budapesti szervezet testületei nem írhatják felül a helyi pártszervezetek akaratát. A budapesti párttanács és a küldöttértekezlet is csak elvi állásfoglalást fogadott el az összefogás támogatásáról.

Óbuda, Zugló kipipálva

Az MSZP budapesti elnökségének szerdán sikerült meggyőznie a III. kerületi pártszervezetet, hogy engedjenek az Együtt–PM-nek. Itt belementek a szocialisták abba, hogy ők csak három, míg az Együtt–PM négy körzetben indít képviselőjelöltet, csakhogy az Együtt-PM ragaszkodott ahhoz is, hogy ők jelölhessék ki, melyik három lesz a szocialistáké. Végül az MSZP ezt elfogadta.

Kunhalmi Ágnes megkönnyebbülhetett, miután sikerült az összefogás útjában álló belső feszültségeket is javarészt rendezni Fotó: Szabó Gábor

A főváros XIV. kerületében sem ment könnyen a megállapodás, holott abban mindhárom párt egyetértett, hogy közös polgármesterjelöltjük az Együtt-PM politikusa, Karácsony Gergely lesz. A vita ebben a kerületben is az egyéni helyeken volt, mert a partnerek szerint az MSZP aránytalanul sok körzetben tartotta fenn a jelölés jogát. Először tizenkét helyet akartak, végül úgy tudni, beérték tízzel.

Angyalföld kakukktojás

A baloldal fővárosi fellegvárának tartott Angyalföldön is sikerült kompromisszumot tető alá hozni a három pártnak, bár nem lesz teljes körű az összefogás. Abban egyetértettek, hogy a kerületet 20 éve vezető Tóth József polgármesternek van a legnagyobb esélye arra, hogy újraválasszák. Némi bizonytalanság után végül abban is megállapodtak, hogy az Együtt-PM és a DK sem indít mellette saját jelöltet.

A képviselői helyekben ennyire sem volt összhang. A partnerek elfogadhatatlannak tartották, hogy Tóth Józsefék a 15-ből 15 körzetben akartak saját jelöltet indítani baloldali ellenfél nélkül. Az Együtt-PM szerint ezzel az MSZP a többiek "létezését is kétségbe vonta", illetve "hadat üzent". Végül az lesz, hogy a 15 szocialista képviselőjelölttel szemben a két másik párt is indít ellenjelölteket a körzetekben.

Már hivatalos: Bokrosék is kapnak egy helyet

A Bokros Lajos vezette párt is kap egy egyéni képviselőjelölti helyet a XIII. kerületben - erősítette meg az Origónak a DK-s Gréczy Zsolt a vs.hu információját. Azt is mondta, hogy a szocialista polgármester ellen nem indítanak ellenjelöltet, de az Együtt-PM és a DK a képviselői helyekért a szocialisták ellen indul. Méghozzá úgy, hogy a 15 helyet 7-7-1 arányban osztották fel. Egy helyet kap a Bokros-féle Modern Magyarország Mozgalom.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!